Alig van már működő mellrákszűrő gép Budapesten

2017.11.24. 22:26

Több mammográfiás, azaz mellrákszűrő gép elromlott a fővárosi kórházakban az utóbbi időben, mindez oda vezetett, hogy januárra-februárra lehet csak időpontokat kérni a még működő gépekre, adta hírül az RTL Híradó. A csatorna rejtett kamerával járt végig több kórházat, a Honvéd kórházban kezdtek, ahol egy tájékoztató táblát filmeztek le, miszerint továbbra sincs előjegyzés. Rejtett kamerával rögzítették, ahogy egy munkatárs azt mondja, nincs gép, és nem biztos, hogy januárban tudnak biztosat mondani.

A páciensek egy részét onnan a Margit kórházba küldik. A riporter ott is egy olyan kiírást talált, miszerint a kórház leterhelt, nem tudják ellátni a betegek egy részét, amióta több kórházban nem működik a mammográfia.

Két kórházban elromlott a gép, van, hogy a mienk is hibás, további három kórház nem fogad betegeket,

mondta egy kórházi munkatárs a rejtett kamera előtt. Időpont csak januárra van. A riport a János kórházban zárt, ott februárra tudtak volna időpontot adni.

A Honvéd kórház a csatorna kérdésére hivatalos válaszban azt írta, amíg új gépet vesznek, addig szerződést kötöttek egy külsős céggel. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központban pedig azt írták a Híradónak, hogy a kórházakban folyamatosan biztosítják a mammográfiás gépek működését, a régiek helyett pedig újat kapnak a kórházak.