Babafinghoz hasonlította az ellenzéki feljelentést Veszprém alpolgármestere

2017.11.23. 11:32

Amit ön csinál, amit ön mond, képviselő úr, az körülbelül annyit ér, mint babaszellentés a gázpiacon

– egy birtokunkba került hangfelvétel szerint ezt mondta Némedi Lajos veszprémi alpolgármester annak a DK-s képviselőnek, aki feljelentést tett a rendőrségen egy, az alpolgármestert is érintő ügy miatt. Némedi azután mondta ezt, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy a bűncselekmény – mely miatt közel tízmillió forintos kárt szenvedett a város – időközben elévült.

Ahogy arról beszámoltunk, még 2010 nyarán a városvezetés egy magáncégnek eladott egy önkormányzati ingatlant, de azzal a kikötéssel, hogy miután azt felújította, egy éven belül közösségi célra kell használni. A cég azonban nem teljesítette határidőre a kötelezettségét. Ennek ellenére Némedi Lajos fideszes alpolgármester javaslatára az illetékes bizottság 2011-ben mentesítette a céget a kötbérfizetés alól. 

Bár Némedi nem reagált a megkeresésünkre (és korábban sem akart nyilatkozni az ügyben), a nyomozás megszüntetéséről szóló hírünk után helyreigazítási kérelmet küldött. Ebben ezt írta: a rendőrség nem „jutott” és nem is juthatott arra, hogy bűncselekmény történt, mert a bűnösséget megállapítani kizárólag a bíróság jogosult. Ezzel szemben a valós tény az, hogy a nyomozó hatóság csak és kizárólag a büntethetőséget megszüntető ok fennállását állapította, állapíthatta meg és hozott nyomozást megszüntető határozatot, mivel erre terjed ki a hatásköre" – írta. Csakhogy az Index nem azt írta, hogy Némedi bűnös, hanem azt, hogy a rendőrség arra hivatkozva szüntette meg a nyomozást, hogy a bűncselekmény elévült.

Az ügy érdekessége, hogy a városvezetés semmit nem tett az ügy tisztázására. Katanics is azért volt kénytelen feljelentést tenni, mert hiába kérte levélben előbb a polgármestert, aztán a jegyzőt, hogy indítson vizsgálatot a tulajdonosi bizottság által átruházott hatáskörben hozott és az önkormányzatot hátrányosan érintő döntés miatt, ők elutasították a kérését. 

A babafingos hasonlatot azután mondta Némedi a DK-s képviselőnek, hogy Katanics a polgármestertől megkérdezte: élt-e panasszal a nyomozást megszüntető határozat ellen? Ez azért lényeges kérdés, mert a DK-s képviselő által megkérdezett jogászok szerint lehetőség lenne a további nyomozásra. De mint kiderült, a polgármester nem élt panasszal, sőt, a rendőrség határozatát nem is küldte el a képviselő-testület tagjainak.