Ágnes
2 °C
11 °C

Két ember még mindig életveszélyben van a dámóci italmérgezés miatt

2017.11.06. 11:19

Kórházi tájékoztatás szerint még hat embert ápolnak a dámóci italmérgezés miatt Miskolcon, közülük ketten életveszélyes állapotban vannak. Mint ismert, pénteken több embert vittek kórházba a Borsod megyei Dámócról, miután pálinkaként árult mérgezett italt fogyasztottak. Egy 68 éves nő és egy 14 éves fiú meghalt. A dámóci polgármesterszerint a 14 éves halálos áldozat apja és nagybátyja is súlyos állapotban van.

A hat kórházban ápolt ember közül két férfi életveszélyes állapotban van, közölte Tiba Sándor, a megyei kórház főigazgatója az MTI-vel. Mint mondta, őket a toxikológiai osztályon lélegeztetik, és a leggondosabb kezelések ellenére sem látszanak a javulás jelei. Négy beteg a nefrológiai osztályon művesekezelést kapott, a rendszeres laborkontroll eredményeitől függ, hogy szükségük lesz-e újabbra.

Dámócon metil-alkohol-mérgezés történt. A metil-alkohol sejtméreg, amely károsíthatja a vesét, a májat, légzési nehézséget, vakságot is okozhat.

A rendőrök őrizetbe vettek két férfit, egy helyit, akitől az áldozatok a mérgező folyadékot vásárolták, majd egy lácacsékei férfit is, akitől a gyanú szerint a mérgező ital származik.

A dámóci polgármester elmondta, hogy a rendőrség kérésére végigjárták a házakat és figyelmeztettek mindenkit, hogy ne vegyenek bizonytalan eredetű alkoholt, ha pedig már fogyasztottak ilyet, forduljanak orvoshoz. Ennek nyomán néhány embert még kórházba vitték kivizsgálásra, de többségüket haza is engedték.