Hárommillió forint adomány gyűlt össze a bezárni készülő hospice-háznak

2017.11.03. 16:13

Sorra érkeznek a felajánlások a Magyar Hospice Alapítvány részére, miután kiderült, heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice-házát, mivel nincs elég pénzük – tudta meg a Zoom.hu. A kiemelt érdeklődés még az alapítvány munkatársait is meglepte.  

Eddig már 3 millió forint gyűlt össze, ez minden várakozásunkat felülmúlja. Volt, aki félmillió forintot utalt nekünk

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita.

A gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolását segítő szakember hozzátette, nagyon jól esik nekik a társadalom támogatása, de a büdzséből a politikai hozzájárulás hiányzik, a kormánytól is várnák a segítséget. „Az ötvenmillió forint csak az állami hozzájárulás, összességében 165-170 millió forint az éves költségvetésünk. A fennmaradó kb. 115-120 millió forintot elő tudjuk teremteni – főként a civil adományokból” – mondta. 

Kovács Anita elmondta, az utóbbi hónapokban két levélváltásuk volt az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), ahol jelezték, foglalkoznak az üggyel, megoldási javaslatot, határidőt viszont nem említettek. Időközben az Emmi kiadott egy közleményt, amiben elismerik a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány, és tovább vizsgálják a Magyar Hospice Alapítvány újabb támogatási kérelmét.

Az alapítványnak december végéig kell előteremtenie a működéséhez szükséges összeget, különben bezár a hospice-ház.