Magyar orvosnő mentett életet egy Lufthansa-gépen

2017.11.27. 16:21
FB IMG 1511786506418
Fotó: Rádi Katalin

Rádi Katalin a férjével utazott Frankfurtból Sanghajba egy óriás A380-as Lufthansa-géppel, és éppen nekikészült az alvásnak este 10 óra körül, amikor a kapitány a hangosbemondóban kért segítséget egy rosszul lévő férfihez. Rádi orvos, öt éve dolgozik Németországban egy Nürnberg melletti városban, és azonnal jelentkezett a légiutas-kísérőknél, hogy ő talán segíthet, mesélte az Indexnek a doktornő a november 11-i esetet.

"Odavezettek a kínai férfihez, akit addigra egy óriási hányás után eszméletlen állapotban kihúztak az ülések közötti folyosóra. A lábát felpolcolták, nem volt pulzusa, keringése, nem lélegzett, úgyhogy egy másik német sebésszel, aki szintén jelentkezett a kapitány felhívására, elkezdtük az újraélesztést", emlékezett vissza a történtekre. 

Rádi azt mondta, a légiutas-kísérők azonnal odahoztak egy nagy táskát, ami gyakorlatilag egy mozgó kórház volt, benne minden szükséges eszközzel és gyógyszerrel. A nő németül beszélt a stewardessekhez, ők azt angolul elmondták egy kollégájuknak, majd az a kolléga kínaiul próbált információkat szerezni a rosszul lett férfi feleségétől. Közben Rádi ápolóként dolgozó férje is folyamatosan segített, adogatta a gyógyszereket.

Szívmasszázzsal és oxigénballonnal egy percen át élesztettük újra,

mondta Rádi. Az újraélesztés után a tünetekből - rángás, fennakadt szem - és a mért paraméterekből világossá vált, hogy valami neurológiai problémáról, agyvérzésről, stroke-ról lehet szó. Miután a férfit visszahozták az életbe, három órán át stabilizálták. Az utaskísérők és a kapitány megköszönte nekik a beavatkozást, majd behívta a doktornőt a pilótafülkébe, ahol fülhallgató és mikrofon segítségével összekötötték egy német nyelvű földi egészségügyi bázissal. Nekik kellett elmondania, hogy mi történt, és úgy döntöttek, hogy még az úgynevezett időablakon belül vannak, úgyhogy kényszerleszállást hajtanak végre ott, ahol éppen repültek, Szibériában. (Az időablak azt jelenti, hogy egy stroke-nál ha 4 órán belül kórházba kerül valaki, az nagyon megnöveli a gyógyítás esélyét.) Rádi azt mondja, mind a mai napig nem tudja, hogy pontosan kikkel beszélt, fizikailag hol ültek, kinek az alkalmazottai azok a német földi orvosok, akikkel egyeztetett.

Közben a férfi stabilizálódott, a fájdalomra már reagált, valamennyire javult, de még mindig nem volt jól, például csak nagyon hangos, ordító utasításra volt képes felemelni a kisujját. Ráadásul a férfi felesége sem könnyítette meg senki dolgát, mert hevesen kiabálva tiltakozott az ellen, hogy kitegyék őket Szibériában. Mivel azonban a német földi orvosok is a leszállás mellett voltak, és Rádi is azt mondta, hogy nem tud felelősséget vállalni 8 órán át a gépen a férfiért, nem tudja tartani az infúziót, úgyhogy a kapitány úgy döntött,

inkább az orvosoknak hisz, nem a feleségnek.

Amikor a gép leszállt Novoszibirszkben, jöttek az orosz orvosok, valamint egy speciális jármű, ami leemelte a férfit és a feleségét, majd három órányi jégtelenítés után az A380-as továbbrepült.

Rádi azt mondta, a Lufthansa elkérte a telefonszámát és az emailcímét, és azt ígérték, hogy küldenek neki valami ajándékot, ez azonban még nem érkezett meg. Hogy a férfi hogy van, arról semmi információja nincs.