Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A miniszter, aki a feleségekre is odafigyel

07
2017.12.05. 12:19
A frakcióvezetés után hiába csináltak minisztert Kósa Lajosból, két hónapja gyakorlatilag eldugták a nyilvánosság elől. Így pont azt nem csinálhatja, amit a legjobban szeret és amiben a legjobbnak is érzi magát: nem tud szerepelni. De mivel foglalkozik akkor? Kósa azt mondja, munkája komolyabb, mint Paks 2, de szűkebb körben már jóval szerényebben beszél újdonsült feladatáról. Bár levették a pályáról, politikai értelemben egyáltalán nem bukott meg, sőt! Ha Pintér Sándor úgy dönt, Kósából még valódi miniszter is lehet.

Két hónappal ezelőtt új taggal bővült a kormány: Kósa Lajos tárca nélküli miniszterként felel a Modern Városok Program (MVP) megvalósításáért. Az MVP keretében Orbán Viktor 2015-től körbeturnézta a megyei jogú városokat, és beígért rengeteg fejlesztést, főképp uniós pénzből.

Összesen 250 nagy projektről van szó, amelyre 2022-ig hivatalosan 3388 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány, bár már most elismerték, hogy jóval többe fog kerülni. Kósa miniszterré léptetését ő maga azzal indokolta, hogy a jellemzően infrastrukturális jellegű projektek több minisztérium között vannak szétdarabolva, ezért szükség van koordinációra. Amit eddig egyébként a Miniszterelnökség végzett, mostantól pedig egy miniszter fog.

„Továbbra sem értem Kósa leváltásának valós okát a frakcióvezetésről. A projektekre szánt összeg 80-90 százaléka felett az NFM diszponál, a tárca nélküli miniszterség ebben az esetben politikailag teljesen értelmezhetetlen" – fogalmazott az Indexnek a Miniszterelnökség egyik dolgozója.

Kósának a fejlesztésekkel kapcsolatban nincs döntési jogköre, nem módosíthat rajtuk, egyszerűen azokat a projekteket kell figyelemmel kísérnie, amelyekről a kormány már megállapodott a helyi önkormányzatokkal. Pénzt sem kell előteremtenie hozzá, úgyhogy nem könnyű felfejteni, hogy mivel is foglalkozik a politikus.

Miniszteri meghallgatásán is csak annyi derült ki, hogy Orbánnak fontos az MVP, Kósa azonban a részleteket érintő kérdéseket azzal hárította, hogy az nem az ő hatásköre. Ő nem foglalkozik, foglalkozhat oktatási, egészségügyi fejlesztési, helyi nyilvánosságot érintő, önkormányzati kompetenciába tartozó feladatokkal – írtuk a meghallgatásáról.

Paks 2 és a feleségek

„Ezeknek a programoknak a koordinálása, fenntarthatósága, megtervezése, úgy projekt szinten, mint pénzügyi szinten. Ez egy óriási feladat. Ez nagyobb kihívás, mint Paks 2. Az kevesebbe fog kerülni” – mondta új feladatáról Kósa egy interjúban. A Paks 2-s hasonlat egy másik beszélgetésen is előkerült.

Riporter: Mennyire nyugodt tegnap óta, hogy letette az esküjét, és tárca nélküli miniszterként folytatja?

Kósa: Teljes mértékben.

Riporter: Pedig elég nagy pénz fölött fog diszponálni. Hány milliárdról is van szó?

Kósa: Durván 3400 milliárdról. Ez több, mint Paks 2 beruházási értéke.

Kósa Lajos szűkebb körben azt is szokta mondogatni, hogy azzal is tudja segíteni a fejlesztéseket egyes városokban, hogy a debreceni tapasztalatai alapján már tudja, nemcsak a beruházókat, a városokba csábítandó menedzsereket kell meggyőzni, hanem

érdemes a feleségeik kedvében is járni.

Tud olyan esetről például, hogy egy vezérigazgató csak azért fújt le egy vidéki beruházást, mert a felesége nem volt hajlandó odaköltözni megfelelő szórakozóhely híján. „A feleségek annyira fontosak a történelemben, hogy állítólag matematikai Nobel-díj is azért nincs, mert Nobel feleségét elcsábította egy matematikus" – példálózott egyszer Kósa. Például ilyen szempontokra is fel tudja hívni a figyelmet majd egy-egy beruházásnál.

Levegőt kapott kommunikáció

Bár Kósa nyilvánosan igyekezett hangsúlyozni, hogy pozíciója valós és fontos, több fideszestől is azt az értelmezést hallottuk, hogy Kósát leváltották. „Kockázatos volt a nyilatkozatai miatt, szórakoztató embernek tartom, de azért a megszólalásai miatt néha levegőt kapott a kommunikáció" – mondta egy magas beosztású fideszes.

Hogy miről is van szó, az elég világosan kiderül ebből a videóból: 

Egy másik értelmezés szerint „Tóniéknak olyan ember kellett a frakció élére a kampányban, akivel jobban együtt tudnak működni, mert Kósa túlságosan önjáró aktor volt". Forrásunk szerint Rogánék jobban együtt tudnak dolgozni Gulyás Gergellyel, akivel kéz a kézben jártak", amikor Rogán volt a frakcióvezető.

Utóbbi értelmezésnek némiképp ellentmond, hogy Kósa Lajos frakcióvezetősége alatt már nem volt olyan hangsúlyos a Fidesz-frakció, mint korábban. Lázár alatt a Fidesz frakciókormányzást folytatott, ma kommunikációsat" – mondta egy beszélgetőpartnerünk, aki szerint ezért nem valószínű, hogy Kósa politikai teljesítményével lett volna elégedetlen a kabinet, távozásában inkább kommunikációs szempontok játszhattak.

Nincs szó arról, hogy Lajost leváltották volna, egyszerűen csak fel kellett pörgetni az MVP megvalósítását, ehhez pedig olyan szaktudású ember kellett, mint ő" – mondta egy frakció mellett dolgozó tanácsadó, aki hangsúlyozta, hogy Kósa a debreceni polgármestersége miatt abszolút képben van azzal, hogy milyen problémák merülnek egy nagy vidéki beruházásnál. 

Saját műsort szeretett volna

Kósa frakcióvezetőségében nagyon hangsúlyos szerepe volt a kommunikációnak, ő vezette be (a Lázár-féle kormányinfó és az LMP-s Hadházy-féle korrupcióinfó után) a hetente jelentkező frakcióinfót, amelyen a hivatalos indoklás szerint segítettek értelmezni a sajtónak a frakció parlamenti munkáját.

Ezekből aztán az lett, hogy Kósa hétről hétre remek anyagot szolgáltatott a jobb- és baloldali sajtónak egyaránt, és bár ezek kétségkívül szórakoztató sajtótájékoztatók voltak, végül mégiscsak az volt a kicsengésük, hogy ez az ember összevissza beszél.

Kósa ezt egy picit másképp látta. „A nyilatkozataim összességét tekintve abszolút helyénvalóak, és én ezt egy olyan stílusban hozom, amit lehet szeretni, nem szeretni" – mondta az ATV műsorában.

Én nem szeretek szomorkodni, és ha lehet valakit emlegetni a politikai stand-up műfajban, akkor az én vagyok

– jelentette ki a miniszter.

Kósa környezetéből úgy tudjuk: hogy ne maradjon önálló műsor nélkül, a miniszter kitalálta, lehetne egy havonta jelentkező sajtótájékoztatója, amelyen a miniszteri munkája mellett bármilyen politikai témában ki lehetett volna kérdezni. A Fidesz kommunikációs csapatát azonban nem győzte meg az ötlet.

Így pedig hiába lett miniszter Kósa Lajos, a nyilvánosság elől eldugták, kormánytagként még nem tartott sajtótájékoztatót, az elmúlt két hónapban csupán egy helyi lapnak nyilatkozott. Ebből derült ki egyébként, hogy az MVP tuti drágább lesz, mint eddig mondták.

A frakció mellett dolgozó tanácsadó szerint nem volt gond a miniszter kommunikációjával, sőt,

a táboron belül ültek a poénjai, a Fidesz választói kifejezetten szerették. 

Forrásunk – aki nem hallott Kósa rendszeres sajtótájékoztatójának ötletéről – ugyanakkor megjegyezte, hogy „most nem az az időszak van, amikor mindenki mindenről beszél”, mivel elkezdődött a kampány, ehhez kell igazodniuk a megszólalásoknak. 

Pintér = Bakondi + Kósa?

Bár rendszeres közéleti szereplései megszűntek, Kósa politikai értelemben egyáltalán nem bukott meg, sőt. Továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát, olyannyira, hogy 2018-tól, ha ismét Orbán alakít kormány, Kósa a mostaninál komolyabb miniszteri posztot kaphat.

A pártban egyelőre kérdés, hogy Pintér Sándor elvállal-e egy újabb ciklust. Ha nem, a jelenlegi tervek szerint a Belügyminisztérium különválik rendészeti és önkormányzatokért felelős minisztériummá. A forgatókönyv szerint Bakondi György lehetne a rendészeti, Kósa pedig az önkormányzati miniszter. Ilyen szempontból csak a jövőre 70 éves Pintér Sándoron múlik, hogy szeretne-e továbbra is kormánytag lenni.

Érdekesség, hogy november végén a Liberálisok szerveztek egy ötpárti kerekasztal-beszélgetést „Merre tart az önkormányzati rendszer Magyarországon?” címmel. A rendezvényen Kósa képviselte volna a Fideszt, de két nappal előtte lemondta a szereplését. Pedig a szervezők hetekkel korábban hozzá igazították az esemény időpontját, és pont arról beszélhetett volna, amiben igazán kompetens (lehet). 

Borítókép: Kósa Lajos. Fotó: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?