Szijjártó bekérette az amerikai ügyvivőt

2017.11.14. 21:14

A Külgazdasági és Külügyminisztérium újra bekérette az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, David Kostelancikot, miután kiderült, hogy a Trump-kormányzat közel 190 millió forinttal támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon, tudta meg az RTL Híradó.

November 7-én, kedden, egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amelyek objektív tájékoztatásra törekszenek, hazai és nemzetközi témákban is.

A magyar külügyminisztérium a múlt héten még csak szokatlannak nevezte a lépést. "Tanulmányozzuk a szándékot és a célt, egyelőre nem kívánjuk kommentálni" – írták akkor. Az RTL Híradó szerint viszont a magyar külügy most ismét bekérette az amerikai ügyvivőt, Szijjártóék a csatornával azt közölték, hogy magyarázatot kértek az ügyvivőtől a magyar médiának szánt pénzről, a lépést ugyanis a választások előtti politikai beavatkozásnak tekintik.

Ugyanerről beszélt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője is a keddi sajtótájékozatóján, ahol azt mondta: "Ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg."

Az Amerikai Külügyminisztérium az RTL-nek az írta: a támogatás csak jövő májustól, tehát a választások után, utalnák, a pénzzel pedig a vidéki tényalapú újságírás fellendítésére szánják. Hozzátették, hogy világszerte, több mint száz országban támogatják a sajtószabadságot, és hogy az Egyesült Államok már több alkalommal is kifejtette aggodalmát a magyar sajtó állapota miatt.

A 444 azt írja, hogy az amerikai külügyet ismerő forrásaik szerint a pályázatnak köze van David Kostelancik októberi beszédéhez, amely során kimondta, hogy a magyar kormány nyomásgyakorlása veszélyezteti a sajtószabadságot, és hogy a helyzet nem megoldódni látszik, hanem egyre romlik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Magyar Levente később sajtótájékoztatóján osztotta ki az amerikai ügyvivőt.