Szilvia
5 °C
16 °C

Simicska: Orbán hazaáruló

2017.12.01. 23:10

Az RTL Klub teljes terjedelmében közzétette a Simicska Lajossal kedden készített interjút, amelyből részleteket már korábban is közöltek. Az egykor a Fidesz pénztárnokának, de a 2015-ös nagy összeveszés óta egyik főmumusának számító üzletember most beszél először részletesen a szakítás pillanatáról.

Ahogy arról már korábban is beszélt, saját bevallása szerint az verte ki nála a biztosítékot, hogy a 2014-es választások megnyerése után úgy érezte, Orbán Viktor végleg elárulta a korábban mindkettőjük által vallott értékeket, és feladta a közös céljaikat. A hatalom közelében hosszú éveken át óriási pénzekre befolyással bíró oligarcha szerint ezek a közös célok a kommunizmus lebontása és a demokrácia építése voltak.

Amikor szembesülnöm kellett azzal, hogy ő ezt elárulta, akkor én a magam részéről ezt befejeztem

– mondta Simicska.

Visszaemlékezése szerint a választások után kétszer találkoztak, az első alkalom rögtön másnap volt. Ekkor Orbán állítólag "fölvázolta a diktatúrát, amit kiépít", és ismertette, milyen lépéseket tervez a következő ciklusban. 

Én meg néztem rá nagy kerek szemekkel, hogy biztos, hogy normális-e az, aki velem szemben ül

– mondta.

Amint azt korábban már szintén említette, a fordulópont az volt, amikor Orbán az RTL Klub megvételéről kérdezte, és hozzátette, hogy a pénz nem gond, majd megveszi nekik a – Paks 2 építését is elnyerő orosz – Roszatom.

Nekem ez volt az a pont, hogy azt mondtam, na állj, Lajos! Amikor szembe kell nézni azzal, hogy mit is csinálsz te? Én soha nem veszek részt hazaárulásban

– gondolta állítása szerint.

DSC 5960
Fotó: Bődey János / Index

Simicska azt mondta, szerinte Orbán is érezte, hogy ezt nem kellett volna mondania neki: "Ott, amikor kijött a száján a Roszatom, én ránéztem, és ő rájött, hogy hibázott. Hogy ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást, azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. Leültünk egy hét múlva, de mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni."

És akkor itt closing. Ez így zajlott, szó szerint. A closingot is mondtam, ha jól emlékszem, így angolul.

Simicska az interjúban beszélt egy sor olyan témáról, amelyek már a korábban nyilvánosságra hozott részletekből is kiderültek, vagyis címszavakban arról, hogy szerinte

  • Orbán maffiallamot épít,
  • amiben neki, Simicskának is felelőssége van,
  • amije viszont nincs, az az Orbánt és a Fideszt kellemetlen helyzetbe hozó atombomba,
  • de amúgy se akarna "öngyilkos lenni", vagyis szerinte ha lenne is ilyen titkos információja, nem érné meg nyilvánosságra hoznia,
  • a választást a Jobbik nyeri, akikre ő is szavazni fog, de pénzt nem ad a pártnak,
  • Mészáros Lőrinc meg egy senki, hiába tömik tele pénzzel.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni:

(via Hvg.hu)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?