Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A Momentum gyorsan elkezdi a népszavazási aláírásgyűjtést

2017.11.07. 16:21
Napokon belül indítja a népszavazási aláírásgyűjtést a Momentum, hogy vonják vissza a civiltörvényt. A kormánypártok viszont kitartanak a törvény mellett, Hollik István szerint a Momentum Soros Györgyöt védi. A kérdés megjárhatja még az Alkotmánybíróságot.

Bő egy héten belül elindulhat a Momentum aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy népszavazást rendezhessenek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, nyáron elfogadott civiltörvény visszavonásáról - jelentette be kedden Orosz Anna elnökségi tag.

A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum egykori elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén tagadta meg a kérdés hitelesítését, de a Kúria kedden - jogerős döntéssel - hitelesítette azt.

A Momentum elsődleges feladata a következő hetekben az, hogy minden erőforrását arra összpontosítsa, hogy szerte az országban kitelepüljön, beszélgessen az emberekkel, aláírásokat gyűjtsön - mondta Orosz Anna kedd délután. A célnak a törvény visszavonatását nevezte.

A kormánypárti képviselők által megszavazott törvénnyel a Fidesz "listázza és egyben ellehetetleníti a civil szervezetek működését; ezzel azt bizonyította, hogy nem állampolgárként, nem partnerként, hanem alattvalóként tekint a magyar emberekre", ami történt, az "puszta hatalomtechnikázás" - mondta.

Szerinte a civil szervezetek teremtik meg egy jól működő, demokratikus, szolidáris, önszerveződő közösség alapjait, felbecsülhetetlen munkát végeznek. Hozzátette, a civil szervezetek "olyan munkát végeznek el, ami alapvetően az állam feladata lenne, ezért a kormánynak nem harcolnia kellene ellenük és nem gyűlöletkampányt kellene ellenük folytatnia, hanem együtt kellene működnie velük".

Hollik: a Momentum Soros Györgyöt védi

A Fidesz-KDNP Soros Györgyöt és a Soros-hálózatot védő akciótervnek tartja a Momentum kezdeményezését. A KDNP-s Hollik István ezt kedden, sajtótájékoztatón közölte azután, hogy a Kúria hitelesítette a népszavazási kérdést, írta az MTI. A képviselő szerint a Momentum szándéka egyértelmű:

beálltak azok sorába, akik a Soros-hálózatot védik, érdekül fűződik ahhoz, hogy a bevándorláspárti szervezetek működése ne legyen átlátható.

A Momentum mindezt szerinte annak ellenére teszi, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáción 1,7 millió magyar ember, a válaszolók 99 százaléka egyértelművé tette: átláthatóvá kell tenni a bevándorlást aktívan támogató Soros-szervezeteket. A politikus szerint az embereknek joguk van tudni, mely civil szervezetek kapnak jelentős támogatást külföldről, és ez még inkább igaz akkor, ha ezen szervezetek politikai céllal támadják a demokratikusan megválasztott kormányzatot és intézkedéseit.

Alkotmánybíróság elé kerülhet a kérdés

A kormánypártoknak eszük ágában sincs visszavonni a kérdést, mint azt láttuk például a vasárnapi boltbezárásnál, az olimpiánál vagy a római-parti gátnál. Hollik azt mondta, kormányoldal kitart a törvény mellett, mert úgy vélik, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek átláthatóságára a bevándorlási válság közben szükség van, mivel ezen szervezetek élen járnak a migránspárti politika támogatásában.

Ugyanakkor Hollik helyesnek tartaná, ha bárki is az Alkotmánybírósághoz fordulna az ügyben, hiszen "olyan, demokratikusan többséget szerzett kormány által elfogadott jogszabályról van szó, amely sem nemzetközi jogi normákat, sem az Alaptörvényt nem sérti."