Sorosozással végződött egy kiselőadás egy magyar középiskolában

2017.11.29. 19:03

Az egyik tanár sorosozással reagált egy diákja gyűlölet-bűncselekményekről szóló kiselőadására egy vidéki egyházi középiskolában, számolt be az Amnesty International egy blogposztban.

A szervezet idei táborában részt vett egy középiskolás, aki annyira izgalmasnak találta az egyik esti fakultatív program témáját, a gyűlölet-bűncselekményeket, hogy később úgy döntött, egy iskolai kiselőadás formájában mesél róla az osztálytársainak.

Az Amnesty megpróbált minden segítséget megadni a 11. osztályos lánynak, aki az előadása végén levetítette a szervezet egyik kapcsolódó videóját, amely két percben magyarázza el a gyűlölet-bűncselekmény fogalmát. A diák beszámolója szerint az osztálytársai érdeklődőek voltak, az órát tartó tanár reakciója azonban váratlanul érte.

„Levetítettem a videót, amit beszéltünk, majd a tanárom kijött a táblához, és megkérdezte a többiektől, hogy tudják-e, ki támogatja az Amnestyt. Mélységes csönd, senki nem válaszol, mire a tanárom megszólal, hogy a Soros-alapítvány. Valami olyasmit fűzött hozzá, nem kevés szarkazmussal, hogy el lehet ezen is gondolkodni, ez a másik oldala a dolognak" – írta a lány, aki egy jó nevű egyházi intézmény tanulója.

A poszt szövege szerint az előadást tartó diák azóta is magában keresi a hibát, nem érti, mi váltotta ki ezt az indulatot a tanárából, aki az Amnesty nevének elhangzásáig egyáltalán nem mutatta rosszallását. „Mi volt ez? Annyira nem értem. Főleg úgy, hogy az Amnestyről a videón kívül nem is beszéltem, Sorosról meg nyilván végképp nem. Mindenben nagyon figyeltem arra, hogy köze ne legyen a politikához, akármennyire is" – írta.

A környezete igyekezett megnyugtatni a diákot, de arra jutottak, hogy valószínűleg túl bátor volt a témaválasztásAz egyik barátnőm délután azt mondta, hogy már csak a téma magában is kockázatvállalás, mivel sokan nem tudnak elvonatkoztatni bizonyos dolgoktól, mikor erről van szó. Lehet, hogy csak én vagyok naiv, és hittem azt, hogy ezt mindenféle kockázat nélkül tudom előadni?!" – számolt be a középiskolás.

Az Amnesty azóta is kapcsolatban van a tanulóval, akinek megköszönték a bátor kiállást, és akinek a történtek miatt még fontosabbá váltak az emberi jogok az életében. (via 444)