Orbán: Le fogjuk győzni a Nyugatot

Image uploaded from iOS (1)
2017.11.12. 10:28 Módosítva: 2017.11.12. 16:26
A Fidesz 27. tisztújító kongresszusán a miniszterelnök minden eddiginél magabiztosabban beszélt a nyugati világ hanyatlásáról.

Főbb mozzanatok a vasárnapi eseményen: 

  • Tarlós szerint nem súrlódásmentes a Fidesz és Budapest viszonya, de kitart a Fidesz mellett
  • Semjén bejelentette, hogy megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár
  • Schmitt Pál szerint Orbán a 2032-es olimpiarendezésre készül
  • Kövér arról beszélt, hogy a liberális demokrácia totalitárius rendszer
  • Kubatov: 2018-ban kieshet a parlamentből az MSZP
  • "Bombameglepetés": Orbánt újra a Fidesz elnökének jelölték, nincs ellenjelölt! 
  • Lázár örülne, ha végre Magyarország nevetne a végén
  • Ha nem tud elaludni, Balog Zoltán énekel a fideszes képviselőknek
  • Rogán örült, hogy kell megpuszilnia Kocsis Mátét
  • Novák Katalin szerint lehetne családbarátabb a Fidesz

A Listen to your Heartból bejátszott pár akkorddal, majd a Himnusszal indult a Fidesz 27. tisztújító kongresszusa.

"Engedjék meg, hogy bemutatkozzam, Tarlós István vagyok" - kezdte kis mókázással a főpolgármester, aki Budapest nevében köszöntötte a párt több mint ezer kongresszusra érkező tagját. 

Semmiképp sem állítom, hogy a Fidesz és a főváros és a főpolgármester között súrlódásmentes lenne az együttműködés - mondta, majd szigorúan papírból felolvasva termelési beszámolót tartott a 2010 óta elért eredményekről.

Ha egyszer vannak viták a Fidesz-szel, miért állunk ki mégis a Fidesz mellett - így Tarlós, aki állítólag gyakran megkapja ezt a kérdést. "A Fidesz szervezett párt, stabil tömegbázissal" - mondta, és a végén hozzátette: Orbán többszörösen bizonyította, hogy képes az ország kormányzására, az ellenzéki térfélen viszont nem lát ilyet. 

A kongresszuson megválasztották a kongresszus levezető elnökének Selmeczi Gabriellát és Kocsis Mátét, akik beköszönésképpen elárulták, hogy a mostani a Fidesz eddigi legnagyobb kongresszusa. 

Egymillió új magyar

"A nagy tanulság, amit mindig szem előtt kell tartanunk: 1994. A jobboldal több szavazatot kapott, mint a baloldal, mégis a baloldalnak lett kétharmados mandátumkülönbsége" - nyitotta meg beszédét Semjén Zsolt. 

Ha mi darabokban vagyunk, ők meg egyben, akkor vesztünk. De ma mi egyben vagyunk, ők meg darabokban, akkor nyerünk.

- jelentette ki a nagy tételmondatot a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: "Mi értékelvű, kipróbált, bajtársi szövetség vagyunk, ők meg olyanok, mint egy tál skorpió" - utalt ezzel az ellenzékre. 

Image uploaded from iOS (5)
Fotó: Huszti István

Semjén végül ünnepélyesen bejelentette, hogy megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár, a kongresszus pedig hosszú vastapssal fogadta. 

2032-ben is Orbán?

"Schmitt Pál vagyok, volt Fidesz-alelnök" - kezdte a lemondott köztársasági elnök, aki Pál apostol leveléből vett idézettel kezdte.

Húsz év múlva majd hálával gondolunk arra vissza, hogy volt egy kormány, amely a sportot stratégiai ágazattá tette - jelentette ki, majd hosszan beszélt az elbukott olimpiai pályázatról. 

A világ sportvezetői nagyra tartották, hogy egy évig úgy gondolták a magyarok, hogy meg tudjuk rendezni az olimpiát. Évente csak egy 1 százalékkal terhelte volna a költségvetést az olimpiarendezés - érvelt. "Hazugságokkal támadták az olimpiai pályázatot, ezért megrendült az emberek hite, így végül fájó szívvel, de visszavonták a pályázatot".

Ahogy az olimpiai ötletgazdát ismerem, már fontolgatja a 32-es olimpiát. Igaz, akkor már 70 éves lesz, de egy hetilap szerint még akkor is ő lesz döntéshozó helyzetben.

- mondta mosolyogva a plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök. 

Kövér nem akart beszélni

Tegnap este még egyáltalán nem akartam beszélni, de mondták, hogy ez nem lehetséges. A Fidesz egy demokratikus párt, tehát mindenkit azt csinálja, amit mondanak neki. 

- mondta mosolyogva Kövér, aki hozzátette, hogy Orbán félhangosan odaszólt neki, ha már kiül a kongresszusi küldöttek közé, akkor viselkedjen rendesen! 

Kövér László azt a többször hangoztatott narratívát kapta elő, hogy a választás tétje a kormányzás eredményeinek megvédése. Először fordul elő, hogy a magyar választások európai jelentőségűek lesznek - jelentette ki a házelnök. Kövér szerint Európában már szinte csak Magyarország védi a normalitást, és azt is kijelentette, hogy a liberális demokrácia totalitárius politikai berendezkedés, a liberális nyugati média pedig hatékonyabban manipulálja az embereket, mint az egypárti sajtó. 

Végképp eltörölni az MSZP-t

"Páran azon tanakodtunk, hogy sajtótájékoztató-sorozatot kellene indítani az ellenzék székházainál. De az derült ki, hogy ilyenek nincsenek" - kezdte Kubatov Gábor pártigazgató, aki idén tíz éve tölti be ezt a pozíciót a Fideszben. 

"Kubatov szerint a Jobbiknak ugyan van irodája, de nem teljesen biztos, hogy az az övék, vagy már azt is megvette-e Simicska Lajos. Mert ha az övé, akkor ott biztosan hamarosan szalon lesz szemöldökszedéssel, szőrtelenítéssel. Egy ügyfele már biztos van" - utalt Vona Gáborral Kubatov. 

Image uploaded from iOS (2)
Fotó: Huszti István

Lehet hogy most még nem látszik, de a végén nagy meccs lesz. De ha mindenki elmegy szavazni, meglehet a győzelem. És még az is előfordulhat - ahogy az MSZP helyzetét nézem -, hogy a múltat sikerül végképp eltörölni - zárta Kubatov. 

Gulyás Gergely szintén az ellenzékről beszélt. Szerinte a Jobbik jelenlegi legnagyobb sikere, hogy Havas Henrik könyvet ír Vona Gáborról - mondta, majd felsorolta, hogy Havas eddigi könyvet. Gulyás a baloldali pártok helyzetéről nem akart igazán beszélni, mert a pártjai lassan jobban utálják egymást, mint a Fideszt. 

Megválasztják Orbánt a Fidesz elnökének? 

Kontrát Károly bejelentette, hogy egyedül Orbán Viktort jelölték Fidesz-elnöknek, ő pedig elfogadta a felkérést. Alelnököknek Kubatov Gábort, Gulyás Gergelyt, Novák Katalint és Németh Szilárdot jelölték.

Történelmi felelősség kapujában a Fidesz

Lázár János azzal kezdte beszédét, hogy győzni többféleképpen lehet. Lehet kihívó nélkül, jobb híján. Világnézeti alapon is, és kormányzati teljesítmény alapján is. Az ellenzéki pártoknak lassan több miniszterelnök-jelöltje van, mint szavazója. A Fidesz nemcsak másokhoz képest, hanem saját kormányzati teljesítménye alapján is érdemes egy újabb választási győzelemre - mondta a miniszter.  

Ha valaki mumust csinált Brüsszelből, az nem ez a kormány, hanem az a stréberpolitika, amelyik mindig azt mondta, hogy az uniós jogszabályok nem engedik. Lázár nyálas, szervilis, status quo politikának nevezte ezt. 

Jobb ma egy Európai Parlamenti hiszti, mint holnap egy kényszerbetelepítési kvóta. Jobb ma egy bábellenzék, mint holnap egy bábkormány

- mondta. 

A legfontosabb a politikai családtól származó támogatás, mint amilyen például a Csíki Sörért vívott küzdelem volt - jelentette ki Lázár, aki ennél a gondolatnál vastapsot kapott. 

Lázár megköszönte saját és minisztertársai nevében, hogy az elmúlt években erős társai, támogatói voltak a fideszesek. A Fidesszel szemben gyakran elhangzik, hogy túl egységes. Szerinte a Fidesznek 2018 tavaszán reális esélye van arra, hogy ismét lehetőséget kapjon a kormányzásra. "Harmadszor nyerni történelmi felelősség. Harmadik kormányzati ciklussal új fejezet kezdődhet Magyarország történetében" - mondta Lázár, aki szerint jó lenne, ha végre Magyarország nevetne a végén. 

Donald Trump szelleme

Simicskó István honvédelmi miniszter elolvasta Trump egyik új könyvét, amelyből idézte az amerikai elnök bevándorlással kapcsolatos rövid és tömör gondolatait

A jó szomszédot a jó kerítés teszi. 

A miniszter megjegyezte, hogy ezt ők is osztják. Majd szintén Trump nyomán azt mondta, hogy a hadseregre fordított források békét hoznak. 

Simicskó szerint Magyarország olyan érték, amelyet kötelesség megvédeni, majd felsorolta, hogy mennyi mindent tettek a honvédség fejlesztéséért. 

Az év sztorija

Selmeczi Gabriella Balog Zoltán felkonferálásakor elmesélte az év "sztoriját". Történt egyszer, hogy kihelyezett frakcióülésen a fideszes képviselők hangoskodtak, az emberminiszter pedig nem tudott elaludni. Balog odament a képviselőkhöz, és elkezdett énekelni, mire csend lett. Hoppá! 

A Rogán-vicc

Rogán Antal aggódott, hogy Kocsis Máté fogja felkonferálni, mert akkor őt kellett volna megpuszilnia, de szerencsére nem így történt. Rogán szerint a valódi ellenfél nem itthon van, hanem külfödön, és ahogy szokott lenni, a Fidesz itthoni ellenfelei az ő zsoldjába állnak. 

Van egy ember és van egy terve. Ezt már tudjátok, ugye? 

- tette fel a kérdést Rogán, mosolyra húzta a száját, hatásszünetett tartott, de se nevetés, se taps nem követte törekvését. Ez mondjuk annyira nem meglepő, hiszen még a fideszes közvélemény-kutatások szerint is pártja (de helyenként) az ország legnépszerűtlenebb politikusának számít. 

Fotó: Huszti István / Index

A miniszter ezután termelési beszámolót tartott saját háza tája körül, sorolta Soros György vélt és valós tevékenységeit, migránsozott, Soros-hálózatozott, Soros-médiázott, Ahmed-Házott. Mellesleg pedig örömét fejezte ki a Népszabadság megszűnése miatt. Utóbbi sem csoda, hiszen megszűnése után épp a Népszabadság közölt fotókat az elhíresült helikopterezéséről. 

"Nincs üvegplafon"

Hölgyeim és uraim! Jó, hogy ezt a felsorolást nem kell tovább folytatni - kezdte beszédét Novák Katalin, a Fidesz női alelnökjelöltje. Szerinte nincs elég nő a politikában, de egyre többen vannak. 

"Nincs üvegplafon a nőknek, nincs üvegplafon, amely megakadályozná őket, hogy képességeiknek és teljesítményüknek megfelelő pozícióba kerüljenek" - jelentette ki Novák. 

Ha bizalmat kapok önöktől, azon fogok dolgozni, hogy ne csak Magyarország, hanem a Fidesz is családbarátabb legyen - zárta az Emmi államtitkára. 

Orbánt álló tapssal fogadták

A Fidesz alelnökeinek választották: Gulyás Gergely (1310), Kubatov Gábor (1298), Novák Katalin (1297), Németh Szilárd (1281). De vajon megszavazták-e Orbánt a Fidesz elnökének? Igen! 1358 szavazattal megválasztották a szövetség elnökének, majd felkérték a beszéd megtartására. 

Orbán megköszönte, hogy megszavazták újabb két évre a Fidesz elnökének választották. Itt nem pozíciót osztanak - még az elnöknek sem - hanem munkát és feladatot, talán ez a hosszú évek óta tartó sikerek magyarázata - mondta. 

Orbán szerint most az a feladat, hogy megnyerjék a választást. "Nézzetek körül, s láthatják, a Fidesz már ma is készen áll a választásokra" - mondta Orbán a küldötteknek. 

Azonban a Fidesz éppen attól Fidesz, hogy sosem elégszik meg a választások megnyerésével, ennél jóval többet akarunk - mondta. Majd feltette a kérdés, mi a mélyebb értelme, magasabb rendű célja a választások megnyerésének. Ez az, hogy minden magyar nyerjen a választással. 

Három feladatot lát: meg kell erősíteni azt, amit az elmúlt hét évben elértek. El kell mélyíteni politikájuk lelki, szellemi alapjait. És meg kell védeni Magyarország jövőjét - foglalta össze Orbán, aki szerinte elérték a 2010-ben kitűzött céljaikat. 

A média, a bankrendszer és az energia szektor többségét magyar kézbe vettük

- jelentette ki. 

Orbán szerint azt akarták elérni 2014-ben, hogy a változások kézzelfoghatóak legyenek. A sikeresekkel nem volt gondjuk, viszont keményebb dió volt azokkal, akik a gazdaság törzsét adják, akik se szegénynek, se jómódúnak nem vallják magukat. "Meg kellett erősíteni bennük a munka értelmébe vetett hitet" - mondta. 

Fotó: Huszti István / Index

A legnehezebb dolguk azokkal volt, akik évtizedek óta segélyből éltek olyan régiókban, amelyek leszakadtak. 

Felszámoltuk az elterpeszkedő megélhetési bűnözői életformát (...) Nálunk nincs jövője annak az életformának, amely nem a gyerekekért, hanem a gyerekekből akart megélni

- mondta. Orbán köszönetet mondott a rendőröknek, polgárőröknek is, valamint megjegyezte, hogy ha lenne ilyen, akkor Pintér Sándor megkapná az Európa legjobb rendőre címe. Orbán ezután hosszan beszélt a béremelésekről, a gazdaság növekedési pályájáról. 

Ma Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik

- húzta alá. Orbán szerint még csak az út elején járnak. Bár még kezd egyre jobban kinézni az ország, mert a mindennapi élet még nem nyújt olyan látványt, hogy nyugodtan hátra dőlhessenek. "Azt akarjuk, hogy az embereknek legyen annyi tartalékuk, hogy váratlan események idején is legyen tartalékuk. Hogy idáig eljussunk, a kormánynak még négy évig hivatalban kell maradnia" - mondta Orbán, aki szerint innen nézve, a 2018-es választás tétje nagyobb, mint a 2014-esé.

"Ne feledjétek, a magyarok nem számíthatnak az ellenzékre" - jelentette ki Orbán, aki ezután felsorolta, hogy miket nem szavazott meg az ellenzék az elmúlt években. Az MSZP-t magába roskadó pártnak, a Jobbikot nemzeti radikálóból cicapárttá alakuló formációnak nevezte. 

A globális elit legyőzése

A politika szellemi és lelki alapjairól is beszélt. Szerinte ez olyan érzést kelthet, mintha szembe menne a korszellemmel. De Orbán nem akarja felvenni a korszellemmel szembemenő romantikus pózt. 

Vegyük észre, hogy a korszellem, nem azonos a médiaszéllel

A globális elit által terjesztett életérzés puha paplanja alatt ott a valódi élet. Tízmillió küzdenek azért, hogy felszínen tartsák magukat. Kulturális identitásba kapaszkodnak, rendre és biztonságra vágynak. Ez az igazi korszellem. Orbán szerint a korszellem a keményen dolgozó, hazájukat szerető, keresztény emberek oldalán áll. "Mi vagyunk többségben, sőt, elsöprő többségben vagyunk" - mondta, majd kiejelentette:

az egész nyugati világban győzni fognak, ezt pedig a Soros-ügynökök is tudják. 

A valóság, a valós életösztönök, a valós álmok és remények le fogják győzni a ma még Európát uraló globalista elitet. Ez nem marxista történelmi materializmus, ahol a világtörténelem magától eljut a céljához. Itt harc lesz az identitás és a kontinensek körül - mondta kormányfő. 

Nem állunk se faji, se osztályalapon. Az embereket egymással szembe fordító politikát elutasítjuk

- mondta. 

Soha nem látott fajtája a politikának: az ösztönvilágára bontott ember. Az új idők új embertípusa: a homo brüsszelicus. Ez az élet természetes rendjét elveti, és a történelemben az ilyesmi fajta politika végül mindig barbárságot hozott - mondta. 

A Fidesz politikája szerinte arra az egyszerű igazságra épül: ami egyszer igaz volt, az igaz is marad. De vajon vannak-e kortól és nemtől független erkölcsi igazságok? Vannak olyan országok, amelyek erre igennel, mások nemmel válaszolnak. Hogy lesz ebből egységes Európa? - tette fel a kérdést. Orbán szerint ez csak úgy maradhat fent, hanem a nemzetek elfogadják egymás véleményét, az Európai Egyesült Államok helyett laza szövetségben maradnak. 

A helyzet olyan sokáig egyszerű volt, az ember nő volt és férfi. Ma egy olyan világba akarnak kényszeríteni bennünket, amelyekből ezek a természetes körvonalak hiányoznak. Ennek a világnak nincsenek biztos pontjai

- mondta a miniszterelnök szerint ilyen világot akar teremteni a globális elit. 

A Fidesz önazonosságáról

Jövő tavasszal lesz 30 éve a Fidesz alapítása. Sokan mosolyogtak, hogy huszéves fejjel párttá alakulnak. A Fidesz alapításakor 37-en voltak, a kommunista pártnak pedig 800 ezer tagja volt. "S ma mégis mi vagyunk itt" - mondta. 

Mennyiben azonos a mai Fidesz azzal, ami alapításkor volt? 

- kérdezte. A mai annyiban, mint az 1988-assal, amennyiben ma egy 30 éves ember azonos azzal, mint 1 éves korában volt. Orbán végül megköszönte a bizalmat, és fölemelőnek nevezte, hogy egy ilyen politikai közösségben elől mehet.