Futárként használt rendőrök viszik ki az orvosoknak a kártyaleolvasókat

2017.10.31. 08:48 Módosítva: 2017.10.31. 10:46

Két nappal a magyar egészségügy digitális átállása előtt az állami futárszolgálat keretében rendőrök szállítják ki a rendelőkbe a még szükséges eszközöket, írja a Magyar Nemzet.

A betegadatokat, recepteket, leleteket felhőszolgáltatásban kezelő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) csak e-személyivel és egy kártyaolvasóval tudják használni az orvosok és az asszisztensek. A Magyar Nemzetnek egy  elhallgatását kérő háziorvos azt mondta: hiába van már olyan kártyaolvasója, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni, további öt ilyen eszközt szállítottak ki neki a rendőrök. Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban is lehetett olvasni hasonló esetekről: egy püspökladányi rendelőben állítólag már hét kártyaolvasó pihen.

Ön orvos? Egészségügyi alkalmazott? Gyógyszerész? Milyen tapasztalatai vannak az új rendszer bevezetéséről? Inkognitóját megőrizzük.
Írjon nekünk!

Mint kiderült: az eszközök célba juttatásához az Állami Futárszolgálatot is igénybe veszik. Ez a futárszolgálat a rendőrség speciális szolgálataként működik. Feladatai közé tartozik a minősített adatokat tartalmazó küldemények továbbítása fegyveres biztosítással.

A Magyar Nemzet azt írja, az orvosokkal állítólag azt közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy ha most nem veszik át a plusz kártyaleolvasókat, akkor november 1-je után már fizetni kell értük. Ezt az értesülést az Indexnek egy hivatalos kormányzati forrás cáfolta: a kártyaolvasók ezután sem fognak pénzbe kerülni az orvosoknak, és egyébként az áruk sem annyi, mint amennyiről a Magyar Nemzet írt. 

Az EESZT lényegéről ebben a cikkünkben olvashat: