Hé, ne fordulj meg, de minden szó igaz!

címlap
2017.11.23. 07:45
Utánajártunk, mit gondolnak Szihalmon arról a polgármesterről, aki ingyen dolgoztatja a diákokat, mit mondanak róla az érintett egri iskolában és étteremben. Krimibe illő módon kaptunk egy lényegre törő megerősítő üzenetet, megismertünk egy megosztott falut és egy feltörekvő 22 éves politikust, aki barátból lett ellenség.

„Hát, egy ötletem éppen van, hogy ki lehetett. Van egy húszéves forma fiú, ő a polgármester nagy ellensége – vált át szigorúvá a 80 év körüli asszony arca. – Olyan hangon beszélt vele a legutóbbi falunapon is a gyerek, hogy azt hittem, nyakon vágom.”

Egy rejtélyes miniplakát alkotója felől kérdezősködünk Szihalom, mondjuk így, központjában, a bolt előtt. Az oszlopra kiragasztott képen egy óriási csokornyakkendős férfi terpeszkedik karikatúra-Döbrögiként, alatta graffitis betűkkel „Szihalom” felirat. Aki ismerős az Eger környéki faluban, azonnal felismeri a gúnyrajzon Bóta József polgármestert. 

A posztot 2010-ben és 14-ben függetlenként elnyerő, azóta már állítólag Fidesz-tag politikus a napokban azzal szerzett országos ismertséget, hogy kiderült: a saját egri vendéglátós iskolájának tanulóit ingyen dolgoztatta a saját egri éttermeiben és a szihalmi rendezvényeken, valamint egyéb módon is leszedte a sápot a diákokról, szüleikről és az államról. A karikatúra viszont régebbinek tűnik, mélyebb feszültségről árulkodik.

Az asszony válasza a „polgármester nagy ellenségéről” ad egy kis reményt, hogy tisztábban lássunk a sztoriban, addig ugyanis a falusiaktól érdeklődve az derült ki, hogy

mintha két különböző ember ülne egyszerre a polgármesteri székben.

Van, aki szidja Bóta Józsefet, mint a bokrot. Hallottuk, hogy egy helyitől sok pénzt kért kölcsön egy pályázatra hivatkozva, aztán amikor kiderült, hogy nincs is pályázat, úgy kellett könyörögni neki, hogy adja vissza. Mesélnek arról az esetről is, amikor a templom egyik munkatársnője épphogy eltemette a férjét, Bóta pár nap múlva már ordítozott a kikészült asszonnyal, mert ő akarta volna meggyújtani az első adventi gyertyát a templomban. Előjön egy olyan történet is, hogy az iskolai menzát vivő szihalmi asszonyokat Bóta simán kirúgta csak azért, hogy az egri haverjait hozza helyzetbe.

Egy férfi a háttérből halkan közbeszól a horrorsztorikra. „Nem etikus, amit maguk csinálnak” – mondja nekünk. Hogy miért? Mert Bóta alatt fellendült a falu. „Egyik elődje alatt sem volt ilyen jó” – mondja. Másvalaki a csatornázást hozza fel jó példaként. „Gyorsan elkészült, és még pénzt is kapott vissza a falu." Egy harmadik nő szerint csak „a sok emeszpés támadja a polgármestert, mert polgármester úr nagyon vallásos, és az sokaknak nem tetszik”. 

Jóska kórházban, kérdezz engem

Kiderül az is, hogy Bóta szihalmi születésű, de régóta Egerben lakik. 2010-ben a polgármesteri posztért jött vissza a faluba, de csak dolgozni, továbbra is Egerben alszik, és ingázik. Ügyes vállalkozónak tartják, a mostani vádakról viszont senki nem akar beszélni. Nem hallottak róla, nem olvasták az új szihalmi újságot, csak lejáratás, a gyerekeknek muszáj a gyakorlat, mi ebben a rossz, ki tudja, mi az igazság – bújnak ki a kérdések elől.

No de ki az a rejtélyes húszéves fiú?

Elindulunk megkeresni. Annyit tudunk meg, hogy a nagyapja és a dédapja is tiszteletreméltó ember volt, faluorvosok voltak, „ott laktak a Kossuth utcában, az orvosháznál”, irányítanak el minket a falusiak.

Az orvosházzal lyukra futunk, az már évek óta üres, és mint egy Suzukiját babráló férfitól kiderül, a fiú is Egerben lakik már. „De a polgármesterről kérdezzenek engem, együtt nőttem fel vele, most is a hivatalban dolgozom műszakisként. Renge Ferenc vagyok" – mondja. Így legalább – ha már a polgármester néhány napja kórházba került, és elérhetetlen egy ideig – meghallgathatjuk a sztori egyik felét.

Az pedig úgy szól, hogy a fiú, Hajnády Kristóf jobbikos, és a polgármestert is a Jobbik, pontosabban Mirkóczki Ádám támadja Hajnádyval karöltve. Renge szerint a faluszéli szemétlerakó mondvacsinált ügyével kezdődött, abba kapaszkodott bele a párt, azt állítva, hogy valami stikli van az ügyben. De Renge szerint semmi ilyesmi nincs, az egész amúgy is 2010 előtti sztori, „a Jobbiknak kell a polgármesteri poszt, ennyi".

Erről szól most ez is, hát ne vicceljen, a gyerekek örültek, hogy idejöhetnek a falunapra gyakorlatra

– mondja a friss vádakról. A polgármester pedig sokkal többet tett a faluért, mint az elődei, teszi hozzá meggyőződéssel. Mi pedig Egerbe indulunk, Hajnádyhoz, a sztori másik feléért.

Előtte útba ejtjük Bóta volt iskoláját, a botrány főszereplőjét, amit a polgármester alapított két évtizede, de az utóbbi években lassan a csőd felé sodródott, nem függetlenül a Fidesz törvénymódosításaitól. Végül a pünkösdi egyház, majd 2016 szeptember 1-jén az állam vette át az intézményt, úgyhogy minden vád az ez előtti „Bóta-időszakra" vonatkozik.

A kapun dohányozni kilépő fiatalok azt mondják, a Facebookon olvasták a friss sztorikat, és nem találkoztak olyan állítással, ami ne lett volna igaz.

Mi sem kaptunk egy fillért sem a nyári munkánkért igazgató úr idején. Most nyáron már igen

– mondják kórusban, majd egy aránytalanul kigyúrt férfi észrevesz minket, és beinvitál az épületbe, az igazgatónőhöz, aki nem nyilatkozhat felsőbb engedély nélkül, úgyhogy csak arra figyelmeztet, hogy szülői beleegyezés nélkül ne kérdezzük és fotózzuk a diákokat az iskola területén. Azért a tényszerűség kedvéért azt is megtudjuk, hogy a volt igazgatót 2016 óta nem látták az iskolában.

Amikor kilépünk az iskola kapuján, egy ismeretlen felnőtt mögénk lép, felveszi a sebességet és a ritmust, majd odasusogja: „Ne forduljatok meg. Minden szó igaz. Minden szó." Önkéntelenül is odakapjuk a tekintetünket, mire szinte agresszív reakció jön:

Mondom, hogy ne forduljatok meg, basszátok meg, mert mindenkit kirúgnak. 

Majd sarkon fordul, és visszamegy a kapuhoz. A helyzet szürrealitását csak fokozza egy lassan mellénk guruló mikrobusz, melynek a nyitott ablakán kiszól valaki: az iskolához tartoztok? A nemleges válaszra gázt ad, és elhajt.

Barátból ellenség

Az egri plázában a 22 éves Hajnády Kristóffal ülünk egy asztalnál. Mirkóczki stábjában dolgozik, mellette a Jobbik ifjúsági tagozatának választókerületi szervezője. Ő is szívesen elmondja a saját verzióját. Ő egykor jóban volt a polgármesterrel, még szavalt is falusi rendezvényeken, dolgozott Bóta mellett. „Aztán ahogy ment az idő, egyre nehezebben viseltem a lekezelő stílusát." A munkakapcsolatuk akkor mérgesedett el, amikor egy falusi verekedés bekerült a hírekbe, és a faluban erről forgató tévéstáb kameráját megütötte Bóta, állítja Hajnády. „Mondtam neki, hogy ilyet nem lehet csinálni. Onnantól ellenségként kezelt." De az ifjú jobbikos sem hagyta magát.

Amikor Mirkóczkinak elkezdtek érkezni a panaszok a diákoktól és a szülőktől az iskolára, Hajnády segített kideríteni Bóta falubéli „ügyeit". Hajnády úgy tudja, a mostani botrány kapcsán már született feljelentés hűtlen kezelés miatt. Az pedig, hogy a polgármester továbbra is tud-e ingyen szerezni diákmunkaerőt, a nemsokára megrendezendő szihalmi idősek napján derül majd ki.

Az utóbbi időben Hajnády állítása szerint kapott fenyegetést a polgármestertől burkoltan és kevésbé burkoltan, Bóta vissza akarta venni halott nagyapja díszpolgári címét, legutóbb pedig már a családjának ment neki egy újságban nem részletezhető, magánjellegű dologgal zsarolva őket.

A szemétlerakó ügyéről ő úgy tudja, hogy a térségből többen „okosban" – a polgármesterrel történt vélt vagy valós megállapodások után – sittet hordtak egy autópálya-építés miatti faluszéli tájsebre", majd azt valakik szakszerűen földdel fedték el. A Környezetvédelmi Hatóság ezt egy bejelentés nyomán ellenőrizte, és a vizsgálat költségeit az önkormányzattal fizettették meg. A felelősséget a polgármester a falusiak előtt a feljelentőre hárította, és közölte, hogy annyi minden mást is lehetett volna csinálni abból a pénzből.

Hajnády nevet, amikor azt kérdezzük, ő rajzolta-e a karikatúrát. Azt mondja, nem, hanem egy olyan középkorú falubéli, akinek szintén elege van Bótából. Azt pedig hangsúlyozza, hogy a polgármester állítása ellenére nem politikai karaktergyilkosságról van szó, „csak az igazság feltárásáról”.

A napot a Nemzeti Kávéház és Étteremben zárjuk, ez az egyik olyan hely, ahol ingyen dolgoztatta Bóta a diákjait. A főétel után a fiatal felszolgáló lányt megkérdezzük, igazak-e a vádak. Azt mondja, mostanában nem volt ilyen, de ő is az említett iskolába jár, és

idén nyáron a szihalmi kemencés falunapon dolgozott ingyen.

Pedig járt volna érte pénz, de Bóta csak annyit mondott, azt a napot beszámíthatja a nyári gyakorlat idejébe.

Bóta vendéglátós vállalkozásai egyébként információink szerint még mindig kapcsolatban vannak az iskolával, továbbra is adnak gyakorlati helyet a diákoknak. Hogy van-e rájuk panasz? Maradjunk annyiban, hogy ezek a cégek – mármint nemcsak Bótáéi, hanem a többi gyakorlati hely is – elég gyakran próbálnak ügyeskedni.