Orbán Viktor és Pintér Sándor megrágalmazásáért perelik be Dietmar Clodót

2017.11.23. 07:02 Módosítva: 2019.06.12. 21:32

Rágalmazásért vonhatják felelősségre a bombagyáros Dietmar Clodót, miután megrágalmazta Orbán Viktort és Pintér Sándort, írja a Magyar Idők. Az egykori RAF-terroristát 2003-ban bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés miatt jogerősen tíz évre ítéltek Magyarországon. 

A Clodo  elleni rágalmazás vétsége miatt kezdődött eljárás most perelőkészítő szakban van a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya szerint magánvádas büntető-, nem peres eljárásról van szó, amely egy magánszemély rágalmazás vétsége miatt tett feljelentése alapján indult.  

Dietmar Clodo korábban  több fórumon is azt állította külföldön, hogy a 90-es években személyesen adott át kenőpénzt Orbán Viktornak és Pintér Sándornak. Ez szerepel  Jürgen Roth Németországban megjelent könyvében is. Clodo itt azt állította, hogy még a kilencvenes évek elején a szolncevói orosz maffia állítólagos magyarországi helytartójának, Szemjon Mogiljevicsnek, azaz Szeva bácsinak a megbízásából adott pénzt Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitánynak és még néhány főrendőrnek, köztük Tonhauser Lászlónak, az akkori Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. A német bűnöző azt is mondta Rothnak, hogy 1994-ben Orbán Viktor egymillió márkát kapott tőle.

A könyvből az Átlátszó is idézett, amiben szóba kerül Juszt László neve is.  A Magyar Idők azt írja:  Juszt László emiatt személyiségi pert indított az Átlátszó ellen, majd megkereste Szemjon Mogiljevicset és annak titkárnőjét/tolmácsát. A megkeresettek írásban cáfolták a Roth könyvében leírtakat.   

Frissítés:  2018. január 16-án a Fővárosi Törvényszék jogerősen megállapította, hogy az Átlátszó megsértette Juszt László jóhírnév védelméhez fűződő jogát. Az atlatszo.hu valótlanul híresztelte, hogy Juszt László a`90-es éveben Dietmar Clodo közvetítésével rendszeresen kenőpénzt kapott Szemjon Mogiljevicstől. 

A magyar sajtóban februárban megjelentek alapján Tényi István hamis tanúzás bűntette miatt fordult a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez. Az ügyészség emiatt ugyan nem indított eljárást, de megküldték Tényi beadványát a PKKB-nek. A bíróság ekkor megbízta a BRFK V. kerületi kapitányságát, hogy nyomozza ki Clodo tartózkodási helyét, ahonnan idézhető a bíróságra.

A bíróság megkeresi a sértetteket, hogy kívánják-e képviselni a magánvádat. Ha nem, az ügyészség még mindig átveheti a vád képviseletét. Ugyanakkor a feljelentett személyt is megkeresik: ha az idézésre nem jelenik meg, körözést adhatnak ki ellene, illetve távollétében is lefolytathatják a magánvádas eljárást.