A Miskolci Egyetem szerint senkinek sem kötelező Simicskót meghallgatnia

D NOE20151113005
2017.11.25. 10:13

Visszautasítja a Miskolci Egyetem azokat a híreket, amelyek szerint az egyetem vezetése utasításba adta volna az oktatóknak és a hallgatóknak, hogy minél többen jelenjenek meg Simicskó István hétfői előadásán. A honvédelmi miniszter az egyetemen „Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni a hazáért” címen tart beszédet.

Több forrásunk szerint volt ilyen rektori utasítás, amelyhez hasonló máskor is történt, ha „fontos ember” látogatott az intézménybe, tartva attól, hogy a spontán érdeklődők száma kevesebb lenne a kívánatosnál. Így nem meglepő, ha a honvédelmi miniszter előadása idejére is rektori szünetet rendeltek el.

Az egyetem rektora szerint ilyenről szó sincs, Torma András írásban közölte:

Nem rektori szünet, hanem oktatási szünet elrendelésére került sor az előadás idejére.

Az előadáson a hallgatóknak nem kötelező megjelenniük, így az sem fordulhat elő, hogy sem a hallgatók, sem az oktatók körében, hogy valakinek utasításra kelljen részt vennie az előadáson az elmaradó órája helyett.

Az egyetemről más forrásokból ugyanakkor úgy tudjuk, van ilyen elvárás. Eszerint azoknak a diákoknak, akiknek épp órájuk lenne a miniszter úr beszéde alatt, kötelezően el kell menniük az előadásra, cserébe felmentést kapnak az elmaradó óra alól. Az értesítés szerint a dékáni hivatalnál kell megjelenniük, ahonnan egy oktató kíséretében átmennek Simicskó előadására.

Volt, aki szerint önmagában még nem probléma, hogy a miniszter  honvédelmi ismeretek címén esetleg a Soros-tervről beszél majd, az már inkább, hogy emiatt órák maradnak el és a részvétel is kötelező.

A beszámolók szerint „ az intézkedésnek finoman szólva nem lett jó visszhangja az oktatók és a hallgatók körében.”

Csak semmi politika

A honvédelmi miniszter előadása az egyetem szerint nem minősül politikai rendezvénynek, ugyanis a rektor közölte:  az egyetem nem ad helyet politikai rendezvényeknek, pártok sem szervezhetnek beszélgetéseket az egyetem falain belül, még a hallgatói önkormányzattal egyeztetve sem.

(Borítókép:  Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond A Hadi-főtanodától a Toldi vívóiskoláig című kiállítás megnyitóján Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2015. november 13-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)