Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Hadházy: Kamu, hogy 1,7 millióan küldték vissza a konzultációs kérdőívet

2017.11.24. 07:54 Módosítva: 2017.11.24. 09:23

Egy hónapos küzdelem után beengedték az LMP két vezetőjét a nemzeti konzultációk gyűjtő és tároló helyszíneire, írta az Mno.hu és a 24.hu. Hadházy Ákos a látogatás után arra jutott, hogy nincs nyilvántartás a beérkező nemzeti konzultációs ívekről.

Eszerint nem igaz a kormány állítása, hogy több mint 1,7 millióan mondtak véleményt az úgynevezett Soros-tervről.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyébként alig másfél órát adott arra, hogy  Szél Bernadett és Hadházy Ákos  a délutáni csúcsforgalomban három különböző budapesti helyszínen betekinthessen a nemzeti konzultációs ívek feldolgozásába. Újságírók nem kísérhették el őket.

A nyilvánosság kizárásával zajló látogatás első állomása a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. egyik VIII. kerületi telephelye volt. Itt kiveszik a borítékokat a postáról érkező dobozokból, és elméletileg átvilágítják, hogy nincs-e bennük robbanószer. Hadházynak a helyszínen azt mondták, nincs nyilvántartás arról, hogy hány levelet kaptak.

Ezután Zuglóba mentek, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. másik telephelyére, ahol a konzultációs íveket és a visszaküldők adatait tartalmazó lapot válogatják szét. A feldolgozott ívekről itt sem tudtak nyilvántartást mutatni. „Azt mondta, hogy van ilyen, de nem tudja megmutatni, csak a tegnapit, az azelőttit meg az azelőttit. De előtte azt is mondta, hogy nincs felhatalmazása, hogy megmutassa, és amikor látszott, hogy kicsit idegesek leszünk ettől, akkor azt mondta, hogy nincs ilyen” – mondta Hadházy.

A képviselőknek ezután újra a VIII. kerületbe kellett menniük, a Kopint Datorg Kft. irodájába, ahol a konzultációs ívek számítógépes feldolgozását végzik. Az LMP társelnöke itt sem talált semmilyen nyilvántartást.

Hadházy 99 százalékig biztos benne, hogy kamu a kormány által bemondott szám, és nincs 1,7 millió a visszaküldött ívek száma.

Hadházy úgy becsülte, hogy legfeljebb 900 ezer ívet láthatott a dobozokban.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ sorosozással válaszolt. Szerintük az LMP Soros György megrendelésére támogatja a kvótát, és meg akarja akadályozni, hogy a magyarok erről elmondják a véleményüket.