Hárommilliárd forint a kapcsolati erőszak magyar áldozatainak

2017.11.24. 09:04

Csaknem hárommilliárd forintot fordítanak  arra, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak segítséget nyújtsanak – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára az M1-en.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban úgynevezett titkos menedékházat, krízisközpontot hoztak létre. Egy új fejlesztési forrásnak köszönhetően kríziskezelő ambulanciákat is nyitnak majd, ahol segítséget kérhet, aki azt érzi, valami nincs rendben a kapcsolatában.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a hatékony fellépéshez nagy szükség van a terepen dolgozók munkájára, segélyszervezetekre is. (Érdekesség: amit az államtitkár segélyszervezetnek hív, azt a köznyelvben amúgy civil szervezetnek hívnak.)

Novák Katalin felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára. Mint mondta: azt szeretnék, hogy minél szélesebb körben – többek között szociális munkások, pedagógusok, rendőrök – kapnának speciális tudást, amellyel felismerik a bajt és tudnak segíteni.

Rácsok Balázs, az ökumenikus segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a kormányzati támogatással egyre több területen tudnak segíteni. A segélyszervezet három krízisambulanciát fog működtetni. Rácsok Balázs is kulcsfontosságúnak nevezte, hogy beszéljenek a témáról. A megelőzés segítésére országszerte szervez fórumokat a segélyszervezet.