Az olasz maffia állt Farkas Helga elrablása mögött?

2017.11.27. 05:58

Dél-Olaszországban, Calabria tartományban rábukkantak arra a férfira, akinek tenyérlenyomata azonos azzal, amelyet 26 évvel ezelőtt találtak a bűnözők által elrabolt, és azóta nyomtalanul eltűnt Farkas Helga autójának visszapillantó tükrén – állítja Palatinus Gábor nyugalmazott rendőrtiszt, az eset egykori nyomozója, aki 2002-ben a balástyai sorozatgyilkos elfogásával vált ismertté.

A Magyar Nemzet hosszú cikkében azt írja: a volt rendőr több mint két évtizede gyűjti az információkat és a dokumentumokat a máig megoldatlan emberrablási ügyben, hogy bizonyítsa feltevését. Szerinte ugyanis Farkas Helga elrablását és feltételezett meggyilkolását egy olasz szervezett bűnözői csoport hajtotta végre, magyar segítséggel.

1991. június 27-én, az esti órákban a Szeged és Orosháza közötti országúton haladt a 17 éves Farkas Helga által vezetett piros Mazda, amelyet szemtanúk szerint előzőleg egy magyar rendszámú, fehér autó követett, lekapcsolt fényszórókkal. Utóbbi autóban a vallomások szerint három vagy több ember ült. Farkas Helga nem érkezett meg a várt időben Szegedre, az édesanyjához, aki balesetet sejtve autójával végigjárta az útvonalat, majd értesítette a rendőröket.

Éjfél körül nyilvánvalóvá vált, hogy emberrablás történt: zsarolók hívták föl Farkas Imrét, Helga édesapját, aki vendéglátásból és nyerőgép-üzemeltetésből élve vált a környék tehetős vállalkozójává. Egy férfi, elváltoztatott hangon, 500 ezer német márkát – akkori árfolyamon mintegy 21 millió forintot, ami ma 300 millió forintnak felelne meg – követelt a lány szabadon bocsátásáért cserébe.

Palatinus Gáborban 1991. június 29-én, a tárgyalási időszak alatti egy tanúkihallgatás során fölvetődött a gyanú, hogy Csapó Józsefnek és társának, Juhász Benedeknek szerepe lehet a lány elrablásában. A két férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, különféle bűncselekmények miatt. Csapó személyesen is ismerte Farkas Helgát.

A nyugalmazott rendőrtiszt szerint Csapó 1989-ben Németországba, Münchenbe utazott. Akkori szeretője, F.-né B. G. küldte oda sógorához, Fésü Péterhez, aki egy nemzetközi, főleg BMW-k lopására specializálódott banda tagja volt. A volt nyomozó szerint Csapó itt ismerkedett meg egy olasz férfival, aki caporegime (alvezér) funkcióban volt egy olasz bűnözői csoportban. 

1991-ben, Farkas Helga elrablása előtt egy hónappal, a német rendőrség az autótolvaj-banda után nyomozva házkutatást tartott a Palatinus Gábor által 2013-ban megismert német jegyzőkönyvek szerint. A németek lényegében fölszámolták a bandát, a szabadlábon maradt tagokat átvette egy olasz bűnözői csoport. Rábukkantak a házkutatás során egy forgalmi engedély fénymásolatára; ez arra a bizonyos fehér BMW-re szólt. A vélhetően lopott autó, hamis magyar rendszámmal Juhász Benedek – azaz Csapó későbbi magyarországi társa – feleségének nevén volt. Ez volt az a BMW, amivel a gyanú szerint Farkas Helga piros Mazdáját követték, és amelyben elrablói utaztak. 

Palatinus Gábor koncepciója szerint Csapó és Juhász nem vett részt közvetlenül a rablásban, Farkas Helga fogva tartásában és későbbi meggyilkolásában. Két csoport volt: a kommunikáló csoport, azaz Csapó és Juhász, valamint a túszejtő, vagyis a Z. által vezetett csoport. Z. részvételét a rablásban bizonyíthatja az a tenyérnyom, amit a Mazda megtalálásakor rögzített jegyzőkönyv szerint a kocsi visszapillantóján találtak. A padlón volt egy darab érme, egy 500-as címletű olasz líra is.

A müncheni autótolvaj-banda volt tagja, Fésü Péter 2011-ben meghalt Magyarországon tüdőrákban; Palatinus Gábor két évig próbálta meggyőzni arról, hogy segítsen Farkas Helga gyilkosának azonosításában. Halála előtt két héttel Fésü egy levelet adott át a nyomozónak; ebben megnevezte a lány gyilkosát, Z.-t.

Farkas Helga elrablása után pontosan egy hónappal Juhász megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság nemzetközi szervezett és kábítószer-bűnözés elleni szolgálatát, ahol „tanúvédelmet” kért, és titkos vallomásban számolt be Csapó különös kapcsolatrendszeréről. Juhászt 1995 áprilisában ötször fejbe lőtték, holtteste csak augusztusban került elő egy állami gazdaság öntözőcsatornájából.

Csapót 2000-ben jogerősen felmentették Juhász meggyilkolásának vádja alól, de tíz év börtönre ítélték személyi szabadság megsértése, zsarolás, rablás és más bűncselekmények miatt. 2006-os szabadulása óta Írországban él, informatikai vállalkozása van. Farkas Helga holtteste máig nem került elő, meggyilkolásáért eddig senkit nem ítéltek el - írja a Magyar Nemzet.