Botkáék jelezték: nem kérnek Gyurcsány jelöltjéből

D MTI20171002004
2017.11.22. 10:43
Még mindig nincs megállapodás az MSZP és a DK között az egyéni jelöltekről. A dolgot például az is hátráltatja, hogy Botka László elég egyértelmű jelét adta, nem kér Gyurcsány jelöltjéből Szegeden. Közben közeleg a jelöltállító MSZP-kongresszus, ahol a mostani állás szerint mégsem lesznek személyi kérdések napirenden.

Mindenki biztos abban a baloldalon (MSZP-sek, DK-sok, Együtt-Párbeszéd politikusai), hogy végül lesz valamilyen megállapodás az egyéni jelöltek koordinációjáról. Ám telnek-múlnak a hetek, és csak nem akar megszületni a végső, mindenkinek elfogadható döntés az egyéni jelöltek listájáról.

Az egyik hátráltató tényezőről kedden értesültünk. Hiába állapodnak meg ugyanis egyes körzetek elosztásáról a budapesti tárgyalóasztalnál, nem biztos, hogy helyben olyan könnyű azt lenyomni az ottani pártvezetők és aktivisták torkán.

Az egyik ilyen problémás helyszín: Szeged, Botka László városa.

Szegeden két választókerület is van, ha nem is egyértelműen balosak, de nem nyerhetetlenek a baloldal számára. Az egyiket 2014-ben el is vitte az összefogás, az MSZP-s Szabó Sándornak sikerült lenyomnia a Fideszt.

Úgy tudjuk, a DK már korábban jelezte, hogy igényt tartana az egyik választókerületre, amit viszont a Gyurcsányt ugyebár élesen elutasító Botka László nem fogadna szívesen. Kedden pedig ennek egyértelmű jelét is adták a szegedi szocialisták.

Botkáék ragaszkodnak a jelöltjeikhez

Ujhelyi István EP-képviselő, aki Botka visszalépésével egy időben mondott le az MSZP-alelnöki posztról, Brüsszelben sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt mondta:

Győztes csapaton nem szokás változtatni, a szegedi csapat pedig ragaszkodik ahhoz, hogy Szabó Sándor és Joób Márton legyen a két helyi körzet ellenzéki képviselő-jelöltje.

A két jelöltben az a közös, hogy mindkettő Botka László embere: Szabó Sándor, aki tehát már 2014-ben is nyert a parlamenti választáson, és Joób Márton egykori háromszoros világbajnok és olimpikon kenus is, aki helyi önkormányzati képviselő Szegeden, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöke. 2014-ben nem ő indult ebben a körzetben, hanem Bátyai Edina az Együttől, és elég simán kikapott (43-32 százalékra) a fideszes jelölttől.

„Mi, szegediek a kormányváltáshoz akarunk hozzájárulni, ezért ez nem lehet alku tárgya a 106 egyéni körzetről szóló ellenzéki egyeztetések során!” – mondta Ujhelyi István. Szabót egyenesen az 1-es, Joób Mártont pedig a szegedi 2-es körzet országgyűlési képviselőjelöltjeként mutatta be.

Az üzenet nem elsősorban Szegedre, hanem Budapestre szólt, méghozzá Gyurcsányéknak. A szegedi MSZP-sek eszerint ezt a két jelöltet támogatnák, és egy DK-s jelöltnek aligha kampányolnának hasonló elánnal.

És bár eddig csak Szegedről volt szó, az Indexhez érkező helyi információk szerint egy-két másik körzetben is hasonló feszültség van. Például Budapesten ilyen problémás pont volt eddig az újpesti-angyalföldi körzet, az azóta elhunyt Kiss Péter választókerülete, ahol a szocialisták az időközit megnyerő Horváth Imrét támogatják, míg a DK az alelnökét, Varju Lászlót jelölné.

Molnár Gyula MSZP-elnök helyzete azért nem egyszerű, mert kettős présben van. Egyrészt a DK-nak nyilvánvalóan nyerhető körzetet is át kell engednie, másrészt a helyi szocialistáit is meg kell győznie arról, hogy az országos szempontok miatt a DK-s győzelemért kell majd kampányolni. Egyelőre nem látni, hogyan lesz például a szegedi helyzetből konszenzus.

Lesz egy jelöltállító kongresszus személyi kérdések nélkül

Közben pedig az MSZP-t az idő is sürgeti, ugyanis december 9-re hívták össze a jelöltállító kongresszust. Az eredeti tervek szerint az MSZP-sek itt hagyták volna jóvá a pártlistájukat és az egyéni jelöltek névsorát. A jelenlegi állás szerint azonban, ahogy az Indexnek nyilatkozó pártvezető fogalmazott, „valószínűbb, hogy nem lesznek napirenden személyi kérdések”. 

És hogy akkor mit csinál egy személyi kérdéseket kerülő jelöltállító kongresszus? Természetesen a programmal foglalkozik. A személyi kérdések pedig átcsúsznak a kongresszus második napjára, amely január végén vagy februárban esedékes.

(Borítókép: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. - fotó: MTI)