Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kibuszoztak Felvidékre Horthy-szobrot avatni, beszóltak a helyi magyaroknak

2017.10.30. 12:18 Módosítva: 2017-10-30 13:21:40

A hétvégén szlovákiai magyar csoportok tiltakozása ellenére Horthy Miklós-szobrot avattak Hodoson, a helyi református templom udvarában (a képek szerint egyelőre csak a talapzat áll).

Döbbenetes a tiltakozásról készült videó, amit a Paraméter.sk készített. A Horthy és Hitler közös kocsikázásáról kitett molinók és a gyűlöletexport ellen tiltakozó feliratok fogadták a többnyire paszományos, sujtásos bocskaiban érkező magyarországiakat.

„Horthy Miklósnak csak köszönhettek bármit” – oktatja ki a gyülekező felvidékieket egy a templomhoz érkező bocskais férfi, mire visszakérdeznek: mit? Mit? De erre válaszolni már nem tud, arrébb kullog.

A vasárnap délelőtti istentiszteleten a szoboravatáson kívül megemlékeztek Horthy Miklósról, amit a lap szerint „150, jórészt Magyarországról érkező vendég” hallgatott. A helyi református templom lelkésze (ott volt Hegedűs Lóránt is) és egy rendező is a kapuban fogadta őket, amikor egy idősebb férfi ment oda az utóbbihoz, a férfi „tiszteletem, igazgató úrral" köszöntötte, mire az idősebb ember azzal válaszolt, hogy szégyelli, hogy ilyen tanítványa volt.

Volt felvidéki tiltakozó, aki a szívére mutatva mondta, hogy a magyarság ott van, és nem a zászlón.

„Nekünk ez a szobor nem kell” – mondta egy nő, aki azt is hozzátette, szégyelli magát azok helyett, akik az avatásra érkeztek. Egy másik vendég" erre azt kiabálta a szlovákiai magyaroknak, hogy nem tudjátok a történelmet". Az egész esemény alatt harsány sípszó és dudaszó hallatszott.

Egy érkező nő a kamerát is megütötte. De a legsúlyosabb az a dohányzó férfi volt, aki a busz mellett állva a tiltakozóknak azt mondta:

Nem vagytok magyarok, csak magyarul beszéltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?