Lehet népszavazást tartani a civiltörvény visszavonásáról

2017.11.07. 11:49

Hitelesítette a Kúria a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény visszavonásáról szóló népszavazási kérdést keddi ülésén, írja az MTI. 

A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését, azonban a Kúria felülvizsgálati eljárásában kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - hitelesítette azt. 

A Kúria végzése jogerős

A történtek előzménye, hogy a Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén azért tagadta meg a kérdés hitelesítését, mert az nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A bizottság szerint a kérdés formailag a törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségének megszüntetésére irányul, ugyanakkor a törvény preambulumában is szerepel, hogy a törvény a pénzmosás megakadályozására irányuló hazai fellépés egyik eszköze is. Az NVB szerint a törvény hatályon kívül helyezése ezt is érintené, ez pedig olyan következmény, amely a kérdés megfogalmazása alapján a választópolgárok számára nem nyilvánvaló. 

Az NVB határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet kedden bírálta el a Kúria és úgy ítélte meg, hogy a kérdés megfelel az egyértelműség követelményének. A bíróság szerint ugyanis nincs sem olyan tényleges, sem olyan potenciális következmény, amely a kérdés feltevése alapján rejtve marad a választópolgár előtt.

A bíróság végzésének indoklásában azt írta, a kérdésben azonosítható a törvény, és a következetes alkotmánybírósági és kúriai gyakorlat szerint az állampolgároktól a népszavazási kérdés tekintetében elvárható, hogy a vonatkozó jogszabályok ismeretének birtokában legyenek és ennek megfelelően adják le a szavazatukat. 

Fidesz: Soros, sorosabb, legsorosabb

Hollik István a KDNP-ből egy sajtótájékoztatón természetesen tömény sorosozással reagált a Kúria hitelesítésére.

A Fidesz-KDNP Soros Györgyöt és a Soros-hálózatot védő akciótervnek tartja a Momentum kezdeményezését, amelyben az ellenzéki tömörülés megtámadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. 

Hollik szerint a Momentum érdeke a Soros-hálózat védelme és az, hogy a bevándorláspárti szervezetek működése ne legyen átlátható. A politikus szerint az embereknek joguk van tudni, mely civil szervezetek kapnak jelentős támogatást külföldről, és ez még inkább igaz akkor, ha ezen szervezetek politikai céllal támadják a demokratikusan megválasztott kormányzatot és intézkedéseit. Arról sajnos Hollik nem beszélt, hogy a belföldről támogatott, politikai céllal ellenzékieket támadó civil szervezetek átláthatóságához miért nincs joga ugyanígy az embereknek.

A Momentum plakátjainak letépkedésével kapcsolatban Hollik tagadta, hogy ehhez bármi köze lenne a Fidesz-KDNP-nek.