Vádemelést javasol az ügyészség a jobbikos Kovács Béla ellen

DBELO20140519010
2017.11.25. 18:53 Módosítva: 2017.11.25. 19:03

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos EP-képviselő kémkedési ügyében, értesült az Átlátszó.

A több mint három éve folyó nyomozásnak a portál információi szerint nemrégiben lett vége.  Az Átlátszó értesülése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást Kovács ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Európai Unió érdekei ellenében kémkedett Oroszországnak.    

Az Átlátszónak az ügyészség azt válaszolta, az ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek határideje december 11. A nyomozás befejezéséről szóló hírt megerősítette Szikinger István, Kovács védője is. 

Az Átlátszó még megjegyzi: adott esetben az első bírósági tárgyalási napok a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek.   

A jobbikos körökben is csak KGBélaként emlegetett EP-képviselő furcsa előéletére és orosz kapcsolataira az Index oknyomozó cikke irányította rá a figyelmet.  Kovács Bélát két bűncselekménnyel gyanúsítja az ügyészség.

A kémkedési ügyben még 2014 áprilisában tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat.

Kovácsot  jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával is gyanúsítják, miután  felmerült, hogy úgy foglalkoztatott az EP-ben gyakornokokat, hogy azok lényegében nem is dolgoztak Brüsszelben. Ez utóbbi ügyben az EU csalás elleni hivatala is feljelentést tett. Kovács visszautasítja a vádakat.

A Kovács Béla-ügy jelentőségével és fejleményeivel legutóbb ebben az októberi cikkünkben foglalkoztunk.

Nyitókép: Kovács Béla távozik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után a Képviselői Irodaházból 2014. május 19-én. (Beliczay László/MTI)