Vasárnap jöhet a hó, de igazából lehet bármi

2017.12.02. 16:42
Korábban vasárnapra ígérte az újabb havat, és jön is a csapadék különböző formákban. Lesz hó is, de azért a nagy szánkózások még odébb vannak.

A felhőzet dél felől fog fokozatosan megnövekedni, hajnaltól délkelet felől már kezdődik az ígéret szerint a havazás, de a keleti határvidéken havas eső is lehet. Napközben főleg a Dunántúl a Dunától keletre és talán a Dunántúl keleti részén sokfelé várható csapadék, változatos formában: eső, havas eső, hó vegyesen, de délutántól már döntően hó. Estétől nyugat felől szűnni kezd a csapadék.

Néhány cm vizes, tapadó hóra az Alföld keleti felén lehet számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7 fok között alakul, -5 fok körüli értékekre a Bakony, a Gerecse, a Pilis és a Börzsöny környékén kell számítani.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +4 fok között várható.

Messzibbre tekintve a Közép-Európa fölött anticiklont kell kiemelni, igazán sok csapadék a balti államoktól Románián át a Jón-tengerig hullámzó frontálzóna mentén hull csapadék. A Balkán-félszigeten nagy területen fordult elő 40 mm körüli csapadékmennyiség, sőt Albániából 85-120 mm-t is jelentettek. A fronttól keletre délies áramlással meleg levegő érkezik a Fekete-tenger nyugati partvidékeire is, a Duna-deltában például 15 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat alapján az MTI.