Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Babafinghoz hasonlította az ellenzéki feljelentést Veszprém alpolgármestere

2017.11.23. 11:32

Amit ön csinál, amit ön mond, képviselő úr, az körülbelül annyit ér, mint babaszellentés a gázpiacon

– egy birtokunkba került hangfelvétel szerint ezt mondta Némedi Lajos veszprémi alpolgármester annak a DK-s képviselőnek, aki feljelentést tett a rendőrségen egy, az alpolgármestert is érintő ügy miatt. Némedi azután mondta ezt, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy a bűncselekmény – mely miatt közel tízmillió forintos kárt szenvedett a város – időközben elévült.

Ahogy arról beszámoltunk, még 2010 nyarán a városvezetés egy magáncégnek eladott egy önkormányzati ingatlant, de azzal a kikötéssel, hogy miután azt felújította, egy éven belül közösségi célra kell használni. A cég azonban nem teljesítette határidőre a kötelezettségét. Ennek ellenére Némedi Lajos fideszes alpolgármester javaslatára az illetékes bizottság 2011-ben mentesítette a céget a kötbérfizetés alól. 

Bár Némedi nem reagált a megkeresésünkre (és korábban sem akart nyilatkozni az ügyben), a nyomozás megszüntetéséről szóló hírünk után helyreigazítási kérelmet küldött. Ebben ezt írta: a rendőrség nem „jutott” és nem is juthatott arra, hogy bűncselekmény történt, mert a bűnösséget megállapítani kizárólag a bíróság jogosult. Ezzel szemben a valós tény az, hogy a nyomozó hatóság csak és kizárólag a büntethetőséget megszüntető ok fennállását állapította, állapíthatta meg és hozott nyomozást megszüntető határozatot, mivel erre terjed ki a hatásköre" – írta. Csakhogy az Index nem azt írta, hogy Némedi bűnös, hanem azt, hogy a rendőrség arra hivatkozva szüntette meg a nyomozást, hogy a bűncselekmény elévült.

Az ügy érdekessége, hogy a városvezetés semmit nem tett az ügy tisztázására. Katanics is azért volt kénytelen feljelentést tenni, mert hiába kérte levélben előbb a polgármestert, aztán a jegyzőt, hogy indítson vizsgálatot a tulajdonosi bizottság által átruházott hatáskörben hozott és az önkormányzatot hátrányosan érintő döntés miatt, ők elutasították a kérését. 

A babafingos hasonlatot azután mondta Némedi a DK-s képviselőnek, hogy Katanics a polgármestertől megkérdezte: élt-e panasszal a nyomozást megszüntető határozat ellen? Ez azért lényeges kérdés, mert a DK-s képviselő által megkérdezett jogászok szerint lehetőség lenne a további nyomozásra. De mint kiderült, a polgármester nem élt panasszal, sőt, a rendőrség határozatát nem is küldte el a képviselő-testület tagjainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!