Másodszor sem vizsgálja a bíróság Kocsis Máté menekülteket sértő posztját

2017.11.14. 15:22

Ismét elutasította a Fővárosi Törvényszék a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, amit Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ellen indítottak azután, hogy 2015 nyarán arról írt a Facebook-oldalán, hogy

a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen.

Népvándorlók alatt menekülteket értett természetesen a fideszes polgármester, akinek őrjöngésről, lopásról, késelésről és rongálásról szóló állításait a hatóságok nem erősítették meg, és a helyszínen készült riportunk sem támasztotta alá.

A Helsinki Bizottság azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, az önkormányzat és a polgármester zaklatást követett el a menekültekkel szemben, akiknek megsértette az emberi méltósághoz fűződő jogait. A szervezet azt is kérte, hogy Kocsis kérjen bocsánatot, és a nyilatkozatát tegye közzé a Facebookon, az önkormányzat honlapján és a helyi lapban.

Kocsis Máté az elsőfokon zajló eljárás során hajlandó lett volna erre, de aztán kihátrált a peren kívüli megegyezésből, aztán a törvényszék tavaly novemberben elutasította a Helsinki keresetét. A döntést a Fővárosi Ítélőtábla idén áprilisban hatályon kívül helyezte és kötelezte az elsőfokú bíróságot a per újratárgyalására. Ennek lett most az a vége, hogy ismét elutasították a jogvédők keresetét.

Az indoklás szerint nem az egész bejegyzés volt sértő a menekültek számára.

A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást.

A törvényszék álláspontja szerint a kommentek, a megosztások és a like-ok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe őket, mint amennyi ellenük szólt.

A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős, a jogvédők még fellebbezhetnek az ügyben.