Le akar szokni? Hívja a cigisdobozokra írt telefonszámot, ami amúgy nem működik

GettyImages-465234242
2017.11.28. 05:51 Módosítva: 2017.11.28. 08:52

A dohányzásellenes törvény 2011-es szigorítása óta minden cigarettásdobozra kötelező rányomtatni egy leszokást segítő telefonvonal számát. Ha dohányzik és van ön előtt egy cigisdoboz, nézze meg rajta a Segítség a leszokáshoz című részt, majd tárcsázza az ott látható telefonszámot: 06 40 200 493

Ha netán most szeretne leszokni és segítséget kérni ehhez, csalódni fog. A vonal másik végén egy automata üzenetrögzítő ezt mondja be:

Tisztelt telefonáló! A szolgáltatás jelenleg nem üzemel. A hiba kijavítása folyamatban van.

Nem új dolog ez. Én 10 napja hívtam fel először ezt a számot, majd rá öt napra, majd hétfőn a cikk megírása előtt újra. Az üzenet mindig ugyanaz: a szolgáltatás jelenleg nem üzemel.

De biztosan nem csak 10 napja van ez így. Augusztus végén a 444.hu írt ugyanerről. A cikkükből az derül ki, hogy a vonal már hónapokkal azelőtt is elérhetetlen volt. 

Ezt a központi telefonvonalat eredetileg az Országos Egészségfejlesztési Intézet hozta létre, amit később Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetté neveztek át, majd idén április 1-én megszűnt, jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett.

Bevallom, ezt nem tudtam, így az első emailt tíz nappal ezelőtt a megszűnt Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek küldtem el, aminek még működik az emailcíme, csakhogy a régi néven: oki.titkarsag@oki.antsz.hu.

Meglepő módon erre kaptam is egy nem automatikus választ. Ebben azt írták: az Intézet megszűnt, jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, keressem őket.

Kérdéseimet a nem működő telefonvonalról ezután továbbítottam az Emmi sajtóirodájának. Egyáltalán nem lepődtem meg, hogy egy hét elteltével sem érkezett semmilyen válasz. Régóta úgy csinálnak ott, mintha az Index és az Index olvasói nem léteznének, és válaszokra sem lennének méltók.

Ennek a telefonvonalnak a száma szerepel abban a kormányrendeletben, ami a dohányzásellenes törvény végrehajtásához szükséges részletes szabályokat ismerteti. A rendeletben ez olvasható, hogy minden cigisdobozon fel kell tüntetni a „Segítség a leszokáshoz: 06 40 200 493, www.leteszemacigit.hu” feliratot.

Némi ellentmondást jelent, hogy rendelet egy másik helyen azt írja: ez a telefonszám amúgy a nemdohányzók védelméről szóló  törvény "rendelkezéseinek betartásával kapcsolatban beérkező lakossági észrevételek rögzítésére szolgál". Még szerencse, hogy a leteszemacigit.hu legalább működik és ott tényleg egészen hasznos tanácsokat lehet olvasni a leszokásról. 

Ahogy látom, ez a nem működő és így teljesen felesleges telefonszám hamarosan az egységes csomagolású cigarettákra is rá fog kerülni.