Magyarországra menekült 11 török néptáncos

2017.12.05. 14:23 Módosítva: 2017.12.05. 15:18

A Dogan török hírügynökség szerint Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja. A 16 fős csoport november 5-10. között fellépett egy budapesti rendezvényen, vissza azonban csak öten tértek Törökországba. A táncosok átlagéletkora 20 év felett volt.

Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez nyújtott be kérelmet. A jóváhagyást követően a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. Ezek birtokában a táncosok viszont a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak. Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az Index megkereste az ügyben a külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, értesültek-e az esetről, illetve tudnak-e róla, hogy a néptáncosok még az országban tartózkodnak-e, kapcsolatba léptek-e a magyar hatóságokkal. A külügy sajtóosztálya azt közölte, hogy nem értesültek róla, forduljunk a Belügyminisztériumhoz. Amint megkapjuk a minisztérium válaszát, frissítjük a cikket.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az MTI megkeresésére ugyanakkor közölte: a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon.

Törökországban a sikertelen puccs után számos foglalkozású ember után indult hajtóvadászat, így például egyetemi oktatók, ügyvédek, újságírók, katonák. Több tízezer embert tartóztattak le azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak a puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.