18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Adok zsepit, nyugodtan elcsöppenhet

unnamed (2)
2017.12.04. 12:02 Módosítva: 2017.12.04. 13:52
A Székesfehérvári Törvényszék dísztermében hétfőn reggel megkezdődött a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatójának és egyik nevelőjének tárgyalása, akiket az otthonban lakó fiúk és férfiak azzal vádoltak meg, hogy az igazgató gyerekkorukban évekig szexuálisan kihasználta őket.

Hétfőn reggel a Székesfehérvári Bíróságon elkezdődött a bicskei gyerekotthon egykori igazgatójának és munkatársának pere. A tárgyalás nagy része a kiskorú érintettekre tekintettel zártan folyik, a sajtót csak a vádirat-ismertetésre engedte be a bíróság. Négy tárgyalást tartanak decemberben, kettőt ezen a héten, majd kettőt jövő héten. Hétfőn a két vádlottat hallgatja meg a bíróság, mondta a tárgyalás előtt Hudák Hedvig büntető sajtószóvivő.

Augusztusban emeltek vádat a gyermekotthon vezetője és egy nevelő ellen, akik a vádirat szerint 2004 és 2016 között a nevelésük, gondozásuk, felügyeletük alatt álló kiskorú sértettekkel a fennálló alá-fölérendeltségi viszonyát kihasználva szexuális cselekményeket végeztek, több esetben megkísérelték a gyerekeket szexuális cselekményre rábírni, erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztették.

Keze és lábai bilincsben voltak V. Jánosnak, a volt igazgatónak, amikor a tárgyalóterembe vezették. A terem felé menet a férfi csak annyit mondott, hogy nem nyilatkozik senkinek, és nem engedi, hogy felvétel készüljön róla. „A kisbaba hogy van?” – fordult oda aztán a folyosón félmosollyal egy férfihoz, aki az Indexnek elmondta, azért jelent meg a tárgyaláson, hogy jelenlétével támogassa V. Jánost. „Egy évig a tanárom volt általános iskolában, majd dolgoztam is a gyermekotthonban, egyáltalán nem hiszem el, amit állítanak róla” – mondta a férfi, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Szerinte a vádlók a kártérítés miatt hazudják, hogy az igazgató szexuális viszonyt tartott fenn velük.

A történetet tavaly októberben az RTL Klub Házon kívül című műsora tárta fel, nekik két férfi arccal és névvel nyilatkozva mesélte el, hogy az igazgató támogatásért, szeretetért, pénzért, laptopért, nyaralásért cserébe szexuális viszonyt tartott fenn velük. A hétfői tárgyaláson megjelent az a két férfi is (Illés Levente és Pop Mert Julián), akik a bicskei gyermekotthonban nőttek fel, és az RTL Klub Házon Kívül című műsorában kirobbantották a V. János elleni ügyet. Ők most nem akartak nyilatkozni.

Az ügyész a tárgyalás elején felolvasta a vádiratot, az igazgató esetében tíz sértett gyerek, a másodrendű vádlott, K. Béla, az otthon nevelője esetében négy gyerek történetét ismertette részletesen.

Csokival, pornófilmmel, pénzzel fizetett

A vádirat szerint V. János, az otthon korábbi igazgatójának tíz áldozata mind fiú, őket fogdosta, kézzel és orálisan elégítette ki, illetve rávette a gyerekeket, hogy ők elégítsék ki őt kézzel vagy orálisan. A gyerekek a cselekmények idején tíz-tizenhét évesek voltak.

Az egyik esetben a vádirat szerint egy tízéves kisfiúnak meghalt az édesanyja, és amikor ezt a hírt az igazgató elmondta a gyereknek, akkor a férfi úgy tett, mintha vigasztalná a kisfiút, ehelyett viszont benyúlt a nyakrésznél a pólójába, a meztelen hátát taperolta, majd lejjebb vitte kezét és a fenekét simogatta. Később a saját alsónadrágját letolta, és csupasz nemi szervét fogdostatta a gyerekkel, majd a fiút is lemeztelenítette, és az ő nemi szervét is kiverte, mindez később 12-14 alkalommal fordult elő. 

Volt, hogy tízezer forintot, más esetben kisebb összeget adott a gyereknek cserébe, aki a vádirat szerint apjaként tekintett a vádlottra.

Egy másik fiú 13 éves volt, akinek az igazgató felajánlotta, hogy az irodai számítógépén nézhet pornófilmet, keresett neki online pornót, majd arra biztatta a gyereket, hogy végezzen önkielégítést. „Adok zsepit, nyugodtan elcsöppenhet” – mondta a gyereknek, majd ő is önkielégítésbe kezdett. Megdicsérte a fiú nemi szervét, azt mondta neki, hogy milyen ügyes, majd megkérte, hogy ne beszéljen senkinek az esetről. Snickers csokoládét is adott a fiúnak, aki végül a gyámjának elmondta az esetet.

Egy harmadik fiú kiközösítettnek érezte magát az otthonban, de nagyon jó viszonyt alakított ki az igazgatóval, ez egyébként a többi sértett fiúra is igaz. Ez a harmadik gyerek sem volt még 14 éves, amikor 2008 nyarán bement V. János irodájába beszélgetni, a beszélgetés előtt a fiú alkoholt ivott. A vádirat szerint az igazgató megérezte az alkoholszagot, majd megkínálta pálinkával a fiút, és nyomkodni kezdte nadrágon keresztül a nemi szervét. Aztán megkérdezte a fiút, hogy szeretné-e ezt csinálni, és a fiú igent mondott, ezután hét évig rendszeresen hívta magához a fiút, és a kézi és orális kielégítésekért cserébe rendszeresen pénzt adott a fiúnak, akinek korábban nem volt semmilyen szexuális kapcsolata. Több olyan esetet is ismertettek a vádiratban, amikor a gyerekek ellenálltak, de az igazgató folyamatosan győzködte őket, például egyiküknek, miután adott neki valamit, akkor azt mondta:

Most már nekem is járna valami!

A másodrendű vádlott, K. Béla szabadlábon védekezik, a férfi 2015–2016-ban dolgozott az otthonban, a vádirat szerint négy, nevelésére bízott fiúval végzett szexuális cselekményeket. Kielégítette őket orálisan, fenekükhöz nyomta péniszét, rávette a gyerekeket, hogy elégítsék ki őt szájjal. Egyik esetben – szól a vádirat – az otthon gárdonyi üdülőjében egy vele egy szobában tartózkodó 14 éves fiú takarója alá benyúlt, először a combját, majd a fiú nemi szervét simogatta. Aztán a szájába vette, de mivel a gyereknek nem volt erekciója, abbahagyta az orális cselekményt, bebújt a fiú mellé a takaró alá, és a gyerek fenekéhez nyomta a nemi szervét. A gyerek ekkor azt mondta neki, hogy

ezt soha többet ne csináld.

K. Béla abba is hagyta a cselekményt, majd 5000 forintot fizetett a gyereknek, hogy hallgasson. Egy másik esetben egy ittas tinédzserrel tízezer forintért análisan közösült.

A Házon Kívül című műsor, az ügyet kirobbantó riportja itt látható:

A riportból az is kiderül, hogy 2011-ben már indult egyszer nyomozás a gyermekotthon igazgatója ellen, szintén azért, mert több gyerek szexuális visszaélésekkel vádolta, de ott a nyomozást végül bizonyítékok hiányában egy év után megszüntették. Ahogy tavaly őszi bicskei riportunkban olvasható, a vádlott igazgató nagy tiszteletnek örvendő polgára volt a városnak, 26 évig vezette a kastélyintézményt.

És közben a mostani vádirat szerint és az ügyészség korábbi közleménye szerint a vádlott igazgató akkor már évek óta erőszakolt gyerekeket. Az ügyészség szerint legalább tíz gyerek és kamasz sérelmére követte el a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket, valamint a kiskorú veszélyeztetésének bűntettét. Vádat emeltek a gyermekotthon egyik nevelője ellen is tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése miatt.

Bárnai Árpád, nevelő, a vád tanúja: hét éve ő már feljelentette hasonló cselekmények miatt az igazgatót, akkor a nyomozást megszüntették
Bárnai Árpád, nevelő, a vád tanúja: hét éve ő már feljelentette hasonló cselekmények miatt az igazgatót, akkor a nyomozást megszüntették
Fotó: Bődey János

Az ügyben a nyomozók legalább 120 tanút hallgattak ki, köztük a 17 sértettet, akiknek egyike lány. Lefoglaltak több számítógépet is, amin főként homoszexuális tartalmú pornográf felvételeket találtak, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon az ügyben 3200 oldalnyi nyomozati irat készült, írta korábban az MTI. A bicskei gyermekotthon szexuális zaklatással vádolt volt vezetője maximum 22,5 év fegyházbüntetést, míg az ügyben szintén érintett nevelő 12 éves börtönbüntetést kaphat.

Az ügyészség az összes vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és foglalkozásuktól való eltiltásukat kérte. „János bácsi” egyébként - ahogy vádlói nevezik - Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi Bárczy-díj birtokosa.

Borítókép: a vádlott a tárgyalóteremben. Fotó: Bődey János / Index.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport