Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Miskolci Egyetem szerint senkinek sem kötelező Simicskót meghallgatnia

D NOE20151113005
2017.11.25. 10:13

Visszautasítja a Miskolci Egyetem azokat a híreket, amelyek szerint az egyetem vezetése utasításba adta volna az oktatóknak és a hallgatóknak, hogy minél többen jelenjenek meg Simicskó István hétfői előadásán. A honvédelmi miniszter az egyetemen „Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni a hazáért” címen tart beszédet.

Több forrásunk szerint volt ilyen rektori utasítás, amelyhez hasonló máskor is történt, ha „fontos ember” látogatott az intézménybe, tartva attól, hogy a spontán érdeklődők száma kevesebb lenne a kívánatosnál. Így nem meglepő, ha a honvédelmi miniszter előadása idejére is rektori szünetet rendeltek el.

Az egyetem rektora szerint ilyenről szó sincs, Torma András írásban közölte:

Nem rektori szünet, hanem oktatási szünet elrendelésére került sor az előadás idejére.

Az előadáson a hallgatóknak nem kötelező megjelenniük, így az sem fordulhat elő, hogy sem a hallgatók, sem az oktatók körében, hogy valakinek utasításra kelljen részt vennie az előadáson az elmaradó órája helyett.

Az egyetemről más forrásokból ugyanakkor úgy tudjuk, van ilyen elvárás. Eszerint azoknak a diákoknak, akiknek épp órájuk lenne a miniszter úr beszéde alatt, kötelezően el kell menniük az előadásra, cserébe felmentést kapnak az elmaradó óra alól. Az értesítés szerint a dékáni hivatalnál kell megjelenniük, ahonnan egy oktató kíséretében átmennek Simicskó előadására.

Volt, aki szerint önmagában még nem probléma, hogy a miniszter  honvédelmi ismeretek címén esetleg a Soros-tervről beszél majd, az már inkább, hogy emiatt órák maradnak el és a részvétel is kötelező.

A beszámolók szerint „ az intézkedésnek finoman szólva nem lett jó visszhangja az oktatók és a hallgatók körében.”

Csak semmi politika

A honvédelmi miniszter előadása az egyetem szerint nem minősül politikai rendezvénynek, ugyanis a rektor közölte:  az egyetem nem ad helyet politikai rendezvényeknek, pártok sem szervezhetnek beszélgetéseket az egyetem falain belül, még a hallgatói önkormányzattal egyeztetve sem.

(Borítókép:  Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond A Hadi-főtanodától a Toldi vívóiskoláig című kiállítás megnyitóján Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2015. november 13-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?