Meghalt a gyógyszertől a beteg, meghamisították a jegyzőkönyvet a budapesti kórházban

2017.11.27. 10:42

Egy kórházban sorozatban megszegték a szabályokat egy 87 éves nő kezelésénél, aki meghalt, majd meghamisították az ügyben keletkezett dokumentációkat, írta a a Fővárosi Főügyészség. 

A nő 2015. február 1-jén halt meg egy budapesti kórházban. Az alapügyben az illetékes kerületi ügyészség pár hónapja vádat emelt, mert az idős nő kezelése során két budapesti orvos és egy ápoló is foglalkozási szabályt szegett, és az ügyészség vádja szerint az ápoló szabályszegése vezetett a nő halálához, ugyanis anélkül adott gyógyszert a nőnek, hogy konzultált volna az orvossal. Továbbá az orvos által rendelt adag dupláját adta be az idős nőnek.

A nyomozásban a rendőrség megkereste a kórházat, és az ügyben keletkezett valamennyi dokumentumot elkérte. Ekkor a vád szerint a kórházi osztály egyik főnővére az idős nő ápolási dokumentációjában szereplő bejegyzéseket két ápolóval átíratta, hogy az erre utasított ápolók a főnővér kérésének megfelelően, az újraírt ápolási dokumentumon az általuk alkalmazott gyógyszeres terápiát nem tüntették fel. 

A kórház a rendőrségnek ezt az újraírt, valótlan tartalmú iratot küldte meg. A főnővér és az egyik okiratot hamisító ápolóval szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A másik ápoló - a két orvos mellett - a fenti alapügynek vádlottja.