Tetten érték a honosításban utazó kormánytisztviselőt

2017.11.02. 11:34

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat tizenhat ember, köztük két kormánytisztviselő ellen a Fővárosi Főügyészség.

A vádlottak között ott van

  • a 10 külföldi – köztük szerb, ukrán, orosz – állampolgár, akik benyújtották a kérelmeket
  • a 3 közvetítő
  • és a honosítási kérelmeket intéző 2 kormánytisztviselő

Az első- és a másodrendű vádlott - egy péceli és egy budapesti nő - kormánytisztviselőként dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti kirendeltségén, és 2014 januárja és 2015 márciusa között olyan külföldi állampolgárok egyszerűsített honosítási kérelmeit is befogadta, akik a magyar nyelvet nem értették és nem beszélték (azaz nem feleltek meg a törvényi feltételeknek). Az igénylők és a kormánytisztviselők között az elsőrendű vádlott három ismerőse közvetített; két esetben a közvetítők pénzt is kértek az állampolgárság intézéséért a külföldiektől, akikkel közölték, hogy annak egy részét az állampolgársági ügyintéző kapja.

A rendőrök az elsőrendű vádlottat 2015. március 18-án egy pénzátadás alkalmával érték tetten, és fogták el. A másodrendű vádlott ekkor kapott észbe, és kezdte megsemmisíteni a terhelő okiratokat, de őt is letartóztatták. Az ügyészség egyebek mellett több rendbeli hivatali visszaélés, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat ellenük.

A Magyarország uniós tagsága miatt unión kívüli államok polgárai számára is vonzó honosítás egyébként rendszerszerű problémát jelent. Ahogy azt ukrajnai helyszíni riportunkban bemutattuk, ezrével juthatnak magyar állampolgársághoz olyanok, akiknek semmi köze nincs a magyarokhoz. A honosítás visszásságait feltáró cikkeinket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hazaárulás kategóriájába sorolta, ennek ellenére a kormány elismerte azt, hogy bűnszervezetek árulják a magyar állampolgárságot