A BKV női buszvezetőinek majd a felét zaklatták már

2017.11.27. 08:21

A Budapesti Közlekedési Vállalat 10 ezer munkavállalójának bevonásával pszichoszociális kockázatfelmérést készített, írja a Népszava. A több mint 50 kérdéses tesztben arra is kíváncsiak voltak, hogy szenvedtek-e szexuális zaklatást vagy bármilyen fizikai erőszakot a munkatársak.

Bár a BKV nem adta ki az anonim felmérés eredményeit, de a lap mégis hozzájutott, és azt közölte hétfőn.

A 689 műszaki területen dolgozóból két nő azt válaszolta, hogy szexuális illetve fizikai erőszakot szenvedett el a kollégáik részéről, zaklatást pedig 27 nőből öt. A női válaszolók fele azt válaszolta, hogy már volt kitéve szexuális célzatú heccelésnek a munkatársaik részéről. (Voltak, akik ezekre a kérdésekre nem tudtak határozott választ adni, ilyenkor felmerül, hogy valami olyasmi történt, amit nehezen tudnak feldolgozni).

Súlyosabb a helyzet a járművezetőknél. Az egyik csoportból az 1480 beérkezett válaszból 59 volt nő, akik közül 17-en mondták, hogy fizikai illetve szexuális bántalmazás áldozatai voltak, (ebben a körben is voltak bizonytalanok). 21-en mondták, hogy már voltak olyan helyzetben, amelyben zaklatásnak voltak kitéve. A heccelés szinte általános, 59-ből 41 válaszolt igennel.

Külső személyek által (tehát nem kollégák részéről) elkövetett szexuális és fizikai zaklatások viszont sokkal elterjedtebbek: 59-ből 25-en voltak kitéve ennek.

De nemcsak nők voltak áldozatok: a műszaki területről 54 férfi számolt be fizikai illetve szexuális munkahelyi bántalmazásról és 100-an zaklatásról. Külső személy felől érkező támadásoknál a helyzet még ennél is rosszabb: 39 férfi számolt be erőszakról (szexuális illetve nem szexuális fizikai), 20-an bizonytalanok voltak, de nem zárták ki, hogy ilyen történt.

A járművezetők 30 százaléka (425) mondta, hogy volt kitéve munkahelyi zaklatásnak, külsős személy részéről történt erőszakról 8 százalékuk beszélt. A BKV nem reagált érdemben, annyit elmondtak, hogy nem érkezett a céghez egyetlen intézkedésre okot adó visszajelzés sem.