Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Nem foglalkozik a kényes ügyekkel az Alkotmánybíróság

2017.11.24. 06:07

Annak ellenére, hogy a civiltörvény már több mint négy, a lex CEU pedig bő hét hónapja az Alkotmánybíróság előtt van, egyelőre megjósolni sem lehet, mikor határoz a testület ezekben az ügyekben a beérkezett beadványokról - írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a testület ülésén nem is volt még napirenden egyik kérdés sem. Mivel pedig mind a civil szervezetek kérdése, mind a felsőoktatási törvény módosítása politikai csatározások középpontjába került, elképzelhető, hogy az áprilisi választások előtt nem is hoz határozatot a testület, azzal ugyanis könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy vagy az ellenzéki, vagy a kormánypárti pozíciókat erősíti - írja a lap.

Mivel a köztársasági elnök nem kért normakontrollt a júniusban elfogadott civiltörvény aláírás előtt – amit az AB-nek harminc napon belül el kellett volna bírálnia – így csak utólagos alkotmányossági felülvizsgálatra van lehetőség. Ebben az esetben viszont nem köti a testületet semmilyen határidő. Hasonló a helyzet a még korábban, április 4-én elfogadott, lex CEU-ként emlegetett jogszabállyal kapcsolatban. Ott szintén érkezett alkotmányjogi panasz és utólagos normakontrollra vonatkozó indítvány is.