Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Csalással akart polgármester lenni Abaújban

2017.11.23. 10:00

Csalással próbált polgármester lenni egy 61 éves férfi, ellene és társa - egy 64 éves nő - ellen választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség - közölte a megyei főügyészség. 

Egy abaúji kistelepülésen 2016 júliusában időközi polgármester- és képviselő-testületi választást írtak ki, mert az előző önkormányzat feloszlatta magát. A vádlott polgármesterjelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál. A 150 lakosú településen úgy akarta bebiztosítani győzelmét, hogy egy a faluban bejegyzett turisztikai cég képviselőjével közösen megpróbálták befolyásolni a választás eredményét. 

A környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket kerestek fel, és rávették őket, hogy a választáson a vádlottra szavazzanak. A férfi és a nő maguk vitték el a leendő választókat az okmányirodába, és átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére és a faluban található másik ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe a lakásokba beköltözhetnek majd, és ingyen lakhatnak bennük.

Néhányan tényleg a faluba költöztek, de a választás után kijelentkeztek onnan. A szavazás napján a vádlottak a szavazóhelyiséghez is elvitték őket, közülük néhányan ténylegesen szavaztak. A polgármester-választást végül így sem nyerte meg a vádlott, az ügyben csalás miatt a másik jelölt kezdeményezett eljárást a választási irodánál. Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társa esetében pénzbüntetést kért.