Balog Zoltán ellenzékben tibeti, kormányon kínai zászlót lenget

2017.11.27. 18:25

Balog Zoltán mindig hoz valami jót, most a kínai miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán kerülhetett ismét képbe, és kérdezhette őt az RTL Klub egy rendezvényen. Az Emmi-vezér ugyanis 2008-ban egy nagy tibeti zászlót lengetett a Kossuth téren: tiltakozásul a kínaiak Tibettel szembeni politikájával kapcsolatban. Éppen akkor, amikor az akkori miniszterelnöknél, Gyurcsány Ferencnél járt egy nagyobb kínai delegáció.

Az RTL azért kérdezte erről Balogot, mivel a hétfői budapesti kínai miniszterelnöki látogatás alatt tucatnyi rendőr rohant le egy férfit, amikor az tibeti zászlót akart felmutatni. Így tiltakozva Kína Tibettel szembeni politikája ellen.

Balog a kérdésre, és a 2008-as akciójának említésére zavarodott mosolygás után azt mondta, 

Van sajtószabadság, van szólásszabadság, van a véleménynyilvánításnak a szabadsága Magyarországon, úgyhogy ez egy olyan dolog, amihez nekem, amit szívük joga, hogy ezt megtegyék

Majd amikor megemlítette neki a riporter, hogy de elvitték a rendőrök a férfit, aki élni próbált a véleménynyilvánítási szabadsággal, akkor Balog azt mondta:

A másik része pedig az, hogy természetesen, az, hogy ha egy ilyen országnak az egyes számú vezetője itt van, akkor ott vannak biztonsági kockázatok, vannak biztonsági igények, vannak biztonsági elvárások, a rendőrségnek kell mérlegelni, hogy ezt a két dolgot hogy tudja összeegyeztetni.

A riporter itt felvetette, hogy Balog kezéből 2008-ban senki sem tépte ki a Tibet-zászlót, amire Balog megismételte a korábban elmondottakat, majd hozzátette, hogy bárki, bármilyen problémát lát, arra megvannak a jogorvoslati lehetőségek.

Apropó jogorvoslati lehetőségek: 2012-ben, amikor Orbán vendégeként Budapestre látogatott a kínai miniszterelnök, akkor is elvittek a rendőrök egy férfit, aki Tibet-zászlóval akart tiltakozni a kínai delegáció előtt. A 444.hu emlékeztet rá, hogy néhány hónapja született abból ítélet:

"a Kúria 2017. június 28-án hozott ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot félmillió forint és kamatai, illetve a per költségeinek megfizetésére Hendrey Tibor részére, vélemény-nyilvánítási szabadságának megsértése miatt" - írják.

Emlékeztetőül, Balog Zoltán 2008-ban azzal a Hendreyvel lengette a tibeti zászlót, akit aztán 2012-ben, illetve most 2017-ben, már Orbán miniszterelnökésge idején vittek el a rendőrök ugyanezért. Balog amúgy nemcsak lelkesen lengette korábban a tibeti zászlót 2008-ban, de ahogy a 444 emlékeztet, abban az évben egytörványjavaslatot is benyújtott a parlamentnek, amely törvénybe foglalta volna, hogy a magyar kormány fontosnak tartja, hogy Kína ismerje el a tibetiek emberi jogait és tegyen meg mindent, hogy megakadályozza az erőszakos cselekményeket Tibetben. Ezt a javaslatot akkor Semjén Zsolt mostani miniszterelnök-helyettes is lelkesen támogatta.