Volner: Kérdésessé vált, hogy a Jobbik tud-e indulni a választáson

2017.12.06. 14:29 Módosítva: 2017.12.06. 21:09

Tiltott támogatást tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbiknál, közölte a pénzügyi ellenőrző szervezet. Azt írták, értékelték a párt gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokukba jutott dokumentumokat, és ezek alapján tájékoztatták a pártot, hogy a Jobbik 2017 első félévében

331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

Az egész ügy októberben kezdődött. Akkor az ÁSZ közölte, hogy ellenőrizni akarnák a Jobbikot, de a párt akadályozza őket. Erről itt írtunk hosszan. A számvevők akkor ügyészséghez is fordult, amely nyomozni kezdett. A számvevők szerint „a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, ezzel pedig akadályozta az ellenőrzés lefolytatását”.

D  TT20170501010
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az ÁSZ már akkor közölte, hogy az egész a jobbikos plakátok miatt van, ők úgy fogalmazzák ezt meg, hogy "hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt – és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználják". Lefordítjuk:

Simicska túl olcsón adta bérbe plakáthelyeit a Jobbiknak.

Elérkeztünk a jelenbe

Mindezek alapján az ÁSZ most összeállította a Jobbik 2015–2016-os évekre, illetve az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet, és december 6-án elküldte azt a Jobbiknak, a párt 15 napon belül írásban észrevételt tehet, közölték a számvevők.

A megküldött jelentéstervezetben az ÁSZ rögzíti, hogy az ellenőrzés akadályozása miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjainak megteremtését, a közpénzek szabályos, átlátható módon történő felhasználását, valamint a céljaira rendelt vagyon jogszerű használatát, megőrzését. Továbbá a Jobbik a 2015-2016-os évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

Az ÁSZ a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy

a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől,

ami a törvény szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.

Az ÁSZ külön el is magyarázza, hogy tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

Mi jön most?

A Jobbik észrevételezheti a tervezetet, aztán az Állami Számvevőszék a jelentéstervezetet a 15 napos észrevételezés után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a honlapján.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.

Azaz a Jobbik köteles befizetni ezt a 331 milliót, aztán még ennyivel kevesebb állami pénzt is kap.

Az ÁSZ most közölte azt is, hogy „törvényi felhatalmazás alapján 2017. második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. Ennek keretében az ÁSZ 2017 augusztusában hét párt – közte a Jobbik Magyarországért Mozgalom – ellenőrzését kezdte meg”.

Volner: Kérdésessé vált a Jobbik indulása

A Jobbik délután sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol Volner János frakcióvezető elmondta, hogy ezzel a mai üggyel "elértük a rendszerváltás utáni korszak legmélyebb helyzetét, a politikai küzdelmek mélypontját". 

"A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi országgyűlési választáson" - közölte az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője. Összességében több mint 660 millió forint bírsággal számolnak, ami gyakorlatilag megfelel az összes anyagi erőforrásnak, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna. 

A jobbikos politikus a rendszerváltás utáni időszak politikai küzdelmeinek mélypontjaként jellemezte a helyzetet, kifogásolva, hogy hatósági eszközökkel, "a magyar államapparátus pártállami szolgálatba vonásával" akarja a Fidesz ellehetetleníteni és tönkretenni a pártot.

Volner azt is elmondta, hogy a Fidesz ezzel megpróbálja kizárni, tönkretenni a Jobbikot, ezzel megakadályozni a kormányváltás lehetőségét. Volner szerint a Fidesz hatósági eszközökkel próbálja így elvenni azt az összeget, amit a Jobbik a választások előtti kampányra fordított volna.

"Amikor először megpróbálta az Állami Számvevőszék kérni az adatok, akkor még a törvényes határidő előtt elzárták az online feltöltési felületet, ahol ezeket a dokumentumokat átadhattuk volna. Ezt akkor az ÁSZ maga is elismerte. Ezután Schön Péterrel, a gazdasági igazgatónkkal megpróbáltuk az állítólag eltitkolt számlákat, adatokat mi magunk átadni az Állami Számvevőszéknek, de az ÁSZ akkor elzárkózott, mondván ezt nem veszik át, törvényellenes az egész" - nyilatkozta a sajtótájékoztató után Volner az Indexnek. Megjegyezte, hogy nem érti, hogy mi alapján tudnak hozni egy 331 millió forintos állami végzést így tiltott pártfinanszírozás miatt, és az egész döntést viccnek tartja. "Önmagában már ez is kérdés, hiszen nem állnak rendelkezésre adataik, illetve az adóhatóság sem hozott még arról határozatot, hogy mekkora hiányt, mekkora különbözetet tártak fel akár adózási, akár egyéb területen. Tehát még ilyen társhatósági együttműködésről sem lehetett szó.

Teljesen törvénytelenül jár el az Állami Számvevőszék ebben az esetben.

- mondta Volner. Most van egy 15 napos észrevételezési időszak, ami alatt megvizsgálják a Jobbik jogászai, hogy mi a teendő, és újabb lépéseket tesznek arra, hogy az említett adatokat át tudják adni és bebizonyítsák, hogy egyetlen egy olyan  szerződést nem kötött a Jobbik, ami piaci ár alatt lett volna, vagyis a tiltott támogatás így nem valósulhatott volna meg.

Meghosszabbították a határidőt

A Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy március hatodikáig meghosszabbították a Jobbik állami számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben indult nyomozás határidejét.  

Véleményezze a cikket a Facebook-oldalunkon!