A miniszter, aki a feleségekre is odafigyel

07
2017.12.05. 12:19
A frakcióvezetés után hiába csináltak minisztert Kósa Lajosból, két hónapja gyakorlatilag eldugták a nyilvánosság elől. Így pont azt nem csinálhatja, amit a legjobban szeret és amiben a legjobbnak is érzi magát: nem tud szerepelni. De mivel foglalkozik akkor? Kósa azt mondja, munkája komolyabb, mint Paks 2, de szűkebb körben már jóval szerényebben beszél újdonsült feladatáról. Bár levették a pályáról, politikai értelemben egyáltalán nem bukott meg, sőt! Ha Pintér Sándor úgy dönt, Kósából még valódi miniszter is lehet.

Két hónappal ezelőtt új taggal bővült a kormány: Kósa Lajos tárca nélküli miniszterként felel a Modern Városok Program (MVP) megvalósításáért. Az MVP keretében Orbán Viktor 2015-től körbeturnézta a megyei jogú városokat, és beígért rengeteg fejlesztést, főképp uniós pénzből.

Összesen 250 nagy projektről van szó, amelyre 2022-ig hivatalosan 3388 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány, bár már most elismerték, hogy jóval többe fog kerülni. Kósa miniszterré léptetését ő maga azzal indokolta, hogy a jellemzően infrastrukturális jellegű projektek több minisztérium között vannak szétdarabolva, ezért szükség van koordinációra. Amit eddig egyébként a Miniszterelnökség végzett, mostantól pedig egy miniszter fog.

„Továbbra sem értem Kósa leváltásának valós okát a frakcióvezetésről. A projektekre szánt összeg 80-90 százaléka felett az NFM diszponál, a tárca nélküli miniszterség ebben az esetben politikailag teljesen értelmezhetetlen" – fogalmazott az Indexnek a Miniszterelnökség egyik dolgozója.

Kósának a fejlesztésekkel kapcsolatban nincs döntési jogköre, nem módosíthat rajtuk, egyszerűen azokat a projekteket kell figyelemmel kísérnie, amelyekről a kormány már megállapodott a helyi önkormányzatokkal. Pénzt sem kell előteremtenie hozzá, úgyhogy nem könnyű felfejteni, hogy mivel is foglalkozik a politikus.

Miniszteri meghallgatásán is csak annyi derült ki, hogy Orbánnak fontos az MVP, Kósa azonban a részleteket érintő kérdéseket azzal hárította, hogy az nem az ő hatásköre. Ő nem foglalkozik, foglalkozhat oktatási, egészségügyi fejlesztési, helyi nyilvánosságot érintő, önkormányzati kompetenciába tartozó feladatokkal – írtuk a meghallgatásáról.

Paks 2 és a feleségek

„Ezeknek a programoknak a koordinálása, fenntarthatósága, megtervezése, úgy projekt szinten, mint pénzügyi szinten. Ez egy óriási feladat. Ez nagyobb kihívás, mint Paks 2. Az kevesebbe fog kerülni” – mondta új feladatáról Kósa egy interjúban. A Paks 2-s hasonlat egy másik beszélgetésen is előkerült.

Riporter: Mennyire nyugodt tegnap óta, hogy letette az esküjét, és tárca nélküli miniszterként folytatja?

Kósa: Teljes mértékben.

Riporter: Pedig elég nagy pénz fölött fog diszponálni. Hány milliárdról is van szó?

Kósa: Durván 3400 milliárdról. Ez több, mint Paks 2 beruházási értéke.

Kósa Lajos szűkebb körben azt is szokta mondogatni, hogy azzal is tudja segíteni a fejlesztéseket egyes városokban, hogy a debreceni tapasztalatai alapján már tudja, nemcsak a beruházókat, a városokba csábítandó menedzsereket kell meggyőzni, hanem

érdemes a feleségeik kedvében is járni.

Tud olyan esetről például, hogy egy vezérigazgató csak azért fújt le egy vidéki beruházást, mert a felesége nem volt hajlandó odaköltözni megfelelő szórakozóhely híján. „A feleségek annyira fontosak a történelemben, hogy állítólag matematikai Nobel-díj is azért nincs, mert Nobel feleségét elcsábította egy matematikus" – példálózott egyszer Kósa. Például ilyen szempontokra is fel tudja hívni a figyelmet majd egy-egy beruházásnál.

Levegőt kapott kommunikáció

Bár Kósa nyilvánosan igyekezett hangsúlyozni, hogy pozíciója valós és fontos, több fideszestől is azt az értelmezést hallottuk, hogy Kósát leváltották. „Kockázatos volt a nyilatkozatai miatt, szórakoztató embernek tartom, de azért a megszólalásai miatt néha levegőt kapott a kommunikáció" – mondta egy magas beosztású fideszes.

Hogy miről is van szó, az elég világosan kiderül ebből a videóból: 

Egy másik értelmezés szerint „Tóniéknak olyan ember kellett a frakció élére a kampányban, akivel jobban együtt tudnak működni, mert Kósa túlságosan önjáró aktor volt". Forrásunk szerint Rogánék jobban együtt tudnak dolgozni Gulyás Gergellyel, akivel kéz a kézben jártak", amikor Rogán volt a frakcióvezető.

Utóbbi értelmezésnek némiképp ellentmond, hogy Kósa Lajos frakcióvezetősége alatt már nem volt olyan hangsúlyos a Fidesz-frakció, mint korábban. Lázár alatt a Fidesz frakciókormányzást folytatott, ma kommunikációsat" – mondta egy beszélgetőpartnerünk, aki szerint ezért nem valószínű, hogy Kósa politikai teljesítményével lett volna elégedetlen a kabinet, távozásában inkább kommunikációs szempontok játszhattak.

Nincs szó arról, hogy Lajost leváltották volna, egyszerűen csak fel kellett pörgetni az MVP megvalósítását, ehhez pedig olyan szaktudású ember kellett, mint ő" – mondta egy frakció mellett dolgozó tanácsadó, aki hangsúlyozta, hogy Kósa a debreceni polgármestersége miatt abszolút képben van azzal, hogy milyen problémák merülnek egy nagy vidéki beruházásnál. 

Saját műsort szeretett volna

Kósa frakcióvezetőségében nagyon hangsúlyos szerepe volt a kommunikációnak, ő vezette be (a Lázár-féle kormányinfó és az LMP-s Hadházy-féle korrupcióinfó után) a hetente jelentkező frakcióinfót, amelyen a hivatalos indoklás szerint segítettek értelmezni a sajtónak a frakció parlamenti munkáját.

Ezekből aztán az lett, hogy Kósa hétről hétre remek anyagot szolgáltatott a jobb- és baloldali sajtónak egyaránt, és bár ezek kétségkívül szórakoztató sajtótájékoztatók voltak, végül mégiscsak az volt a kicsengésük, hogy ez az ember összevissza beszél.

Kósa ezt egy picit másképp látta. „A nyilatkozataim összességét tekintve abszolút helyénvalóak, és én ezt egy olyan stílusban hozom, amit lehet szeretni, nem szeretni" – mondta az ATV műsorában.

Én nem szeretek szomorkodni, és ha lehet valakit emlegetni a politikai stand-up műfajban, akkor az én vagyok

– jelentette ki a miniszter.

Kósa környezetéből úgy tudjuk: hogy ne maradjon önálló műsor nélkül, a miniszter kitalálta, lehetne egy havonta jelentkező sajtótájékoztatója, amelyen a miniszteri munkája mellett bármilyen politikai témában ki lehetett volna kérdezni. A Fidesz kommunikációs csapatát azonban nem győzte meg az ötlet.

Így pedig hiába lett miniszter Kósa Lajos, a nyilvánosság elől eldugták, kormánytagként még nem tartott sajtótájékoztatót, az elmúlt két hónapban csupán egy helyi lapnak nyilatkozott. Ebből derült ki egyébként, hogy az MVP tuti drágább lesz, mint eddig mondták.

A frakció mellett dolgozó tanácsadó szerint nem volt gond a miniszter kommunikációjával, sőt,

a táboron belül ültek a poénjai, a Fidesz választói kifejezetten szerették. 

Forrásunk – aki nem hallott Kósa rendszeres sajtótájékoztatójának ötletéről – ugyanakkor megjegyezte, hogy „most nem az az időszak van, amikor mindenki mindenről beszél”, mivel elkezdődött a kampány, ehhez kell igazodniuk a megszólalásoknak. 

Pintér = Bakondi + Kósa?

Bár rendszeres közéleti szereplései megszűntek, Kósa politikai értelemben egyáltalán nem bukott meg, sőt. Továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát, olyannyira, hogy 2018-tól, ha ismét Orbán alakít kormány, Kósa a mostaninál komolyabb miniszteri posztot kaphat.

A pártban egyelőre kérdés, hogy Pintér Sándor elvállal-e egy újabb ciklust. Ha nem, a jelenlegi tervek szerint a Belügyminisztérium különválik rendészeti és önkormányzatokért felelős minisztériummá. A forgatókönyv szerint Bakondi György lehetne a rendészeti, Kósa pedig az önkormányzati miniszter. Ilyen szempontból csak a jövőre 70 éves Pintér Sándoron múlik, hogy szeretne-e továbbra is kormánytag lenni.

Érdekesség, hogy november végén a Liberálisok szerveztek egy ötpárti kerekasztal-beszélgetést „Merre tart az önkormányzati rendszer Magyarországon?” címmel. A rendezvényen Kósa képviselte volna a Fideszt, de két nappal előtte lemondta a szereplését. Pedig a szervezők hetekkel korábban hozzá igazították az esemény időpontját, és pont arról beszélhetett volna, amiben igazán kompetens (lehet). 

Borítókép: Kósa Lajos. Fotó: Huszti István / Index.