Rosszul keverte össze a kúpot a patikus, több gyerek kórházba került Miskolcon

2017.11.29. 16:43 Módosítva: 2017.11.29. 16:48

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt bejelentést tett a rendőrség felé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), miután kiderült, hogy egy gyógyszerész egy adag kézzel készített kúp készítése közben valószínűleg felcserélt két hatóanyagot. A vizsgálat még tart, a gyógyszertár működési engedélyét az ellenőrzés lezárásáig felfüggesztette az OGYÉI.

Az OGYÉI egy bejelentésből értesült arról, hogy egy miskolci gyógyszertárban, egy gyógyszerész által készített (magisztrális) gyógyszer az alkalmazása során nem várt, minőségi hibára utaló tüneteket okozott. A gyógyszertárak felügyeletét ellátó Tisztigyógyszerészi Főosztály laborvizsgálatai után az országos tiszti főgyógyszerész az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket visszagyűjtette az összes érintett betegtől és a gyógyszertárból.

A kúp olyan tüneteket okozott, ami miatt több gyerek kórházi ellátásra szorult. Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat és bejelentést tett az illetékes rendőri szerv felé. Az érintett gyógyszertár a hatóság munkatársaival mindvégig együttműködött, a gyógyszerész a felelősségét elismerte.

A gyermekeket már hazaengedték a kórházból, maradandó egészségkárosodás nem történt.