Belépne a nagypolitikába az Orbán család befolyásos ügyvédje

12121212
2017.12.07. 07:20 Módosítva: 2017.12.07. 08:22
Ott volt a Fidesz alapításánál, sikeres ügyvédi karriert futott be, jómódú, zongorázik és nem utolsó sorban szereti a focit Bajkai István, az Orbán család ügyvédje, Erzsébetváros alpolgármestere. Bajkai most be akar lépni a nagypolitikába, egyéni képviselőjelöltként indul a 2018-as választásokon. Bajkai egy olyan ügyvédi iroda elnökségi tagja, amelyiknek igazán 2014 után szaladt meg: sokmilliárdos állami megrendelésekkel meghatározó pozíciókat szereztek az uniós pályázatok minőségbiztosításában. Bajkai István szeret jótékonykodni, és 2016-ban ő fizette be a legtöbb pénzt a Fidesz pártkasszájába is.

Várhatóan egyéni képviselőjelölt lesz Bajkai István a VI.-VII. kerület nagy részét egyesítő 5. számú választókerületben. Nevét eddig szélesebb körben nem ismerhettük. Bajkai a VII. kerület alpolgármestere, idén ősszel ő lett a Fidesz választókerületi elnöke a bulinegyedben és a pesti belvárosban. Aki erről eddig nem értesült volna, az ezt a tényt most már azokról a tojásos dobozokról is megtudhatja, amelyeket a VI. kerületi önkormányzat osztogat rászorulóknak Bajkai nevével. 

Aki már ismerte, az viszont tudja, hogy Bajkai sokkal fontosabb ember egy önkormányzati politikusnál: ő Orbán Viktor, Orbán Ráhel és Tiborcz István ügyvédje, aki mögött több évtizedes, sikeres jogászi pálya áll. Bajkai az Andrássy út egyik nem hivalkodó, de elegánsan berendezett, öt szintes villaépületében működő SBGK ügyvédi iroda résztulajdonosa és elnökségi tagja. Az eredetileg gazdasági, szerzői jogi, közbeszerzési és a nemzetközi jog területére specializálódott iroda az elmúlt években nagyra nőtt, több mint 40 főt foglalkoztat, miután sokmilliárdos tanácsadói megbízásokat nyertek el a Miniszterelnökségen el az uniós közbeszerzések minőségellenőrzésére. 

37 fiatal srác

Ugorjunk vissza az időben. 1988. március 30-án fiatal egyetemisták és oktatók tartottak gyűlést a Bibó Szakkollégiumban. Estére eldöntötték, hogy ellenzéki szervezetet alapítanak. Akkor még bőven számolni lehetett azzal, hogy ezért retorzió éri az alapítókat. Ezt többen nem vállalták, ezért otthagyták a termet. 37-en maradtak. Ők írták alá a Fiatal Demokraták Szövetségének alapító nyilatkozatát.

A névsorba szedett aláírások között a 3. helyen tévesen Bajor Zsoltnak írt Bayer Zsolt után ott találjuk Bajkai István nevét is. Bajkai nemrég saját Facebook-oldalán tette közzé a legutóbbi Fidesz-szülinapon készült képet, ahol középen áll Szájer József és Orbán Viktor mellett.  

dr.-bajkai-istvan-807
Fotó: erzsebetvaros.hu

Egy egykori Fidesz-alapító úgy emlékszik rá a kollégiumból, hogy értelmes srác volt, de mint mondja ebben semmi különös nincs: a Bibóba csak jó tanulmányi eredménnyel és külön felvételivel lehetett bejutni, így ott eleve válogatott társaság gyűlt össze. Bajkai nem tartozott a véleményvezérek közé, nem ő volt a legaktívabb, de csendesnek és visszahúzódónak sem számított. Forrásunk úgy emlékezett: a szervezet megalapításakor talán próbálták is rávenni arra, hogy vállaljon valamilyen szerepet, de Bajkai mintha azt mondta volna: neki más tervei vannak. A Jogászvilágnak 2016 februárjában adott interjúban Bajkai erről az időről ezt mesélte: "Nagyon érdekelt a nemzetközi jog, a nemzetközi konfliktusok elemzése, a biztonságpolitika, a külpolitika, a diplomácia története, de végül az ellenzéki mozgalomban való részvételem miatt távol kerültem az egyetem akkor még más felfogású tanszékétől, így végül az ügyvédi pályát választottam."

1989-ben így ügyvédjelölt lett az 1. sz. Jogtanácsosi Munkaközösség és Szabadalmi Irodában. Továbbképezte magát: 1991-ben a Texas Állami Egyetemen tanulmányozta az amerikai és a nemzetközi jogot, 1996-ban Oxfordban angol jogi ismereteket szerzett. Angolul, oroszul és németül is beszél. 1995-ben csatlakozott az SBGK Ügyvédi Irodához. 2000-ben az iroda partnere, 2012-ben pedig elnökségi tagja lett.

Egy ideig a Magyar Szabadalmi Hivatal Szerzői Jogi Szakértő Testületének tagja volt. Már akkor is az adatbázisok jogi védelmével foglalkozott, amikor ez a jogi kategória még nem létezett a magyar jogrendszerben. Saját elmondása szerint jelentős szerepe volt az adatbázisok jogi védelmére is kiterjedő szerzői jogi törvény megszületésében. 2014-ben ő is tagja volt annak az ügyvédcsapatnak, ami az UniCredit Ingatlanlízing Zrt.-t képviselte egy devizahiteles perben. A lízingcég a magyar államot perelte be amiatt, hogy az egyoldalú kamatmódosítást lehetővé tevő szerződési feltételeit tisztességtelennek nevezték. A pert másodfokon elvesztették. Bajkai 2015-ben megkapta az ügyvédi kamarától a Kiváló Ügyvédi Munkáért kitüntető jelvényt, amit a több ezer ügyvéd közül egy évben hat-hét kamarai tagnak ítélnek oda.

Foci, repülés, zongora, politika

A Jogászvilágnak adott interjúban Bajkai István sokoldalúságára is fény derül. Foglalkoztatja a kozmológia tudománya, a nagymagasságú repülés története,  az egykori szocialista országok elhallgatott légi balesetei, amikről könyvet is szeretne írni. Kapott pilótaképzést, és nem utolsó sorban szereti a focit. 2004-ben tagja lett a Ferencvárosi Torna Club felügyelő bizottságának, tagja a Fradi krónikásáról elnevezett Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületnek, és heti rendszerességgel futballozik egy főleg az FTC öregfiúiból álló csapatban.

Másik szerelme a zene. Felesége Bonnyai Apolka zongoraművész, akivel saját elmondása szerint otthon közösen is szoktak zongorázni, de tartanak közös, jótékonysági koncerteket is. Előfordult, hogy Bajkai is fellépett feleségével egy négykezes darab erejéig, de általában inkább csak lapozóként ül felesége mellett, ami egyáltalán nem olyan könnyű tudomány, mint azt az ember elsőre gondolná. 

A sikeres ügyvédi pálya után Bajkai a 2014-es önkormányzati választások előtt jelent meg a politikában. A fél évvel azelőtti országgyűlési képviselői választáson ez a terület azon kevesek közé tartozott, ahol nem fideszes nyert: Rónaszékiné Keresztes Monika 273 szavazattal maradt alul a DK-s Oláh Lajossal szemben, akit az MSZP-EGYÜTT-PM-MLP is támogatott. 

Rendet csinálni küldték

Erzsébetvárosban abban az időben két rivális fideszes csapat hadakozott egymással: az egyik csoport Rónaszékiné, a másik Vattamány Zsolt köré tömörült. Kezdetben még azt sem lehetett tudni, ki indul el a polgármesteri posztért. Bajkainak amúgy a kerülethez nincs sok köze, nem ott lakik, és más kötődése sem ismert. Bajkairól már akkor tudta mindenki, hogy fentről jön, "föntre van bekötve", és feladata a rendcsinálás lesz, mondta egy forrásunk. A Hvg.hu korábban azt írta: Bajkai és Rónaszékiné versenyeztetését a Fidesz két befolyásos politikusa, Kövér László választmányi elnök és a párt regionális pártigazgatója, Pesti Imre harca határozzák meg. 

Az önkormányzati választáson Bajkai kompenzációs listáról jutott be a képviselő-testületbe. Ugyan a Fidesz nyert, de vékony volt a többség. A 17 tagú képviselő-testületben 8 fideszes van, az ellenzéknek pedig a Jobbikkal együtt 9 képviselője. Vattamány Zsolt polgármester akkor egyeztetést kezdeményezett több ellenzéki képviselővel. A tárgyaláson még az hangzott el, hogy két alpolgármester lesz, a fideszes Vető Marietta és Hutiray Gyula. Az ellenzéket is meglepte aztán, amikor az első képviselő-testületi ülésen egy harmadik alpolgármestert is megszavaztak: Bajkai Istvánt.

Bajkai reszortja lett a kerület fejlesztése és a kerület vagyonának felügyelete.

Az Erzsébetváros vagyonával kapcsolatos döntések csak rajta keresztül futhatnak,

mondta egy forrásunk. "Sokszor az az érzésem, hogy a vagyonnal kapcsolatos ügyekben a dolgokat nem is a polgármester, hanem Bajkai határozza meg", mondta a képviselő-testület egyik tagja az Indexnek. Bajkairól ő azt mondta: kulturált, higgadt és jó eszű ember, aki a képviselő-testületi üléseken nem ragadtatja el magát, csendesen fogja össze a szálakat a háttérben.   

Bajkai nevéhez kötődik a Klauzál téri csarnok 2,5 milliárd forintos felújítása 2015-ben. Következő projektje az volt, hogy egy 4 milliárd forintos pályázattal mélygarázst akart építtetni a Klauzál térre. A gigantikus elképzelés szerint a területet ezután parkosítani lehetne, irodákat, lakásokat is építhetnének az értékes belvárosi környékre és kulturális rendezvényeket is szervezhetnének, itt lenne Erzsébetváros új szíve. A projektet most csend övezi, feltehetően a pályázat nem kapott támogatást.   

Idén szeptemberben váratlan politikai fordulat történt a kerületben. A Fidesz helyi elnöke, Rónaszékiné Keresztes Monika volt, akit pártjának egyik legodaadóbb híveként ismernek. A politikus egészen odáig úgy tudta, ő a Fidesz választókerületi elnöke, erről a posztról azonban szeptemberben leváltották és helyét Bajkai vette át. A politikai fordulat már a helyi sajtóban is látszik: a kerületben ingyenesen osztogatott fideszes lap, a Körúti Korzó korábban tele volt Rónaszékiné Keresztes Monikával, most viszont a néhány oldalas kis kiadvány legújabb számában egészen konkrétan 14 fotón szerepel Bajkai István. 

Az országos sajtóban az az értelmezés terjedt el, hogy míg a kerületben élők és az ott működő vendéglátóhelyek évek óta húzódó harcában Rónaszékiné a lakók mellé állt, Bajkai nem rúgná össze a port a helyi vendéglátósokkal. Helyi forrásunk ezt annyiban pontosította, hogy a bulinegyedben sok fideszes vendéglátós érdekeltség van, így érthető, hogy Bajkai az ő érdeküket is képviseli. 

Abszolút nyerő

Bajkai alpolgármesteri megbízatása mellett továbbra is aktív az ügyvédi irodában. Sajtóügyekben többször ő képviselte Orbán Viktort és az Orbán-család más tagjait, köztük Orbán Ráhelt, de érkezett korábban az Indexhez olyan helyreigazítási kérelem is Bajkai aláírásával, amelyben a Tiborcz Istvánról megjelenteket kifogásolta.

A szakmában az SBGK-t jó nevű irodaként jellemzik. Egy versenytárs azt mondta: korábban a külkereskedelmi tudásán felnőtt, elsősorban szabadalmi ügyekkel foglalkozó, kifejezetten jó hírű irodáról van szó. Az SBGK ma a közbeszerzések világát meghatározó ügyvédi és közbeszerzési tanácsadó csapat legfontosabb üdvöskéje. Határozottan 2014 után emelkedett fel, és mára a legfontosabb ügyvédi iroda lett a közbeszerzési piacon. 

Bajkai kapcsolataiból bizony jól profitált az SBGK: 

  • 2016 májusában a KFF-2016 konzorcium részeként ők is a nyertesei lettek egy nettó 4,8 milliárd forintos megbízásnak, írta az Átlátszó. A konzorcium résztvevői az Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és az SBGK Ügyvédi Iroda végzi 2020-ig az uniós pályázatok közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadását. Ehhez több ezer közbeszerzést kell elemezniük. A másik két iroda sem a semmiből jön. Az Ész-Ker Kft. többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek közös cége van Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Az Ész-Ker Kft. elnyert egy 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadást is a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt 5 milliárd forintos közbeszerzésen. A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda szintén a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárdos tenderének egyik befutója lett, és a Miniszterelnökséggel ők is is szerződtek áprilisban egy nettó 400 millió forintos keretösszegű közbeszerzési tanácsadásra.
  • 2016 júliusában az SBGK és az Ész-Ker Kft. egy nettó 670 milliós tendert is elnyert, hogy hét hónapon át közbeszerzési és jogi tanácsokat adjon a Miniszterelnökségnek. A feladat: 1500–2000 közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó, legalább 10–12 ezer ellenőrzési dokumentum tartalmát kell véleményezni. 
  • Ezt fejelték meg 2017 januárjában egy újabb 4,99 milliárdos megbízással, amelyet ezúttal a KÖF 2017-2020 nevű konzorcium nyert meg. A konzorcium vezető tagja Bajkai ügyvédi irodája, a másik résztvevő ismét a Kárpáti György Péter által vezetett Ész-Ker Kft. A megbízás szerint 2020-ig évente 2000-2500 közbeszerzés több mint 10 ezer dokumentumát kell átvilágítaniuk, és választ kell adniuk a pályázatokkal kapcsolatos koncepcionális kérdésekre.  
  • És van még valami:  2017 januárjában a VP Konzorcium részeként szintén az Ész-Ker (vezető tag) és az SBGK kapta meg azt a feladatot, hogy 1,8 milliárd forintért tanácsokat adjon a Miniszterelnökségnek a Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program közbeszerzési eljárásaihoz kapcsolódó kb. 9000–10000 ellenőrzési dokumentumról.  

A SBGK-nak ma kulcsszerepe van, mert a központi nagy közbeszerzések minőségbiztosítását a Miniszterelnökség mindig külsős szakértőkkel végezteti. A közbeszerzési eljárásokat előzetesen jóvá kell hagyni szakmailag és jogilag is. Aki ezt csinálhatja, az részben komoly pénzt keres vele, de ami talán még fontosabb, ez a pozíció nagy információs hatalom is, mondta egy forrásunk. 

Óriási presztízs ugyanis, hogy melyik eljárás mehet tovább, melyik akad meg. Aki pedig előzetesen rálát a közbeszerzésekre, az nagyon fontos információk birtokába is jut. A politikai szeleknek megfelelően változik, hogy kié ebben a vezető pozíció. A korábbi number one cég most kicsit hátrébb szorult, és egy 7-8 tagú kör maradt a porondon, adott áttekintést a helyzetről informátorunk.

Vagyon, adakozás, szolgálat

A Bajkai igencsak nehezen olvasható kézírásával készült vagyonnyilatkozatból is kisilabizálható az elmúlt évek sikeres ügyvédi munkája. Egynegyed részben tulajdonolt 240 négyzetméteres, XVII. kerületi háza mellett Gomba községben van több ingatlana és erdője. Összesen 124 millió forintos megtakarítása van, 12 millió forintnyi ékszere, 1,2 milliós értékű festménye, több ezres CD- és könyvgyűjteménye. Az ügyvédi irodájától az irodától 149 millió forintos osztalékot vallott be 2016-ra, amit havi bruttó 1,9 millió forintos részletekben vesz fel. Emellett aprópénznek tűnik a havi bruttó 355 ezer forintos alpolgármesteri fizetése. 

Bajkai István Erzsébetváros alpolgármestere (b) és Köves Slomó az EMIH vezetõ rabbija segít az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata a CEDEK ételosztásán a fõvárosi Almássy téren 2017. január 25-én.
Bajkai István Erzsébetváros alpolgármestere (b) és Köves Slomó az EMIH vezetõ rabbija segít az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata a CEDEK ételosztásán a fõvárosi Almássy téren 2017. január 25-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

"Nagyon erős katolikus nevelést kaptam gyermekkoromban, és ez mindig áthatja a munkámat, megjelenik benne kötelességszerűen a jótékonyság, az adományozás, a szolgálat követelménye, igyekszem olyan embereknek is segíteni, akik nem engedhetnek meg magunknak egy drágább ügyvédi megbízást" - mondta a Jogászvilágnak Bajkai István. Facebook-oldalát nézve sorakoznak is a különböző jótékonysági fellépések.

Áprilisban Kovács Dénesre, a világhírű hegedűművészre emlékező jótékonysági koncertet adtak a Régi Zeneakadémián, ahol a kárpátaljai gyermekeknek 500 ezer forint adományt gyűjtöttek össze. Bajkai ebből az alkalomból nemcsak a fellépőknek mond köszönetet a Facebook-oldalán, hanem Orbán Viktor feleségének is - ezekkel a szavakkal: "Külön köszönetem a művészek nevében is az előadást sugárzó jelenlétével megtisztelő Lévai Anikó asszonynak, a Miniszterelnök úr kedves feleségének!" 

Bajkai a szolgálat és az adományozás másik oldaláról sem feledkezett meg. A Fidesz  2016-os beszámolója szerint ő volt a párt legnagyobb adományozója:  3,18 millió forinttal támogatta a párt működését. 

Bajkai Istvánt emailben és telefenon többször kerestük, hogy a cikkhez megszólaltassuk, de megkeresésünkre nem reagált.

Borítókép: Bajkai István Facebook oldala