Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

18 milliárd forintot mostak tisztára maffiózók Magyarországon

2017.12.01. 10:08

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozása eredményeként a Fővárosi Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagjával szemben emelt vádat, akik kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása mellett illegális cigaretta-kereskedelemmel is foglalkoztak - közölte a főügyészség.

A bűnszervezetet Magyarországon egy itt élő egyiptomi férfi és egy magyar társa irányította. A pénzmosást egy vietnámi bűntárs megbízása alapján végezték. 2012-2014. között egyrészt a Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek kereskedelméből befolyt pénzek eredetének leplezésére irányult. Az irányítók által megbízott magyar pénzfutárok a kábítószer-kereskedelemből származó pénzt Nyugat-Európából, elsősorban Hollandiából és Németországból kocsikkal vitték Magyarországra, az autókban erre a célra kialakított rejtekhelyeken.

Ezután a pénzt nagyobb címletekre váltották, majd Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. A vád szerint az elkövetők a fenti módon 18 milliárd forintnak megfelelő valuta tisztára mosásában vettek részt. 

2013-2015. között külföldről származó, adózatlan cigaretta forgalomba hozatalával is foglalkoztak. Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, majd egy részét Magyarországon értékesítették, míg a másik részét az Európai Unió országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították, vagy dupla falú kamionokba rejtették. Az illegálisan forgalmazott cigaretta értéke összesen 780 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás bűntette, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt 36 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A bűnszervezet két irányítója mellett még négy ember látott el szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet (pénzfutárok, illetve a cigaretta szállításában részt vett bűntársak) töltött be a bűnszervezetben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!