Lázár után Szijjártó?

D SOS20100520007
2017.11.24. 07:46
A Fideszen belül több helyről is felröppent a pletyka, hogy ha 2018-ban is győz a párt, a választások után szétválaszthatják a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), Szijjártó Péter pedig a kormányból való távozásával kacérkodó Lázár Jánost válthatja a kancelláriaminiszteri poszton. Lázár és Szijjártó munkatársait kérdeztük ennek realitásáról.

Múlt héten jelentette be a Fidesz, hogy telefonos kampányt indítanak a Soros-tervről, az állampolgároknak pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyarázza el, hogy miért fontos részt venniük a nemzeti konzultációjukon.

A bejelentést követően több helyről is érdekes elméletek, értelmezések jutottak el hozzánk:

  • Egy korábban magas rangú fideszes politikus szerint Szijjártó arculatának építése történik, ugyanis a választások után Orbán Viktor Lázár János utódjának szeretné a kancelláriaminiszteri poszton, miután megtörtént a külügy és a külgazdaság szétválasztása.
  • Hónapokkal ezelőtt egy kormányzati munkatárs is azt mondta, hallani olyan pletykát, hogy Szijjártó lehet a kancelláriaminiszter.
  • A KKM egy középvezetője is arról beszélt nekünk, hogy „biztos tervnek tűnik” 2018-ra, hogy külön minisztérium legyen a külgazdaságból és a külügyből, igaz, szerinte Szijjártó maradna a külgazdaságért felelős miniszter.

Karakán kiállások ideje

A nemzeti konzultációról szóló telefonos kampány lebonyolításának egyik felelőse azt mondta kérdésünkre, hogy amikor kiválasztották Szijjártót a feladatra, nem gondoltak arra, hogy ezzel az imázsát építsék.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy „Péter nagyon népszerű a saját köreiben, a párton belül is nőtt az elismertsége a korábbiakhoz képest”. Forrásunk szerint Szijjártó kiválasztása logikus, hiszen a kormányban ő viszi az EU-s tematikát, „kiállásai pedig hitelesek”.

Most az ilyen karakán kiállásnak van itt az ideje

– mondta egy fideszes döntéshozó.

Az biztos, hogy Szijjártó kemény kiállásaiból nem volt hiány az utóbbi években. Különösen a menekültválság idején lépett fel szigorúan a magyar politika bírálóival szemben, de ha kellett, az Egyesült Államokat és Angela Merkelt is helyre tette. Mindez valóban javíthatta elismertségét és ismertségét. Igaz, volt honnan feljönni, hiszen egy fideszes belső felmérés szerint a minisztert korábban tízből nyolcan összekeverték a börtönt is megjárt volt szocialista politikussal, Zuschlag Jánossal.

Talán némi gúnnyal mondta

A Szijjártó elfoglalhatja Lázár helyét című pletykát realisztikusabbá tette az elmúlt napokban megjelent hír, amely szerint mintha a Miniszterelnökséget vezető miniszterre rátört volna a bizonyítási kényszer. Lázár egy makói fórumon állítólag három mondaton belül hatszor is nyilvánvalóvá tette, hogy neki Orbán a főnöke, és csak neki hajlandó dolgozni. (Azért csak állítólag, mert hang- vagy videófelvétel nem született erről.)

Mindez abban a kontextusban tűnik igazán érdekesnek, hogy szeptemberben Lázár többször is arról nyilatkozott, hogy ha tehetné, a kormány helyett a választókerületét választaná, és egy korábbi munkatársa is arról beszélt a lapunknak, hogy a miniszter távozási szándéka valós lehet. Vagyis akár üresedés is lehet az egyik legfontosabb kormányzati pozícióban.

Ahogy Jánost ismerem, ez egy kérdésre adott szarkasztikus válasz lehetett, nem igazán következik az ő habitusából, talán némi gúnnyal mondta az egészet

– mondta a Miniszterelnökség egyik dolgozója, aki szerint az elmúlt hetekben nem hallani az utódlással kapcsolatos pletykákról. „Házon belül nincs szó erről, más aktorok gerjesztik ezt a témát.”

Időről időre mégis felröppen különböző szinteken, hogy Szijjártó lehet a következő kancelláriaminiszter, amit egyik beszélgetőpartnerünk azzal magyarázott, hogy nagyon vonzó pozícióról van szó. „Az egyik legnagyobb kormányzati hatalommal jár, ráadásul a kormányinfó miatt sok szerepléssel. A kabinetiroda mérései szerint Jánosnak is többet hoztak ezek a sajtótájékoztatók, mint vittek” – mondta egyik forrásunk, aki szerint népszerű posztról van szó, de ha bárki komolyan aspirálna rá, már megpróbálta volna elhappolni Lázártól.

A főnök a saját döntésének tartja

Szijjártó egyik közeli munkatársa azt mondta kérdésünkre, hogy a miniszter nem kérdezte, miért őt kérik fel a telefonos kampány hangjának, csupán teljesítette a feladatot. „Ő kicsit ilyen gépies, ha megkérik valamire, megcsinálja”.

Úgy tudjuk, a miniszter felé még nem jutott el olyan felkérés Orbántól, hogy ő lehetne esetleg a következő kancelláriaminiszter. Az viszont biztos Szijjártó-közeli forrásunk szerint, hogy nincs napirenden a külügy és a külgazdaság szétválasztása:

A főnök saját döntésének tartja, és a mai napig nagy sikerként értékeli a két terület összevonását

– utalt beszélgetőpartnerünk Orbánra, és emiatt szerinte nincs is realitása, hogy a Fidesz 2018-as győzelme esetén két minisztérium legyen a KKM-ből.

Borítókép: Lázár János és Szijjártó Péter a Parlamentben 2010 októberében. Fotó: Soós Lajos / MTI.