Tagadta a holokausztot, közmunkára ítélték

2017.10.30. 10:05

Holokauszttagadással vádol az ügyészség egy férfit, az ügyben elsőfokú marasztaló ítélet született – közölte dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A vádlott  2012. június 17-én, az 56-osok terén a „Horthy Miklós kormányzó becsületéért” címmel meghirdetett nyilvános demonstráción nyitóbeszédet mondott. Beszédében az összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva, különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből, mely kiragadott idézetekkel azt próbálta igazolni, hogy nem volt holokauszt. Ezután a kb. 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt.

A kerületi ügyészség a fenti tényállás alapján a férfit nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettével vádolta.

A bíróság bűnösnek mondta ki nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettében, és ezért őt 300 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. 

Az ítélet nem jogerős. A tárgyaláson eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabása végett, a vádlott és védője pedig felmentéséért, illetve másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezését.