Gyurcsány: Nem azok közé tartozom, akik bosszúra szomjaznak

2017.11.22. 21:54

Gyurcsány Ferenc 250 ember előtt beszélt Esztergomban arról, hogy az új kormánynak erkölcsi és anyagi értelemben kárpótolnia kell a Fidesz kormányzásának meghurcoltjait, akiket koncepciós eljárásokban tettek tönkre. A lakossági fórumon azt mondta „nem tudjuk visszaadni nekik az elveszett éveket, de legalább megmutathatja Magyarország új kormánya, hogy nem lép át ezeken az igazságtalanságokon."

A károsultak közé sorolta a devizahiteleseket, a Quaestor-ügy kárvallottjait, az állami földekről kiszorított gazdákat és a korábbi rendszer szerinte politikai okokból elítélt embereit. Bár az MTI nem említ neveket, de Gyurcsány már többször utalt Tátrai Miklósra, az MVM volt vezetőjére, akinek ősszel kellett börtönbe vonulnia.

Gyurcsány Ferenc rámutatott, hogy a devizahitelben ragadt adósok pénzéről a bank már lemondott, az összeget leírta, és mégsem mondják azt az adósoknak, hogy a leírt, csökkentett részen törlesszék a hitelt. „A hiteleket leírt értéken át kell adni az államnak és fel kell ajánlani a károsultaknak, hogy nulla százalékos kamattal törleszthessenek. Ha nem bírják, akkor tisztességes díjért maradhassanak a lakásban, részben bérlőként, részben tulajdonosként."

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a devizahitelek körül kialakult helyzetben a hitelfelvevőknek is van felelősségük, de ebben osztozniuk kell a bankoknak és az államnak. Össze kell hozni újra Magyarországot, erről szól a DK programja."

A politikus a Quaestor-ügyben kárt szenvedett kisembereket is a rendszer károsultjai közé sorolta és úgy vélte, meg kell állapítani azok felelősségét, akik közreműködtek, hogy csalárd módon több tízezer ember egyik pillanatról a másikra elveszítse megtakarított pénzét.

"Nem azok közé tartozom, akik bosszúra szomjaznak. Szenvedélyem azok iránt van, akik elszenvedték az elmúlt időszakot" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Emlékeztetett arra, hogy sok korábbi polgármestert, vezetőt hurcoltak meg, ülnek ártatlanul börtönben emberek és a gazdákat kiszorítva több százezer hektár állami földet adtak oda néhány tűzhöz közel álló embernek. Úgy vélte, a magyar jobboldalt történelmi felelősség terheli a magyar mezőgazdaság és ezzel a vidék tönkretételéért.

"Nem a népítéletnek kell jönni, mert annak a választásokon a helye. Nagyon remélem, hogy a választás meg fogja mutatni, hogy mit gondol a nép erről a kormányról" - mondta a politikus.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, a Fidesszel ellentétben nem szeretnék megmondani, hogy ki bűnös és ki nem. "Ahol a politika mondja meg, ki a bűnös, ott ország előbb-utóbb tönkremegy. Ahol megpróbálták, ott mindig tragédia lett a vége" – tette hozzá.

Czeglédy Csaba büntetőügyével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta: "mekkora ügy történik most jóbarátom, ismerősöm, ügyvédünk történetében (...) állítólag tizenegynéhány diák nem kapta meg időben a pénzét. (...) Ez is baj". 

A DK elnöke elmondta, jó esély van arra, hogy az esztergomi választókerületben a 2014-ben is indult Vadai Ágnes, a párt alelnöke képviseli majd a demokratikus ellenzéket, de az erről szóló egyeztetések lezárásához még 1-2 hétre van szükség.