Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balog Zoltán ellenzékben tibeti, kormányon kínai zászlót lenget

2017.11.27. 18:25

Balog Zoltán mindig hoz valami jót, most a kínai miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán kerülhetett ismét képbe, és kérdezhette őt az RTL Klub egy rendezvényen. Az Emmi-vezér ugyanis 2008-ban egy nagy tibeti zászlót lengetett a Kossuth téren: tiltakozásul a kínaiak Tibettel szembeni politikájával kapcsolatban. Éppen akkor, amikor az akkori miniszterelnöknél, Gyurcsány Ferencnél járt egy nagyobb kínai delegáció.

Az RTL azért kérdezte erről Balogot, mivel a hétfői budapesti kínai miniszterelnöki látogatás alatt tucatnyi rendőr rohant le egy férfit, amikor az tibeti zászlót akart felmutatni. Így tiltakozva Kína Tibettel szembeni politikája ellen.

Balog a kérdésre, és a 2008-as akciójának említésére zavarodott mosolygás után azt mondta, 

Van sajtószabadság, van szólásszabadság, van a véleménynyilvánításnak a szabadsága Magyarországon, úgyhogy ez egy olyan dolog, amihez nekem, amit szívük joga, hogy ezt megtegyék

Majd amikor megemlítette neki a riporter, hogy de elvitték a rendőrök a férfit, aki élni próbált a véleménynyilvánítási szabadsággal, akkor Balog azt mondta:

A másik része pedig az, hogy természetesen, az, hogy ha egy ilyen országnak az egyes számú vezetője itt van, akkor ott vannak biztonsági kockázatok, vannak biztonsági igények, vannak biztonsági elvárások, a rendőrségnek kell mérlegelni, hogy ezt a két dolgot hogy tudja összeegyeztetni.

A riporter itt felvetette, hogy Balog kezéből 2008-ban senki sem tépte ki a Tibet-zászlót, amire Balog megismételte a korábban elmondottakat, majd hozzátette, hogy bárki, bármilyen problémát lát, arra megvannak a jogorvoslati lehetőségek.

Apropó jogorvoslati lehetőségek: 2012-ben, amikor Orbán vendégeként Budapestre látogatott a kínai miniszterelnök, akkor is elvittek a rendőrök egy férfit, aki Tibet-zászlóval akart tiltakozni a kínai delegáció előtt. A 444.hu emlékeztet rá, hogy néhány hónapja született abból ítélet:

"a Kúria 2017. június 28-án hozott ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot félmillió forint és kamatai, illetve a per költségeinek megfizetésére Hendrey Tibor részére, vélemény-nyilvánítási szabadságának megsértése miatt" - írják.

Emlékeztetőül, Balog Zoltán 2008-ban azzal a Hendreyvel lengette a tibeti zászlót, akit aztán 2012-ben, illetve most 2017-ben, már Orbán miniszterelnökésge idején vittek el a rendőrök ugyanezért. Balog amúgy nemcsak lelkesen lengette korábban a tibeti zászlót 2008-ban, de ahogy a 444 emlékeztet, abban az évben egytörványjavaslatot is benyújtott a parlamentnek, amely törvénybe foglalta volna, hogy a magyar kormány fontosnak tartja, hogy Kína ismerje el a tibetiek emberi jogait és tegyen meg mindent, hogy megakadályozza az erőszakos cselekményeket Tibetben. Ezt a javaslatot akkor Semjén Zsolt mostani miniszterelnök-helyettes is lelkesen támogatta.