Újra van áram Nógrádban

2017.11.29. 21:06 Módosítva: 2017.11.30. 16:03

Kamionstop volt Nógrádban

Csütörtök reggel a havazás miatt a kapaszkodósávban elakadt kamionok álltak Nógrád megyében, írja a rendőrség. November 30-án, kora reggel a 2-es számú főút Szendehely és Katalinpuszta közötti szakaszán – a kapaszkodósávba lehúzódva – több kamion akadt el a havazás miatt csúszóssá vált úttesten. Az úttestet síkosságmentesítették. 

A megváltozott útviszonyokra tekintettel a 2-es számú főút Nógrád megyei teljes szakaszán reggeltől délelőtt 11 óráig korlátozták a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedését, a kamionokat már a főút Pest megyei szakaszán, Dunakeszi térségében szükségparkolókban várakoztatták, nem mehettek tovább Nógrád megye felé - közölte a katasztrófavédelem. A rendőrség szerint a kamionstopot 11 órakor feloldották. 

Hókotró Somoskőújfalu közelében
Hókotró Somoskőújfalu közelében
Fotó: Komka Péter / MTI

A korlátozás miatt a többi autós is lassú, nehézkes haladásra számíthat, inkább kerüljék el ezt az útszakaszt.

Nincs áram 3100 fogyasztónál Nógrádban

3100 fogyasztó maradt áram nélkül Nógrád megyében csütörtökön, mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az Émász fél 12-kor azt mondta az MTI-nek, hogy két-három órán belül elhárítják a hibát, végül este 10 órára sikerült befejezniük a javítást. Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.

Baleset Nicknél és Sopronnál

Reggel 9 kötöl letért az úttestről és árokba hajtott egy rakomány nélküli kamion az M86-os autóúton, Nick térségében. A tűzoltók megkezdték a műszaki mentést.  A Sopron és Fertőboz közötti úton egy menetrend szerint közlekedő busz és egy személyautó ütközött össze 9 körül.A tűzoltók egy embert kiemeltek a személyautóból, majd átadták őt a mentőknek. A buszon tartózkodó húsz ember közül senki nem sérült meg.

Az M1-es is le volt zárva egy ideig

7 óra 35 perckor az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán a 103-as kilométerszelvénynél egy teherautó szalagkorlátnak ütközött. Az ütközés következtében a pótkocsin szállított nagyméretű betonelemek leestek a pályatestre, ezek akadályozzák az autópálya forgalmát. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útlezárás volt érvényben, a rendőrök a forgalmat a 100-as kilométerszelvénynél az 1-es számú főútra terelték, de a korlátozást 11 óra körül feloldották.

Nem ment a vonat 

Fa dőlt a vágányra Balassagyarmat és Szügy, valamint Szokolya és Vác között, a vonatok nem járnak ezeken a szakaszokon - közölte az MTI. A Balassagyarmat-Aszód és a Vác-Balassagyarmat vonalon jelentős késésre kell számítani. A buszos pótlást az útviszonyok miatt nem engedélyezi a hatóság.

Nem bírják a fák

A tűzoltók szerint főleg Pest és Nógrád megyében sok kidőlt fához hívják őket az időjárás miatt. Monoron például az úttest mellé megdőlt fenyőt távolítottak el, Kismaroson vezetékekre zuhant egy vastag ág. Balassagyarmaton is kellett kidőlt fához vonulniuk. Nagyoroszinál a 2-es főútról, Drégelypalánk közelében a vasúti sínekről szedtek le fatörzset.

Sok a gyalogosgázolás is

A rendőrség arról számolt be csütörtök délben, hogy az elmúlt 24 órában négy gyalogost gázoltak el valószínűleg a rossz út- és látási viszonyok miatt, ebből hárma a zebrán. Kaposváron is elgázoltak egy idős nőt a zebrán, ő életét vesztette. 

Szerda este Zircen is elakadt egy kamion

Elakadt a hóban egy meredek emelkedőn egy kamion Zirc és Akli között szerda este - közölte a katasztrófavédelem. A kamion elállta az utat, ezért egy menetrend szerinti busznak is várakoznia kellett. A zirci önkormányzati tűzoltók drótkötél segítségével elvontatták a kamiont, és értesítették a közútkezelő szakembereit. A menetrend szerinti autóbusz sem tudja folytatni az útját, ezért most azt próbálják elvontatni a tűzoltók.

Néhol 25 centi hó esett

Csütörtök hajnalban nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméter hóról érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be. A Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki. Az Időkép.hu észlelői Pilisszántóról és Szokolyáról is 20 centis havat jeleztek. Az Időképnek Diósjenőről 25 centis hóról küldtek képet. 

Az alacsonyabban fekvő települések közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

Havazás és sok eső miatt figyelmeztettek

Csütörtökre havazás és jelentős esőzés miatt adott ki figyelmeztetéseket Budapestre és több megyére a meteorológiai szolgálat - írja az MTI. Délnyugat felől kiterjedtebb csapadékzóna érkezik, csütörtök éjfélig a Dunántúlon nagyjából a Zala-Veszprém-Fejér sávban, a fővárosban, Pest és Nógrád megyében várható 15-30 milliméter csapadék. A sok eső miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A havazás miatt szintén a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Sopronkőhidán már 10 centis a hó
Sopronkőhidán már 10 centis a hó
Fotó: Vimre69 / Időkép

A síkvidéken éjszaka Budapesten, Pest megyében, továbbá Komárom, Nógrád, Heves megyében, csütörtök napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegységtől északra hullhat maximum 8 centiméternyi hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban a 300-400 méter feletti területeken 5-15 centiméter, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol esetleg 30 centiméter friss hóréteg is kialakulhat.

A hőmérséklet az ország északi felén többnyire fagypont körül ingadozik, emiatt a csapadék halmazállapota és így a felhalmozódó hó mennyisége bizonytalan.

A Délkelet-Alföldön csütörtök reggel, délelőtt egy-egy viharos széllökésre is számítani kell.

Ön is elakadt a hóban? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!