Gergely
6 °C
23 °C

Káosz Budapesten a 16+1 csúcs miatt

DMOHA20171126013
2017.11.27. 08:55 Módosítva: 2017.11.27. 09:39

A kínai és a közép-kelet- és kelet-európai országok kormányfőinek csúcstalálkozója miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten szerda délig. A BKK közlése szerint

  • szerda délig lezárják a forgalom elől a Lánchidat, a Széchenyi István teret, az Apáczai Csere János utcát és a környező utcákat, valamint a Pesti alsó rakpartot a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. A lezárás miatt a 16-os, a 105-ös, a 15-ös és 115-ös, és az éjszakai 916-os és 990-es busz közlekedési rendje változik.
  • Hétfőn reggel 10 óráig lezárták az Andrássy út–Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út útvonal forgalmát, több alkalommal a keresztirányú forgalmat is korlátozták. 8 és 10 óra között leállt az M1-es metró közlekedése. 15 és 23 óra között lezárják a forgalom elől a Közraktár utca–Bakáts utca–Lónyay utca–Mátyás utca által határolt területet, ez érinti a 2-es villamos közlekedését. A Kínában üldözött spirituális irányzat, a Fálun Gong magyarországi gyakorlói másfél órás demonstrációt tartanak 14 órától a Vörösmarty téren vagy a Vigadónál, szóval itt is forgalmi fennakadásra lehet számítani. A többi korlátozáshoz képest apróság, hogy délelőtt 10-től 15 óráig tilos a megállás az Arany János utca 9. szám előtt 30 méter hosszan.
  • Kedden déltől 21 óráig lezárják a Kossuth Lajos teret és környékét, 14-15 óra között, valamint este fél 8 és fél 9 között a Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat is. A lezárások az M2-es metrót, a 2-es villamos, a 70-es, 72-es, 78-as trolibusz, valamint 9-es, a 15-ös, a 115-ös busz közlekedését érintik.
  • Szerdán 8-9 óra között lezárják az Attila utat és a Palota utat, majd 9-10 körül a Krisztina körutat is, a korlátozás miatt másképp jár az 5-ös, a 16-os, a 16A és 178-as busz. 10-11 óra között lezárják az Andrássy utat és a Hősök terét, 9 és 11 óra között ezért a kisföldalatti közlekedése szünetel. Várhatóan a 11 és 12 óra közötti időszakban mintegy 30 percre korlátozzák a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető útszakaszok forgalmát - akinek ez idő tájt indul a repülőgépe, érdemes korábban elindulnia.

A járatpótlások rendjéről erre a linkre kattintva tájékozódhat. A hatóságok kérik, hogy aki teheti belvárosba ne autóval menjen, hanem válassza a tömegközlekedést.

Nem enyhült a reggeli dugó

Egy olvasónk szerint a 3-as metró pótlása nem sikerült túl jól hétfő reggel. Állítása szerint a Dózsa György út és Lehel tér között mintegy 10 metrópótló busz torlódott fel, amiken ráadásul egy lélek sem utazott. A forgalmat azonban jelentősen lelassították. Azon a buszon, amin ő utazott, 15 perc araszolgatás után az utasok megunták, és kérték a sofőrt, hogy nyissa ki az ajtót, inkább sétálnának. 

A keresztben beállt turistabusz is feltartotta egy ideig a forgalmat
A keresztben beállt turistabusz is feltartotta egy ideig a forgalmat
Fotó: Iván András

Főszerkesztőnk - miután már egy ideje hiába várakozott a Lehel téren a 34-es buszra - megdöbbenve vette észre, hogy egyszer csak befutott a megállóba a piros 30-as busz, aminek elvileg a Keleti pályaudvarnál lenne a végállomása. Keresetlen szavakkal tűzdelt olvasói információk alapján a Keletinél még fél 11 körül is alig lehetett mozdulni a beragadt autók miatt.

Már a villamosokban sem lehet bízni

Egy olvasónk a Haller utcától próbált a CEU Nádor utcai épületébe eljutni.

A szokásos 20 perc helyett több mint egy óra volt az út.

Az Eötvös térnél sorban fel voltak torlódva a villamosok, előtte minden egyes megállóban kb. 10 percet állt a szerelvény, de a Vigadónál meg sem állt. Az Eötvös térről egy rendőrségi checkpointokon keresztül lehetett csak bejutni a Nádor utcába.

Csomó rendőr azt sem tudja, mi történik, csak a harmadik rendőrnek sikerült megmondania, hogy a Dorottya utcánál van egy átengedőpont. De addigra már kisebb tömeg volt a Lánchíd lábánál. Tiszta káosz.

Újpest-Thököly út: 2 óra

Egy dühös olvasó elmondása szerint reggel fél kilenckor indult el Újpestről, 9:40-re ért a Lehel térre, és 10 órára a Ferdinánd-hídhoz, ahonnan még fél 11-re sem sikerült elmozdulni.

Szintén Újpestről, és szintén 8:30-kor indult Katalin a 20E busszal, akinek két óra alatt egészen a Thököly útig sikerült eljutnia a kerülőúton araszoló busszal.

Budaörs-Lehel tér: ∞ óra

Egy Budaörsről ingázó olvasónk autóval próbált meg eljutni a Lehel térnél található munkahelyére. Már reggel hétkor elindult otthonról, de nem tudott kifogni a lezárásokon, és végül két és fél órával később a Király utcánál adta fel, és ment haza.

Szerencse, hogy jó fej a főnököm, és engedte, hogy itthonról dolgozzak. De holnap hogy jutok be?

Egy kollégánk éppen Miskolcra indult riportozni, de a Deák téren belekeveredett a kisföldalatti lezárása miatt tanácstalan emberek hadába, amiről röviden így számolt be:

Kivételesen nem a BKK tehet róla. Ha időben megkapnánk a tájékoztatást a rendőrségtől, akkor azt mi is tovább tudnánk adni

- mondta tanácstalanul a Deák tér információs pultja közelében egy alkalmazott a sorban állóknak, akik azt szerették volna megtudni, hogyan juthatnának el úticéljukra a lezárt kisföldalatti nélkül. A helyzetet nehezítette, hogy az Andrássy út is le volt zárva, így a pótlóbuszok sem közlekedhettek azon az útvonalon, ráadásul a Deák téren is korlátozások vannak a kínai delegáció miatt.

A Deák téri információs pult előtti várakozást végül többen feladták. A három tájékoztató pult egyike zárva is volt.

Látja, ott egy álláshirdetés, munkatársat felveszünk. Ennyien vagyunk, így tudjuk megoldani

- mondta egy BKK-s. Az emberek türelmesen, keserű humorral fogadták, hogy a vártnál is nehezebben jutottak el munkahelyükre.

A fővárosban még a delegációk mozgásától távolabb is érezni lehetett a káoszt: reggel a Rózsadombról leereszkedő 11-es buszok már a Rét utcai megállónál kirakták utasaikat, annyira esélytelen volt még a buszsávon való haladás is. A környező utcák is hamar bedugultak az egérutakat kereső autók miatt.

Uzsoki -Nádor utca - Ferencváros: 3,5 óra

Egyik olvasónk 7:45-kor indult kalandos útra, méghozzá a Nádor utcába, ahol  - miután kirakta a feleségét - ott is ragadt az Arany János utca sarkánál. Utána mindenhol, ahol szeretett volna Ferencváros felé továbbhaladni, a rendőrök elirányították, állítása szerint még ott is, ahol azt nem jelentették be előre. Végül a Dózsa György útig kellett visszakalandoznia a kisebb utcákon keresztül, majd onnan a Hungárián keresztül már meg tudta közelíteni a Lechner Ödön fasorban (ez a Soroksári úttal párhuzamos utca) található munkahelyét. A teljes út 3 óra 30 percig tartott.

"A Doktor Úr még dugóban ül"

Egy második gyerekével terhes nő írta, hogy ma hajnalban indultak meg a fájások, ezért reggel 8 órakor indult el taxival a XIII. kerületből, a Pannónia utcából a MÁV kórházba (ahogy utólag írta: "meglehetősen naivan").

A gyalog 20 perces út 1 óra 10 percig tartott.

De neki sikerült időben beérkezni. Ahogy a hölgy írta, az amúgy hétfőnként zsúfolt kórház aulája csaknem üres volt, a jellegzetes kígyózó sorok a betegfelvételnél gyakorlatilag üresek voltak. Egy ambulanciáról kilépő nővérkét hallott is, ahogy elnézést kér, 

a doktor úr még dugóban ül, nem érkezett meg

Szintén a XIII. kerületből kaptuk, hogy Zuglóba, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájába másfél óra alatt lehetett eljutni autóval, egy olvasónk pedig a Reitter Ferenc utcáról akart eljutni Törökbálintra, de hiába indult el negyed 8-kor, egy óra alatt jutott el a Nyugatihoz, utána újabb másfél órát keringett a Bajcsy környékén, mert mindenhonnan visszafordították a rendőrök. Utána megunta a bolyongást, és hazament - ami szintén egy órába telt. Tanulságait így foglalta össze:

Az emberek érthetően már idegbetegek, néhány helyen a KRESZ-t semmibe véve ömlesztve álltak az autók. Köszönjük, Budapest!

Ennyi idő alatt a Balatonra lejutottam volna

Egy olvasónk reggel 9.25-kor indult a Bródy Sándor utcából az óbudai Graphisoft parkba autóval. 

A jó esetben 25 perces út 1 óra 15 percig tartott.

Méghozzá úgy, hogy egész Budát bejárta, az Attila körúttól a Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül a Pasaréti útig, onnan át a Rózsadombon. Reggelét így foglalta össze:

Teljesen őrült és értelmetlen kerülő (bár csak a waze-t követtem)... Ennyi idő alatt Balatonra is lejutottam volna.

Egy rendőrautóval sikerült megbénítani a XI. kerületet

Egyik olvasónk szerint a Petőfi híd Pest felé tartó oldalán a belső sávban megállt egy rendőrautó, "ezzel sikerült is megbénítania kb. a teljes XI. kerületet".

Ön szerint is káosz van?
Küldje el nekünk élményeit!

(Borítókép: Rendőrök a József Attila utca és Nádor utca keresztezõdésében Li Ko-csiang kínai kormányfőt szállító gépkocsikonvoj érkezése elõtt Budapesten 2017. november 26-án. Fotó: Mohai Balázs/MTI)