Több mint ötven ember ellen emeltek vádat a záhonyi csempészet miatt

2017.11.02. 10:38

Nem kevesebb mint ötven ember ellen emeltek vádat a záhonyi határátkelőhelyen tapasztalt csempészet miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a magyar–ukrán határátkelőhelyen folyó korrupciós gyakorlatról csütörtökön fogalmazta meg vádemelési indítványát. A vádemelés a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának huszonhét volt pénzügyőrét és további huszonhárom polgári személyt érint. Őket más bűncselekmények mellett

bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével

vádolja a főügyészség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy adatai szerint a volt pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve hunytak szemet a határon áthozott ukrán eredetű áruk felett. A határon így kereskedelmi mennyiségben juthatott át a dohányáru, az üzemanyag, a permetezőszer, a szeszes ital. A fináncok cserében pénzben, cigarettában és italban kaptak részesedést.

A bűnszervezet tagjait a Központi Nyomozó Főügyészség Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2015. július 29-én fogták el egy összehangolt akció keretében. A főügyészség hangsúlyozta, hogy a letartóztatott, majd vád alá helyezett pénzügyőrök kizárólag beosztotti állományba tartoztak. Az egy főhadnagy kivételével tiszthelyettesi rendfokozatú pénzügyőrök hivatásos jogviszonya mára megszűnt, valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel – huszonnégy év.

A záhonyi korrupciós gyakorlatban érintett 53 határrendész ellen júliusban emelt vádat a Debreceni Katonai Főügyészség.

(MTI)