Az anya megengedte, hogy főzzön a gyerek, vádat emeltek ellene

2017.11.21. 08:02

Nem szokatlan, hogy egy anya hagyja, hogy a gyereke segítsen a főzésben, az viszont már elég ritka, hogy mindebből ügyészségi vádemelés lesz.

A Zala Megyei Főügyészség kedd reggeli közleménye éppen egy ilyen történetről számol be. Egy zalai településen, rendezett körülmények között élő anya 2017. január 18-án délelőtt a konyhában ebédet főzött, négy és fél éves fiúgyermeke ebben akart segíteni.

Az anya a gyermek többszöri kérésére megengedte, hogy a gyermek egy székre állva a tűzhely előtt segítsen az ebéd elkészítésében. A gyermek mellett álló anya a hátsó gázlángon hagymát dinsztelt, az elülső gázlángon pedig vizet forralt.

A fiú az egyenetlen, csúszós linóleumon álló, kicsit billegős széken állva megingott, egyensúlyát vesztve a forróvizes edény fülébe kapaszkodott, és esés közben közben azt magával rántotta. A rázúduló forró víz felégette a gyermek jobb oldali arcfél-nyak tarkótájékát, a háttájékát és a jobb karját.

A gyermek a testfelület 20-29 százalékát érintő, II. fokú égési sérüléseket szenvedett el, amely 8 napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérülésnek, súlyos egészségromlásnak minősülnek.

Az ügyészség szerint anya elmulasztotta a tőle elvárható körültekintést és figyelmet akkor, "amikor hagyta, hogy kisgyermeke az egyenetlen felületű, csúszós talajon lévő – a zárókupak hiánya miatt nem egyforma hosszúságú lábakon álló – székre felálljon úgy, hogy közvetlenül előtte a gáztűzhelyen egy edényben víz forr, ezért nem számolt azzal a következménnyel, hogy a gyermek a forróvízzel érintkezve életveszélyes sérüléseket szenvedhet."

A Zala Megyei Főügyészség az anyával szemben testi sértés vétsége miatt emelt vádat.