Hogy kerülhet 18 ezer forintba egy sör a bulinegyedben?

DSC 6194
2017.11.15. 17:37 Módosítva: 2017.11.15. 20:25

November eleje óta terjed a neten egy számla másolata a hozzá tartozó történettel. Egy ismeretlen ebben azt írja, hogy angol barátjával ment be a Dob utca elején található Foxtrott Gentleman's Clubba, ahol állítólag két korsó sört ittak, és egy-egy kis zacskó sós mogyorót ettek, majd a számla 39 600 forint volt. A történetnek nem mindegyik része igaz, de ha nem figyel az ember, tényleg fizethet  18 ezer forintot egy  sörért  Budapest belvárosában. 

Próbáltam megtalálni a neten több helyen is terjedő poszt íróját, de nem sikerült eljutni az eredeti forráshoz. Az íráshoz egy hitelesnek tűnő számlát is mellékeltek. A november 5-én hajnali 2 óra 25 perckor kiállított blokkon tényleg szerepel két 18 ezer forintos és két 1800 forintos tétel. A végösszeg pedig valóban 39 500 forint. 

A történet szerint egy magyar férfi vagy nő angol barátjával tért be a Foxtrott nevű étterembe a Dob utca elején. A sztori itt rögtön megbicsaklik, mert a Foxtrottot bármi másnak lehetne nevezni, csak étteremnek nem. Elég egyértelműen egy sztriptízbárról van szó. 

A poszt azzal folytatódik, hogy a pár angolul beszélt egymással és angolul is rendeltek. Két korsó magyar sört ittak, mellé sós mogyorót ettek. A nagy meglepetés akkor jött, amikor hozták a számlát a 39 600 forintos végösszeggel. A számla tanúsága szerint tehát egy sör 18 ezer forintba kerül ezen a helyen, egy zacskó mogyoró pedig 1800 forintba. 

A pár magyar tagja továbbra is angolul érdeklődött a pincérnél, hogy a barátja is értse, miről beszél, olvasható a posztban. Azt kérte a pincértől, magyarázza már el neki, mi kerül ezen a helyen ennyibe a Soproni csapolt sörön, ami máshol kb. 500 forint (cikkünk későbbi részén kiderül, hogy a hely itallapján nem szerepel Soproni sör). A poszt szerint a pincér erre hozott egy étlapot, amin valóban 18 ezer forintos ár volt feltüntetve, a vendégek viszont úgy emlékeztek, hogy amikor rendeltek, akkor nem ilyen árat láttak.

A pincérnek ezután azt mondták, ezt nem fogják kifizetni, mire az rendőrt akart hívni.  Ekkor végre magyarul szólalt meg a vendég és azt mondta: "Nem szégyellitek magatokat, hogy megpróbáljátok átverni a külföldieket?" Azt is kilátásba helyezte, hogy ezt a történetet megosztja a közösségi oldalán, és mindenki meg fogja tudni, milyen ez a hely. A beszámolója szerint ekkor megjelent két nagydarab ember és szó szerint kidobták őket a helyről, de az utcán még kifizettettek velük 3600 forintot a két sörért és a mogyoróért. 

Két albán vendég járt pórul

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk azt írta: ez a történet az ő két albán vendégével esett meg a bárban. Miután hazautaztak, ők küldték el neki a számlát, hogy mit tehetnek ilyen helyzetben. A számla másolatát olvasónk először egy zárt Facebook-csoportba tette fel, innen kapott szárnyra a történet, de mint írta, ő is csodálkozik, miért szerepel a neten terjedő posztban egy magyar és egy angol vendég.

Apró betűs rész az itallapon

A számla alapján próbáltam felvenni a kapcsolatot a Foxtrott nevű hellyel, de semmilyen telefonszámot nem találtam. A számlán szerepel az üzemeltető cég neve is, hosszas kutakodás után találtam hozzájuk egy email címet, amire elküldtem kérdéseimet. Válasz nem érkezett. 

Egy esti nyitás előtt ezért elmentem a helyre, hátha tudok beszélni valakivel. Megtalálni sem volt egyszerű a helyet, mert a számlán egy Károly körúti cím szerepel, az internet egy Dohány utcai címen tünteti fel a bárt, a klub azonban a Dob utca elején található. Amíg vártam az utcán, megnéztem, mi is van kiírva az amúgy elég szolid bejárathoz. Az ajtón látható, hogy a belépés ingyenes ("free entry"). Kis matricákon ki van ragasztva, hogy hitelkártyát nem fogadnak el, olvasható az üzemeltető cég neve, címe, adószáma és a felügyeleti szervek elérhetőségei. 

Kis idő múlva érkezett egy ember, aki bement egy oldalsó ajtón az épületbe. Bekopogtam, elmondtam ki vagyok és miért kerestem meg őket. A férfi készséges volt. Azt mondta: ők is látták ezt az írást az interneten, de nagyon csóválta a fejét, mert szerinte azzal több minden nem stimmel:

Se csapolt sört nem árulunk, se Sopronit, se sós mogyorót, az legfeljebb akkor lehetett itt, ha valaki egy másik helyről hozott ide magával, nálunk ilyet biztos nem kap. 

A férfi ezután kihozott nekem egy itallapot a bárból, amin tételesen megmutatta az árazásukat, és azt is, hogy igyekeznek minden tájékoztatást megadni a vendégeknek. Az itallap a bejárat mellett is ki van függesztve, igaz, eléggé le kell hajolni, hogy el tudja olvasni az ember.

Ezen első látásra valóban nincsenek durván magas árak: a kóla, az ásványvíz 1500 forint, 4 cl whisky (különböző típusokból) 2200 forintba kerül, ugyanennyit kérnek a pálinkákért is, a koktélok ára 4000 forint, 4cl Metaxa vagy Hennessy konyak pedig már 12 900 forint. Az itallapon háromféle sör látható egységesen 1800 forintért: kisüveges Heineken és Bitburger, és félliteres Dreher. 

Az itallap tetején szereplő felirat nem hagy kétséget afelől, hogy ez tényleg nem étterem, hanem "first class night club". A férfi külön felhívta a figyelmemet a rögtön ezután olvasható magyar, angol, német és olasz nyelvű tájékoztatásra:  

Kötelező min. fogyasztás 18.000 Ft/vendég. 

Az ember tehát több mindent is rendelhet, ezt mind beleszámítják a fejenkénti 18 ezres összegbe, mondta a bár alkalmazottja. Az itallap alján az is kiderül, mutatta, hogy mindemellé még 10 százalékos szervízdíjat is felszámolnak. A posztban szereplő számlán tehát nem a mogyoró, hanem a felszolgálási díj lehetett a két 1800 forintos tétel.  O lvasható egy másik angol nyelvű figyelmeztetés is:

Kérjük olvassa el figyelmesen az itallapot a rendelés előtt! (Please read the menu carefully before you order something!)

Ez aztán megmagyarázza az itallap további érdekességeit: "0,75 l Dom Perignon+private dance" 200 ezer forint, egy üveg Dúzsi Rosé Cuvée 48 ezer forint (ez a bor a boltban 1500-1800 forintba kerül).

Jól ismert módszer

A hely az éjszakai bárok által régóta alkalmazott modellt követi: ingyenes a belépés, de bent  csinos hölgyek szegődnek a vendégek mellé, akiket aztán meg lehet hívni egy italra, és közben műsor is van. Ennek árát általában az italok árába építik be, de itt még egy csavart is vittek a történetbe a minimális 18 ezres fogyasztással. A helyzet viszont az, hogy miután a tájékoztatást kifüggesztették, nehéz megvádolni ezeket a helyeket a vendégek lehúzásával.  

A helyen szerzett tapasztalataikról Budapesten járt külföldi turisták is beszámolnak, és nem éppen pozitív tapasztalatokról. Az egyik ilyen arra figyelmeztet mindenkit, hogy a szexklubként is üzemelő helyre a belépés ingyenes, az étlapon normál árak szerepelnek, apró betűvel azonban ott van, hogy a minimális fogyasztás 18 ezer forint. "Két nő ült az asztalukhoz, akik egy-egy pohár bort kértek, de a pincér egy üveg bort szolgált fel 48 ezer forintért" - olvasható. 

(Borítókép: Bődey János / Index)