Kötelező meghallgatniuk Simicskót a Miskolci Egyetem diákjainak

2017.11.24. 15:04

Rektori utasításra kötelező részt vennie a Miskolci Egyetem több hallgatójának Simicskó István előadásán. A honvédelmi miniszter november 27-én tartja „Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni a hazáért” című előadását az egyetemen.

Hallgatói vatta

Az egyetem vezetése nem bízza a hallgatók spontán érdeklődésére a nézők számát, így utasításba adta ki a részvételt, és rektori szünetet rendeltek el. Azoknak a diákoknak, akiknek épp órájuk lenne a miniszter úr beszéde alatt, kötelezően el kell menniük az előadásra, cserébe felmentést kapnak az elmaradó óra alól. Az értesítés szerint a Dékáni Hivatalnál kell megjelenniük, ahonnan egy oktató kíséretében átmennek Simicskó előadására.

„Gondolom, honvédelmi ismeretek címén a Soros-tervről beszél majd, ez önmagában nem lenne probléma, ha emiatt nem maradnának el az órák és nem lenne kötelező a pártpropaganda előadáson való részvétel” – jelezte egy érintett.

Forrásunk szerint az utasítás nem csak a hallgatókra vonatkozik, de van olyan oktató, aki megtagadta az utasítást, hogy beterelje kötelezően kirendelt hallgatóit az előadásra.

Az egyórás előadáson elvárás, hogy minél többen legyenek, a hallgatók, de forrásunk szerint máskor is hasonló intézkedést adtak ki, ha „fontos ember” látogatott az egyetemre, nyilván tartva attól, hogy egyébként kevesen hallgatnák meg. Az egyetemi vezetés ilyenkor karonkénti elvárt létszámokat is meghatároz.

„Az intézkedésnek finoman szólva nem lett jó visszhangja az oktatók és a hallgatók körében” – közölte egy érintett.

Kérdéseinkkel megkerestük a Rektori Hivatalt. A titkárság írásban kérte a kérdéseket, ha a válaszok megérkeznek, frissítjük a cikket.

Miközben a Miskolci Egyetemen a honvédelmi miniszter tart előadást, az LMP kormányfőjelöltje, Szél Bernadett azért nem tarthatta meg előadását a Corvinuson a Hallgatói Önkormányzat szervezésében sem, mert az egyetem vezetése úgy találta, nem helyes, ha az intézmény politikai rendezvénynek ad helyt.