Lázár nem mondta el Orbánnak, hogy találkozott a vejével

2017.11.09. 14:09 Módosítva: 2017.11.09. 14:51
Lázár János és a 103. Kormányinfo.
  • A kormány elítéli a szexuális zaklatásokat, a hatalommal való visszaélést, de ennél többet nem tud tenni az ilyen ügyekben.
  • Soros veszélyes, de majd Pintér Sándor belügyminiszter el fogja mondani a kormánynak, mennyire, mert ez az ő területe.
  • A kormány annyira megsértődött a szerintük kettős mércét alkalmazó Brüsszelre, hogy bár tudnának, inkább nem válaszolnak nekik. Majd fognak, de most meg vannak sértődve. 
  • A nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Zaid Naffa nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a kormány szerint. 
  • Lázár nem érzi összeférhetetlennek, hogy Tiborcz Istvánnal kávézgatott, és erről nem is tájékoztatta Orbán Viktort.
  • Aradszki András KDNP-s képviselővel szemben határozottan állítja, hogy egy állami cég pénze a közvagyon részét képzi.

Kicsit késve, de megkezdődött a kormányinfó, amit Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő közösen tart. A késést Lázár azzal indokolta, hogy előtte Orbán Viktorral beszéltek, ez kicsit elhúzódott. 

Még mielőtt belekezdett, Lázár elmondta: a kormány állást szeretne foglalni a zaklatási ügyekben, amelyek az elmúlt hetekben jelentek meg a sajtóban. Szerinte a legfontosabb az emberi méltóság és az áldozatok védelme. A leghatározottabban elutasítjuk a hatalommal való visszaélés minden formáját és az erőszak minden formáját - mondta. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a kormány nem szeretne beleszólni olyan dolgokba, ami magánélettel kapcsolatos. 

Később újságírói kérdésre azt mondta, hogy az állam fenntartóként nem tervez semmilyen beavatkozást, de ha az áldozatok oldaláról felmerül jogszabály módosítási igény, akkor azt mérlegelnék, de minden eset más. Emlékeztetett arra is, hogy az áldozatok nem tettek feljelentést, amit ő megért, csak arra utalt ezzel, hogy ahol eljárás indult, ott volt eredmény. Példának az ELTE-t említette. 

Soros veszélyes, de még nem tudják, mennyire, ezt Pintérnek kell majd megmondania

Ezután arról beszélt, hogy a kormány 51 milliárd forintot biztosít a határvédelmere december 31-ig. Jelenleg 600-700 illegális bevándorlót tartanak nyilván Magyarországon. Arról is beszélt, hogy  azok az alvállalkozók, akik részt vettek a határvédelemben, de nem kapták meg a jogos pénzüket, azok jussanak hozzá - ezt Orbán Viktor külön kérte.

Lázár János közölte: Soros György napokon belül Brüsszelbe látogat, és szeretné a különféle politikusokat csatasorba állítani. "Nem tudom, hogy ez igaz-e, de rengeteg hír látott napvilágot arról, hogy milyen nagy Soros befolyása Brüsszelben" - közölte. A kormány azt kérte Pintér Sándortól, hogy Soros György "hálózata" jelent-e bármilyen veszélyt Magyarországra, ezt tárgyalni fogja majd a kormány. "Soros úrnak van egy irodája Brüsszelben, ott több ember dolgozik, mint az országok külképviseletein" - mondta Lázár, aki arra utalt, hogy Soros jelentette veszély arra is vonatkozik, hogy árt-e a milliárdos az ország reputációjának. 

Lázár János szerint kötelező betelepítés és kvóta esetében az Európai Bizottság "lopakodó és sunyi" módon szervezi a betelepítést.

Lázárék annyira megsértődtek Brüsszelre, hogy bár tudnának, csak azért sem válaszolnak nekik

Az Európai Bizottság Lázár szerint kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, és olyan válaszadási határidőket szab ki a kormánynak, ami irreális. Míg másoknak több hónapos határidőt, Magyarországnak harminc napot ad. Lázár szerint ez az oka annak, hogy nem válaszolnak határidőre a kötelezettségszegési eljárást érintő, civilekkel kapcsolatos kérdésekre. Azt mondta: megvannak a válaszaik, de tudatosan nem válaszolnak, mert szerintük elfogadhatatlan ez a kettős mérce. (Később egy újságíró kérdésére Lázár azt mondta: Brüsszel azzal indokolta a válaszadási idő lerövidítését, hogy mi magyarok vagyunk.)

Szerinte Verhofstad összekeverte Brüsszelt Moszkvával, azzal, hogy a brüsszeli nagykövetet be akarta rendeltetni. Brüsszelben ez nem így megy, szemben Moszkvával - közölte Lázár. (Ezt annak kapcsán mondta, hogy az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon akar beszélni a magyar uniós nagykövettel a "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációról.)

Az ukrán-magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy a kormány együttműködésre törekszik. A kormány álláspontja az, hogy ha egy kisebbségi csoportnak volt valamilyen joga, akkor azt egy EU-ba törekvő országnak meg kell tartania.

Beszélt a hajléktalanságról is. Azt mondta, hogy a télen egyetlen hajléktalan sem maradhat fedél nélkül. Életbe lép a szociális tűzifa program és a kilakoltatási moratórium. 

A miniszter közölte azt is, hogy új vezetője lett a Magyar Államkincstárnak: Mészáros József. (Ez a hír nem új, már október végén megjelent a sajtóban.)

Aztán újra jött...Soros

Akik Soros György pénzéből dolgoznak, azok többször elérték, hogy az Európai Bizottság dokumentumaiba bele tudjanak írni. Nem szakértők diktálnak, "hanem speciális szempontok" - ezt Lázár arra válaszolva mondta, hogy mennyire veszélyes Soros. Aztán arról beszélt, hogy a nemzeti konzultáció nagyon demokratikus, ezért nem érti, mi vele a baj. 

Aztán a Gyurcsány Ferenc által feldobott magas labdát csapta le: elítélte, hogy az egykori kormányfő megfosztaná a határon túliakat a szavazati joguktól. "Neki folyamatosan problémája van a határon túli magyarokkal, de nincs problémája az illegális migránsokkal" - mondta Gyurcsányról.

Jövőre elkészülnek a Várban folyó beruházások, de Lázár azt mondta, hogy lassan haladnak ezek a projektek. A lovardát, a helyőrségi épületet is felújítják, eredeti állapotukba állítják vissza. 

Arról is beszélt, hogy most nincsen napirenden a rezsicsökkentés. 

A Fradi-meccsen történt késelés és lincselésről azt mondta: ez rendőrségi ügy, a kormány szerint a leghatározottabban, a legkeményebben kell fellépnie az ilyen esetekben. 

Lázár rosszul tudja

Azzal kapcsolatban, hogy Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa megbukott a TEK nemzetbiztonsági átvilágításán, Lázár azt mondta: ez nem jelenti azt, hogy veszélyt jelentene az országra az itt tartózkodása, pusztán azt, hogy az állam nem akar neki állampolgárságot adni.

Ez egyébként nem igaz, mert a TEK nem azt vizsgálja ilyenkor, hogy jó állampolgár lenne-e a vizsgált személy, hanem azt, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Ezt nem mi mondjuk, hanem a TEK hivatalos lapjában megjelent tanulmányban részletezték az ilyen típusú átvilágításokat, akit érdekel, itt bővebben elolvashatja. Különös, hogy Lázár János ezt rosszul tudja, hiszen ő viszonylag képben van a nemzetbiztonsági ügyekben, a hírszerzést is felügyeli. 

  • A kormány napirendjén nem szerepel, hogy betiltanák a mecsetépítést. A német alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban Lázár azt mondta, hogy a kormány nem tervez hasonló, azaz nem vezeti be a harmadik nemet. 
  • Lázár azt is mondta, hogy az állam átvállalja a kórházi adósságállományt, legalábbis a 30 napon túliakat.
  • Arra, hogy a mozgássérülteknek komoly probléma lesz közlekednie a 3-as metró felújítása alatt, Lázár azt mondta: a kormány ezzel nem tud mit kezdeni, az érintettek forduljanak Budapest vezetéséhez. 

A Népszava újságírása azt kérdezte Lázártól, hogy nem érzi-e összeférhetetlennek azt, hogy Tiborcz Istvánnal beszélgetett egy magántalálkozón. Egy olyan emberrel, akinek az üzleteit az EU is vizsgálja. Lázár azt mondta: egyáltalán nem tartja ezt összeférhetetlennek, Tiborczot már akkor ismerte, amikor még nem volt semmi köze Orbán Viktor családjához. Nincs szégyellnivalója emiatt - mondta Lázár. A miniszter nem tartja fair dolognak, hogy a családtagokat belekeverik a politikába. 

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak is beszámolt-e a Tiborcz-találkozóról, pedig csak annyit válaszolt:

Ne vicceljen, ő az ország ügyeivel foglalkozik.

Az állami cégek vagyona = közvagyon

Aradszki András és Lázár között vita van arról, mit is jelent a közpénz. A KDNP-s képviselő ugyanis azt állította, hogy nem közpénz az az 508 millió forint, amivel a Magyar Villamos Művek támogatta tavaly a kizárólag kormánypárti propagandával foglalkozó Civil Összefogás Fórumot. Lázár ezzel szemben határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy

Ha a magyar államnak van egy cége, akkor annak a pénze közvagyon.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)