A Fidesz parlamenti határozatban utasítaná el a párbeszédet kvótaügyben

2017.11.27. 13:54

A Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő ezen a héten, elutasítva benne azt az európai parlamenti (EP-) határozatot, amely felső korlát nélküli, kötelező betelepítést akar rákényszeríteni az Európai Unió minden tagállamára, mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás azt mondta: a magyar Országgyűlésnek is döntő beleszólása kell, hogy legyen abba, milyen elosztási rendszert akar elfogadni az EU. "A kvótarendszer már csődöt mondott, ezért kár ezt továbbra is erőltetni. (...) Kizárólag magyar nemzeti hatáskör az, hogy bevándorláspolitikai kérdésekben döntsünk" - mondta Gulyás, és hozzátette, elutasítják azt az uniós döntéshozatali mechanizmust, amelynek első lépéseként az EP minden Európába érkező menedékkérőt felső korlát nélkül osztana szét. Németh Szilárd a parlamentben már oda butította az egészet, hogy most akkor lehet szavazni a Soros-terv mellett, vagy ellen.

Arról, hogy hiába szajkózza a kormány, hogy Brüsszelben megszavazták a kötelező kvótákat, a valóságban csak arról döntöttek, hogy kezdődjenek el a rendszeres tárgyalások kvóta-ügyben, többek között Magyarországgal is, ebben a cikkünkben írtunk bővebben

November elején arról döntött az EP, hogy indulhat a tárgyalás a kvótákról a kormányokkal. Ez azt jelenti, hogy az Európai Parlament kiválaszt egy küldöttséget, az uniós kormányok illetékes miniszterei is küldenek egyet, és ők a következő hetekben összeülnek, és elkezdenek róla beszélgetni, hogy hogyan nézzen ki az új menekültfogadási rendszer. A szavazás  jegyzőkönyvében  ez úgy szerepel, hogy „intézményközi tárgyalások megnyitására vonatkozó határozatot” hozott a parlament.