Lech Wałęsa: Orbánék nem építeni akarnak, hanem rombolni

2017.11.30. 05:07

"A magyarok most ugyanabba álltak bele, mint a lengyelek: nem építeni akarnak, hanem rombolni." Ezt mondta Lech Wałęsa volt lengyel államfő a Heti Válasznak adott interjújában, amelyben alaposan elemzi a lengyel politikai helyzetet, és többször is kitér a magyar folyamatokra, illetve az általa korábban tevékenyen támogatott Orbán Viktor politikájára.

Az antikommunista ikonnak nevezhető Lech Wałęsa, a Szolidaritás (lengyelül Solidarność) szakszervezeti mozgalom egyik alapítója volt, majd 1990-ben választották Lengyelország elnökévé. Bár már nem volt államfő, amikor Orbán Viktort először miniszterelnökké választották, jó kapcsolat alakult ki a két politikus között. Wałęsa 1997-ben részt is vett a Fidesz kongresszusán, utána pedig kiállt Orbán megválasztása mellett.

A mostani interjúban is beszélt arról, hogy jól ismeri a magyar kormányfőt, „találkoztunk többször, az otthonában is jártam”. Legutóbbi budapesti látogatásakor, amikor a budapesti díszpolgári címet vehette át, Lázár János azt mondta róla: Lech Wałęsa „Kelet-Közép-Európa megtestesült lelkiismerete”.

Ehhez képest nevezhető jelentős elmozdulásnak a mostani nyilatkozata. Wałęsa ugyanis azt mondta a Heti Válasznak Orbánról, hogy

bölcs ember, jó érvei vannak, de azt hittem, inkább építeni fog.

„Valaha jobb véleménnyel voltam róla.” Wałęsa Orbán népszerűségét a populizmusának tulajdonítja.

A populizmus meg a demagógia sokaknak tetszik, de felelős ember nem viselkedik így.

Lech Wałęsának összességében nem tetszik az, ami Magyarországon folyik. Például a magyar kormány EU-val szembeni politikája. Az EU szerinte is bürokratikus, de „szükség van rá”, és kell egy hely, ahol beszélni tudunk egymással. Ha a magyarok és a lengyelek szétverik – mert szét tudnák –, öt perccel utána a franciák, a németek és az olaszok szövetségre lépnének, amibe mi már nem szólhatnánk bele."

A volt lengyel államfő az interjúban ismét hazugságnak nevezte, hogy beszervezték volna a kommunista rendszerben (állítólag Bolek ügynök néven jelentett), és szerinte a bíróság is neki fog igazat adni. A jelenlegi lengyel miniszterelnökről, Beata Szydłóról pedig Orbánhoz hasonlóan szintén nincs jó véleménye. Róla még sarkosabban fogalmazott: „Hülyeségeket beszél, pofátlanul hazudik, és szét akarja verni az EU-t.”