Újabb helyettes államtitkárból lesz nagykövet

2017.11.23. 05:11

Izraeli nagykövet lesz Benkő Leventéből, a Külgazdasági-és Külügyminisztérium államtitkárából, a jelenlegi tel-avivi nagykövet, Nagy Andor Bécsben folytatja a munkáját – értesült az Index.

De más változások is lesznek: Drexler András Kubából Santiago de Chilébe megy, Soós István kairói konzul pedig Kuvaitvárosba, míg Szentgyörgyi Zoltán nagykövetet Tunéziából Brazíliába vezénylik át. Értesülésünk szerint váltás lesz a nigériai nagykövetség élén is, Abujába Beer Sándort küldik ki. 

Idén eddig egy tucatnyi külképviseleten cserélte le a nagyköveteket a kormány, legutóbb októberben Csutora Zsoltot és Bus Szilvesztert hallgatta meg a parlament külügyi bizottsága. Bus Thaiföldön, Csutora pedig Fehéroroszországban lesz nagykövet. Ahogy a most izraeli nagykövetnek jelölt Benkő Levente, úgy Csutoráék is a Szijjártó Péter vezette minisztérium felsővezetésében voltak benne. Benkő biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, míg Bus  a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár volt, Csutora pedig a keleti nyitásért felelt ugyanilyen pozícióban. 

Bár a Magyar Nemzet arról írt, hogy sokan Szijjártó gyengülését látják abban, hogy sorra nevezik ki nagykövetnek a tárca felsővezetőit, de külügyes forrásaink szerint erős túlzás a váltások mögött ezt sejteni. Egyrészt azért, mert a minisztériumban 11 helyettes államtitkár dolgozik, ebből mindössze négy lesz nyáron nagykövet. Ráadásul közülük többen karrierdiplomaták, Bus és Csutora is dolgozott korábban külképviseleten. Önmagában az egyáltalán nem szokatlan, hogy ilyen pozíciókból nagyköveti posztokat kapnak azok, akik egyébként is egy adott földrajzi területért feleltek helyettes államtitkárként.

Az pedig szintén erős spekuláció, hogy Szijjártónak a pozíciója gyenge vagy erős, ezt ugyanis egyetlen ember, Orbán Viktor tudhatja biztosan, aki nem arról híres, hogy a káderpolitikáját előre kiszivárogtatná. A kormányfőt ismerők szerint rá inkább az jellemző, hogy a konkrét terveiről senkinek nem beszél. Ezért sem valószínű, hogy akár Szijjártó, akár a külügyben dolgozóknak információik lennének arról, mi lesz a miniszter sorsa 2018 után. Tehát kevésbé valószínű, hogy a nagyköveti cserék mögött ilyen meggondolások lennének.